reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2013:)

Cześć.
Oj ciężko z ogarnięciem forum :zawstydzona/y: Usiłuję Was doczytać od rana - w międzyczasie był spacer. Wychodzić będizemy pewnie zgodnie z zaleceniem do minus 10 stopni (o ile ja nie wymięknę, bo nie lubię zimą się po dworze szwendać). Ubrana - to co w domu (czyli body długo rękaw + cieniutki sweterek, śpoiochy i skarpetki) + pajacyk grubszy. Wkąłdam ją do śpiworka i do wózka - wózek ma dwie przykrywki.

u nas z ulewaniem lepiej - kilkukrotne odbijanie w trakcie karmienia przynosi efekty, ale od tygodnia walczymy z wieczornymi bólami brzuszka podobnymi do kolki, ale to nie kolka tylko niedojrzałość ukłądu trawiennego. Daję probiotyk (akurat wybrałam biogaia) i od 2 dni mamy słynny i cudowny zarazem sab simplex - no i już jest lepiej, bo płaczu małej i niemożności jej pomóc też znieśc nie mogłam.
Na wadze na pewno przybiera i rośnie jak na drożdżach - iloe dokłądnie, dowiem się jutro, bo czeka nas pierwsza wizyta u pediatry.
Szczepić będziemy tylko podstawą z NFZ.
Rafał w miarę grzeczny - przyzwyczaja się do siostry, przytula się, daje buziaki, ale też chwilę później zawsze próbuje uszczypnąć, podrapać, rzucić zabawką :rolleyes2: Mimo to moja cierpliwość też jest regularnie mocno nadwerężana, ale staram się tłumaczyć sobie że to tylko małe dziecko i jeszcze za dużo nie rozumie - wychodzi mi to już coraz lepiej ;-)

Zasypianie - czasem zaśnie w swoim łóżeczku (w dzień w takim wiklinowym wózeczku), czasem zasypia u mnie na rękach lub przy cycu. W nocy różnie - karmię ją w sumie dwa razy (ok. 22 zasypia, po tym jak ok. 18 ją kąpię,ale myślę, że zaraz się to unormuje, jak te bóle brzuszka opanujemy, bo już tak było, że po kąpieli cycuś i zasypiała i spała do 22-23, a w tym tygodniu szlag to trafił) ok. 0-2 w nocy i nad ranem ok. 4-6. Jak mi się chce, to ją odkładam potem z powrotem do łóżeczka, a jak nie, to śpi przy mnie.
W ogóle nie wiem czy wpsominałam , ale wszyscy śpimy razem w sypialni - nie udało się spanie z dizeciakami w ich pokoju, bo Rafał po prostu nie współpracował ani krztynę i nie było innej rady, jak przenieść się do sypialni. I wszyscy jesteśmy zadowoleni (no - tacie zdarzy się czasem odrobinkę pomarudzić).

Aha - szmerek jeszcze nad serduchem.
mój Rafał miał i zniknął przed upływem 10 dni po urodzeniu. U Sandry jedna lekarka też coś wyłapała (ogólni ejest to dość powszechne u dzieci i najczęściej samo zanika z wiekiem) - dlatego na styczeń mamy umówioną wizytę kontrolną u kardiologa. Mam nadzieję, ze na tym będzie koniec tematu.

reklama
hejka dziewczyny!

mam na imię Aneta, mam dwójkę dzieciaczków, pierwszy synuś jest z 2010 a teraz miałam być wrześniówką ale się nie załapałam hehe i córcię urodziłam 7.10...

czy mogę do Was dołączyć?

7.10 -to również nasz dzień :) zapraszamy:-)

A tak urozmaicając wachlarz tematów- jesteśmy po pierwszym 'przytulanku':-p- rzeczywiście czuje się lekki dyskomfort, ale generalnie szponio:) przerwa od lutego byla..wiec nawet stresik u mnie byl;p
Jestem na Cerazette- super sie czuje, na razie 0 plamien..
myslicie ze dostane @ po 28 dniach brania tych tabletek? chyba w naszym przypadku nie koniecznie?

Witam z ranka!!

Młoda jeszcze śpi więc mam sekundkę.

Mam nadzieję, że ja odeśpię nockę podczas jej popołudniowej drzemki, bo wczoraj zasnęła mi dopiero o 24:30, oczywiście od czasu kąpieli a dokładniej od ostatniej drzemki którą miała od 17:30 do 18:30. Twarda sztuka z niej :-)

Czy Wasze maluchy też się tak wściekają jak kładziecie je na brzuchu żeby sobie trochę poćwiczyły? moja strasznie, ale pamiętam jak starsza córka też tak miała a później już polubiła bardzo.

Jutro muszę iść na 9 do położnej środowiskowej żeby zważyła i obejrzała małą, już się boje organizacji z rana, bo muszę ogarnąć siebie, malutką i starszą córkę do przedszkola zaprowadzić. Trzymajcie kciuki za mnie :-)

Córcia skończyła 4 tygodnie, jak to szybko zleciało, myślicie że kolki już nas ominą? ciągle o nich myślę i boję się że w końcu sobie je wykraczę. Oby nie.

Anecia1111 witaj!!! zapraszamy!!!
villandra8 no u Ciebie ciężko, bo starszy synek jest jeszcze malutki, a nie budzi się jak mała płacze? jak poznałaś że ból brzuszka to nie kolki, pewnie jest delikatniejszy i trwa krócej. Ja właśnie nie wiem jak poznać że młodą brzuszek boli, czasem tak podejrzewam, zapłacze a później bączka puszcza głośnego, ale sama nie wiem. Ja mam w domu espumisan w razie czego, ale o tych niemieckich kroplach też słyszałam, tylko jak je zdobyć? przez internet można zakupić?

Anecia Witaj :)

Martoocha.. od lutego to dłuuuuuga przerwa :p my już przytulanki mamy dawno za soba :)

u nas całkowicie sie sprawdza espumisan... jak właśnie baczki ja mecza i zapłacze.... :)

jutro mamy ortopede musimy byc godzine przed wizyta aby sie zarejestrowac... ciekawe czy bedziemy musieli zrobic usg bioderek....

Olcia tez sie denerwuje na brzuchu ale teraz klade ja kilka razy dziennie na brzuchu i za kazdym razem dłuzej lezy ale musze odczekac dluzej po jedzeniu bo strasznie nam ulewa....
10 mamy szczepienia troche sie boje ich....

a nie wiem czy wiecie ze jak szczepicie na rota to kazda pieluszke z kupa tzreba wiazac w siatke i dokladnie myc rece bo to moze przez chyba tydzien lub dwa wydzielac sie w kupie i mozna sie zarazic .. no nam tak mowili jak starsza szczepiłam ;]

Nasz Krzyś tez nie lubi ćwiczyć na brzuchu... w sumie wcale Mu się nie dziwię, też nie lubię się męczyć :)Staram się kłaść Go zawsze na parę minut przed karmieniem...no i płacze najczęściej...ale im bardziej się wścieka, tym lepiej podnosi głowę :) W ciągu dnia, jak śpi, to układam Go na brzuszku i wtedy zupełnie nieświadomie, podczas snu przewraca te główkę w prawo i lewo :)
I o dziwo, spać na brzuszku lubi bardzo :)

moja nie znosi ćwiczeń na brzuszku..dziś rano ją położyłam to był wrzask i tyle..przez jej niechęć rzadko kładłam..:zawstydzona/y:-ale teraz już wiem że po prostu trzeba..koleżanka mi pisała żeby min co godzinę na 15 min kłaść- nie wiem czy tyle dam radę ale na pewno parę razy dziennie będziemy cwiczyć. Najlepiej jak jest mocno rozbudzona i nie tuż po jedzeniu (bo wtedy mi też ulewa). Jak jest troszkę śpiąca to mi zasypia:-p.

A ja mam pytanie jeszcze z innej beczki.. jak Wasze maluszki śpią długo w nocy to mimo wszystko je budzicie i przewijacie? moja jak w sobotę spała 7 h to i ja spałam jak zabita i zrobiło jej się znów odparzenie:cool:.. Chyba pozostaje mi w nocy nastawiać alarm i regulanie co 3 h zmieniać..a już myślałam że jak mała coraz dłużej śpi to i ja pośpię.
Dodam ze miała na sobie pieluszki Bella..używamy ich na zmianę z Pampers Premium..

ja grubo smaruje bephantenem na noc i czasami make ziemniaczana do tego i nie ma odparzen... a nie ukrywam ostatnio w ogole nie przewijam młodej w nocy... rano wstaje to jest bardzo ciezka... ;] Olcia budzi sie 1 lub 2 razy w nocy na jedzonko a ja jestem nieprzytomna daje jej tylko cyca i spimy dalej :p

reklama
cześć

stale was podczytuje ale jak tylko planuje odpisać to mała daje znać o sobie :-)
Dżaga- my też dziś wizyta u ortopedy... i oczywiście mamy być 30 minut wcześniej :tak:trzymam kciuki za udaną wizytę
Martoocha- u nas też pojawiły się niewielkie odparzenia po zmianie pieluszek z pampers premium na zwykle pampersy ale mam nadzieję że
się skóra przyzwyczai
leżenie na brzuchu- młoda też nie za bardzo lubi ale jak już się da położyć i ładnie podnosi główkę ale jak nie ma ochoty to drze się niemiłosiernie :-D
Anecia1111-witamy!

idę się ogarniać
miłego dnia bo u nas mroźno ale słonko piękne :-D

Do góry