reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

No ja mam nadzieje, że nie trzeba bedzie szukać innej parafii :-( Pójdziemy razem zamawiać chrzest i termin ślubu więc może spojrzy łaskawszym okiem... Choć kto to wie... Z nimi też nigdy nic nie wiadomo.

reklama
ochrzcić możesz gdzie chcesz ale ze swojej parafii ( to chyba pod względem zamieszkania) musisz mieć Formularz zgłoszenia dziecka do chrztu (do pobrania w biurze parafialnym lub w zakrystiach kościołów gdzie sprawujemy Msze św. po polsku)

mi przy Milenie robili problemy bo Kolendy nie przyjęłam czuby jedne :rolleyes2:

ej a ja wogóle nie rozumiem jak ksiądz może chrztu odmówić? czy problemy robić? przxecież to nie on przyjmuje dziecko dokościoła katolickiego tylko Bóg! On tlyko pośredniczy...;/

mam nadzieję że wszystkim wam sie bez problemu uda ich przezwyciężyć.

u nas dzisiaj problemów kupkowych ciąg daldszych, ale w dzien- a nie w nocy- a to duży plus.
sab simplex dopiero zaczyna działać i tak jest lepiej.

ilona26

jaką hertbatkę ruminkową masz na mysli? zwykłą ekspresówkę? może faktycznie spróbuję tak wspomagać... i chyba przejdę razem z mileczką na dietę jedynie koperkową, bo może ja za mało tego kopru wpierniczam...

mileczka
a kiedy kościelny planujecie???

elifit
wiesz niby racja, ze nie musisz robić hucznego wesela, tlyko cichą uroczystość, no ale to jedyny dzień w życiu taki więc wiadomo, że ciężko odpuścić... aczkolwiek ja z mężem nie mielismy kasy na wesele, to chcieliśmy skromny cichy ślub, za to rodzice jak usłyszeli to od razu nam to wybili z głowy i zasponsorowali nas i to jeszcze jak...
ale nasze wesele kosztowało około 40 tys zł, i gdyby nie rodzice w życiu byśmy nie zrobili, bo szkoda by było kasy wolelibyśmy na mieszkanie odłożyć. A Wy tez kredyt na głowie, wiec nie dziwie sie że cięzko Wam odłożyć i ksiądz tez powinien to uszanować i zrozumieć... a przecież pomimo tylu spraw na głowie pozwoliliście dzieciątku przyjść na świat... potem sie dziwią że tyle aborcji jest;/;/;/ wrrrrrrrrr- ale sie zbulwersowałam!

Moja lekarka i położna i jeszcze inna pani alergolog kazały mi odstawić wszystko co pochodzi od krowy. Mleko, sery, jogurty, śmietanę, masło, mięso wołowe. Jednym słowem każdy produkt, w którego składzie znajduje się mleko a nawet serwatka mleczna. Niestety okazuje się, że mleko występuje nieomal że w każdym ciastku, cieście i cukierku oraz kluskach i pyzach . Przez pierwsze 2-3 tygodnie miałam sobie zrobić mleczny detoks i nie mogłam jeść nawet białego pieczywa (serwatka mleczna) i wędlin (serwatka). Po tym czasie omijałam to co w swoim składzie zawiera śladowe ilości mleka ale wróciłam do chleba i wędlin. Na początku było ciężko ale było warto bo jak tylko zjadłam coś niewiadomego pochodzenia to pojawiała się wysypka. Poza tym dla checy nie mogłam tez jeść jajek (!) bo podobno alergia na białko kurze idzie w parze z alergią na białko mleka krowiego. (niestety się sprawdziło). Na zachętę dodam, że schudłam na tej diecie 12 kg.
Jak już się wszystko ustabilizuje to można powoli wprowadzać do diety niektóre produkty mleczne zaczynając od jogurtów i kefirów bo one pod wpływem fermentacji mają mniej tych szkodliwych białek.
W sumie to troche nie rozumiem tego co Ati pisała, że lekarka pozwoliła pić kefiry i jogurty przecież to też z mleka i też ma białka, może mniej niż mleko ale jednak.

Ja nie dokarmiam i na razie nie planuję. Jak wszystko przebiegnie pomyślnie to do roku mam nadzieję pociągnąć na piersi, wzbogacając dietę o kolejne nie mleczne produkty.

Przez nos nie ale zdarza jej się podczas jedzenia. Czasem je tak łapczywie i nałyka sie powietrza, że zanim ją odbije to beka w trakcie i mleczko wraca.

No to dzis jade na zakupy i porzadnie zaczynam od jutra bo dzis tylko te oczywiste produkty odstawilam. Tutaj mozna kupic sporo produktow bez mleka i produktow pochodnych, wiec ja pewnie nie schudne bo ciasteczka juz sa na liscie zakupow ;) I duuuzo jogurtow sojowych bo jogurty moge jesc tonami :-)

My bylysmy dzis na zajeciach z masazu dla niemowlat - fajnie bylo :) Anusia wytrzymala ladnie cale 35 min, potem zglodniala, wiec poszlysmy sie karmic do kata. Ale na pewno wrocimy na te zajecia :tak: No i zastanawiam sie kiedy ja zabrac na basen, bo kapac sie uwielbia :)

W nocy z ulewaniem bylo lepiej - ale trzymalam ja w pozycji pionowej pol godziny po kazdym karmieniu - dalej ulewala ale juz tak normalnie, a nie chlustaly z niej duze ilosci plynow :)

My chrzcimy w Wielkanoc, moja mama ma z ksiedzem porozmawiac bo nas w Pl nie ma... wiec mam nadzieje ze sie jej uda wszystko zalatwic :)

Cześć

Ja cały czas się zastanawiam czy chrzcić czy nie. Z jednej strony nie chcę dzieciom robić problemów na przyszłość z drugiej jak ja je w wierze wychowam skoro sama jestem z dala od wiary i kościoła. Coraz częściej zaczynam się przekonywać do tego, że w naszej sytuacji nie ma to sensu. Do kościoła nie chodzę, nie modlę się i przez to nie zaszczepię w nich wiary i miłości do Boga. Rodzinka w zasadzie niepraktykująca a jednak ciągle podpytuje się o chrzest. Najbardziej mojej siostrze zależy bo ona wierzy i do kościoła chodzi regularnie co najmniej raz w tygodniu. Mieliśmy przed świętami wszystko zorganizować ale jakoś nie możemy się nawzajem z M zmobilizować do pójścia do kościoła a co dopiero do księdza ciągle to odkładam w czasie i daję sobie czas na zastanowienie.
Zosia po mnie skacze bo chce oglądać na youtube "jadą jadą misie" babcia ją nauczyła i ja mam przerypane bo jak tylko sie do lapka zbliżę to ona mi z tymi misiami wyjeżdża i marudzi.

doszły wreszcie te magiczne kubki i niestety jeden jest uszczerbiony ale już rozmawiałam z firmą i wyślą jeszcze jeden tylko muszę zapłacić za wysyłkę. Ale kubki są poprostu super, mogę wszystkim polecić jako super prezent za małe pieniądze :) z tym że kupiłam czarne i czerwone, to na czarnych jest lebszy efekt bo przed zalaniem wrzątkiem nic nie widać a na czerwonych jednak widać co jest na kubku. Ale i tak polecam

co do chrzcin to ci księża to naprawdę mają odpały, nie raz słyszałam jak nie chcieli ochrzcić albo do komuni dopuścić bo rodzice ślubu kościelnego nie mają.

My mieliśmy wesele na 80 osób i kosztowało to 25tys bez ubrań, obrączek, księdza. Ale koszty samego wesela pokrywali rodzice po połowie, gdybyśmy to my musieli płacić to skończyło by się na obiedzie dla rodziców i rodzeństwa :) ale ja zawsze marzyłam o białej sukni i weselu i marzenie się spełniło i to bardziej niż chciałam bo ślub był w górach , w karpaczu i jechaliśmy do niego bryczką - mogłam się poczuć jak naprawdę ktoś wyjątkowy i teraz nie wyobrażam sobie cichego i skromnego ślubu :)

Ewcia- a gdzie zamówiłaś sab simplex? i powiedz mi twój maluch też się pręży jak śpi i stęka jakby chciał bąka puścić czy jak już usnie to śpi grzecznie? ja to już nie wiem jak tej małej pomóc :-( co uśnie to ją bąki wybudzają zagazowana na maksa :-( no i jak ilonka napisała herbatka rumiankowa u nas pomaga jak wypije od razu ida bąki ja zaczynam też pić rumiankową:tak:

Ostatnia edycja:
kasiadz super nosidlo. tylko niech mala sie za bardzo nie przyzwyczai ;-) a z kubkami faktycznie niezly pomysl
mileczka idz, najwyzej opie... zgarniesz :-)
Ewa super ze kolki przechodza.
Marti z niemiec jest ten specyfik. moja mama zamawiala przez internet.
Jagmar ja tez nie chrzcze poki co... jakos mi nie lezy ani tu tego robic, ani do polski sie wybrac
elifit powodzenia w zalatwianiu. hazardzista wiec kasa sie przyda

mala dzis caly dzien spiocha wiec mam czas na neta i porzadki. reaguje juz na grzechotki, wiec skonczyly sie placzki jak jest na co popatrzec

Ostatnia edycja:
kasiadz
łaaaa no taki ślub jak opisujesz to faktycznie marzenie, ja takich atrakcji nie miałam, ale u nas było 150 osób więc koszty dużo wieksze- mam dużą rodzine a i tak zaproszeni byli tlyko najbliżsi i wyszło tak dużo ludzi... musisz sie pochwalić zdjęciami slubnymi tak w ramach wspominek bo strasznie ciekawa jestem! :)

marti

ponawiam pytanie- podajesz maluchowi rumianek herbatkę ekspresową? czy jak?? ile ml i jak często?

ja sab simplex kupiłam w naszej aptece- właściciel sprowadza z niemiec po przygodach ze swoimi dzieciątkami. Strasznie duzo tego idzie i chyba na tym zbankrutuje :p Emilka zachowuje sie własnie tak jak opisujesz, niby śpi ale stęka charczy, warczy pręży się i niespokojna jest, dlatego daję jej na noc Viburcol N i to troche łągodzi i pomaga. Więc może tego spróbuj?

Emilka przetesotwała nowego smoczka- avent, ale na 3-6 m-cy, jest troche większy ale je to rożnicy nie robi- ważne że firmowy hah :p

dziewuszki a oprócz zupy koperkowej znalazłam jeszcze przepis na pastę jajeczno koperkową do chlebka, sos śmietanowo koperkowy, który można z piersią duszoną zjeść, a ja też sobie robie sos na bulionie z warzywkami i mięsem z udek z kurczaka, oprócz tego znalazłam sałatke koperkową w necie i jak tlyko mąż wróci z pracy wysyłam go po zapas koperku, bo już nam sie kończ. Mam nadzieje że dostaniemy go bez problemu- bo ostatnio ciężko było w sklepach znaleźć.

reklama
Do góry