reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

reklama
Dziewczyny w jednej piersi mam pełno guzków normalnie na około kurcze i to jakoś mi sie teraz zrobiło po południu tego nie miałam proszę was któras z was chyba Ati miała coś takiego co tutaj zrobić :zawstydzona/y:
też tak miałam i do tego piersi strasznie twarde ale już minęło:) robiłam zimne okłady po karmieniu ale niie zawsze ze względu na brak czasu

Milka wspolczuje :( mam nadzieje ze niedlugo sie ladnie zagoi.

Ati mi polozna mowila ze takie wodniste kupki to normalne.

Mi sie cos dzieje z jedna piersia... po poczytaniu info w necie wyglada na infekcje grzybicza... jak nie urok to s... ja juz chce zeby mi ani malej nic nie dolegalo!!!

U nas tez bylo wazenie i po 2 tyg i 2 dniach Ania przytyla 500 gram :)
edit: ja ze zmeczenia liczyc nie potrafie. moj maly potworek-glodomorek przybral 800g od wyjscia ze szpitala (12 dni temu).

Ostatnia edycja:
Marti mi poweidziała laktacyjna,że cieple oklady przed karmieniem (biore pieluche tetrową do bardzo ciepłej wody i tym okładam), potem karmisz i po karmieniu zimne okłady ( pieluchy tetrowe zamoczone w wodzie i w zamrażalniku na 15-20 minut). Jeżeli masz guzki z jednej strony, to przystawiaj dziecko tak aby jego bródka była ze strony chorego miejsca - ja musze Hanie z pozycji spod pachy akurat. No i mi kazala czesto przystawiac, nawet co 2h, ale ja i tak co 3h karmie, bo Hania śpi tyle i nie moge jej wybudzic po 2h. Mozesz zamiast tych zimnych okładów robic okłady z liści kapusty tłuczonych ponoć najlepsze. Powodzenia!

Witam Wszystkie Mamusie ;)
Gratuluje wszystkim mamą, które mają już swoje skarby przy sobie ..
Bywałam kilka razy u was, pewnie nawet coś napisałam, ale jednak brak czasu zwyciężył i nie mogłam z wami pisać i żałuję ..
Teraz mam nadmiar czasu ;/ .. Już nawet nie mam siły leżeć. .
Termin porodu miałam na 18 października .. Dzisiaj mamy już 25, a tu dalej nic ..
Małej najwyraźniej nie spieszy się na ten świat, chociaż wszyscy nie moga się już jej doczekać ..

Pozdrawiam ;)

w koncu sie doczekasz jak kazda z nas tutaj :) a na marginesie to chyba w pl jestesmy prawie ssiadkami,bo ja w redzie mieszkam :p
Dziewczyny w jednej piersi mam pełno guzków normalnie na około kurcze i to jakoś mi sie teraz zrobiło po południu tego nie miałam proszę was któras z was chyba Ati miała coś takiego co tutaj zrobić :zawstydzona/y:

chyba tak jak dziewcyny mowia,cieple oklady przed,jak najczesciej karmic, i po karmieniu chlodny oklad....mam nadzieje,ze przejdzie :)

a mi dopiero malutka zwaza jak bedzie miala 6 tyg na przychodni,bo dopiero mamy wizyte wtedy...ale widze po ciuszkach,ze ladnie rosnie :) Szymon to jak nauczyc sie dobrze ciagnac cyca,to przybieral 500g tygodniowo :-D

jestem , dopiero udalo mi sie poczytac troche :)
maly od 2 w nocy walczy znowu :(
szkoda mi go tak bardzo , ze az plakac sie chce :(
teraz biedak spi , ale tez niespokojnie ..

Heej!

Ja tak dla pewności już praktycznie nic nie jem, lekkie obiadki głównie z kasz i ryżu albo makaronu i kurczak albo indyk a poza tym jadę na suchych tostach popijanych bawarką albo herbatką laktacyjną, bo mała ma jakieś problemy z brzuszkiem. Nie sądzę co prawda żeby to było od mojego jedzenia, ale wolę dmuchać na zimne, poza tym apetyt straciłam zupełnie.
Mała je łapczywie, ciągnie aż sapki dostaje, dławi się i kaszle, jakby jej miało braknąć!! od tego pewnie ma wzdęcia. Jak ją odbijam to beka jak stary aż eho idzie! często jej się też ulewa. Pręży się, stęka, kwęka, przez kilka dni strasznie płakała, już myślalam że to kolka. Z bąkami i kupkami ciężko jej idzie. Zaczęłam jej dawać herbatke wspomagającą trawienie chociaż jest po 1 miesiącu, bo tam jest koper. Odpukać coś się poprawiło bo już tak nie płacze, ale napinanie się i prężenie zostało. Dziś całą noc stękała przez sen.

u mnie to samo ... ja juz sie boje jesc cokoliek chociaz wsumie nie wydaje mi sie zeby to od zarcia mojego bylo , ale apetyt tez stracilam calkiem :(
maly prezy sie , staka , placze , gazy go mecza i kupy zrobic nie moze
oby to szybko naszym malucha minelo , bo okropnie to jest jak sie mecza biedaki male ...

Dziewczyny, moze wam cos wpadnie do głowy a mianowicie dokarmiałam małą na noc mieszanką enfamil i jak tylko zje zaraz jakieś rewolucje sra jak szalona dzis poszło 6 pampersów stęka kwęka zasnąć nie może normalnie jak dam butle to jakbym jej na przeczyszczenie to dała w dzień nie daje jej tak mieszanki staram sie cycem karmic w osatecznośc butla no i nie wiem czy to ta mieszanka ja tak czyści czy jak czy zmienić na jakąś inną no dziś zgłupiałam dokarmiłam a ona zamiast spać to jakieś rewolucje miała srała bąki napręzała się itddd:confused2: HELP ME jak któras ma jakiś pomysł albo podobnie miała?

kurcze moze zapytaj lekarza .. nie wiem moze jej to mleko nie pasuje ??

asionek wiem juz??? kurka dzieci w 5 miesiącu się przekręcają!! Odwracam się raz - jest na brzuchu, odwracam się drugi raz - głowa na boku, plecy już prawie, pupa została, odwracam się trzeci raz a on na plecach se leży :confused::szok: no to ja go siup na brzuch i aparat w dłoń i mam nagrane jak sobie nogą pomaga jakby motor chciał odpalić :-p i w końcu się przekręca :-D Ale gość :)

no zdloniacha z niego :) teraz musisz uwazac bardziej zeby ci gdzies nie fiknal :)

a my w szpitalu dowiedzieliśmy się, że Iga ma dysplazje obustronną bioderek i musimy małą szeroko pieluchować :-( trochę jestem tym przerażona, ale mam nadzieje, że to pomoże małej i nie skończy się na jakiś szynach czy czymś takim

Mam pyt. czy stosujecie nakładki silikonowe na brodawki?? Jaka firma najlepsza?? bo ja mam z canpola i powiem szczerze, że jestem niezadowolona, bo mi pokarm pod nakładką i bokami wycieka :-(

napewno bedzi dobrze z bioderkami !! dzieci czesto na poczatku maja problemy...
ja mam nakladki , ale nie byly potrzebne wiec nie pomoge za bardzo ..a moze bez lepiej sprobowac ??

hEJKA A JA mam taki problem intymne ze tak powiem. Od porodu mam mega problem z oprznianiem sie:(
Co 4 dni czopek i wtedy jako tako pojdzie:( Czy to normalne?? Kurde bo dlugo tak nie pociagne :szok:

ja bym chyba z lekarzem pogadala ... u mnie od poczatku normalnie jest
poczekaj jeszce troche moze przejdzie

Halo,

Ja walczę z niegojącą się raną po CC, jak patrzę na ten mój brzuch to ryczeć mi się chcę, mam antybiotyk do paszczy i do psikania na tą zasraną ranę, :wściekła/y: jutro mijają 3 tygodnie a gó wno mi się nie chce goić:no:

zabieram się do czytania :tak:

w koncu sie zagoi , ale napewno zla jestes , niedziwne :(

A ja dzisiaj wietrzyłam Hani pupe i zrobila mega rzadki stolec, normalnie jakby siknęła mi kupa rzadką. Nie dziwie sie,że ma ten odbyt podrazniony. Czy u Waszych dzieci tez zdarzaja sie takie kupki? To chyba nie biegunka, bo by sie często zdarzalo, a ona malo kupki robiła. No i jest spokojna bardzo. W sumie to ona zawsze ma w miare rzadkie ale nie aż tak jak dzisiaj. Pomocy!

takie kupki to norma :) iesz sie , ze sa ja sie modle teraz o kupe hehe

Cześć Wam dziewuszki
U Nas problem z oddaniem kupki, biedny tak płakutkał bo nie mógł nic wydusić :(( Ale czopek glicerynowy znaczy zaledwie jego maleńki kawałeczek uratował sprawe i wyszła taka kupa śmierdząca fuuujjjj :(
Ja dziś mam jakąś depreche mam:((

A kiedy nadejdzie okres??

a skad masz czopki ?? takie zwykle kupilas czy jakies specjalne dla maluchow sa ?? kurcze moze mojemu by pomogly w chwilach krytycznych ??
a okres nie wiem mam nadzieje , ze nie przyjdzie za szybko :)

Ati ja myśle że takie rzadkie kupki u takich maluszków to norma, moja też takie robi. Ostatnio jak jej wietrzyłam pupcie to wyszczeliła mi w rękę jak z procy i właśnie taką rzdką kupką. Najbardziej mnie martwi że tych kup jest tak dużo. Jeszcze mi się nie zdarzyło że jak jej zajrze do pieluchy to żeby nic nie było, zawsze chociaż troche, ale jest i ciągle dupcia czerwona. A jak jest u was? Mi położna kazała trzymać dietę, czyli przysłowiowy suchy chleb dla konia, a w lodówce kusi ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i wczoraj poległam a dziś, no nie wiem.

ja to juz prawie tylko suchy chleb jem :/ i zapajam herbatka laktacyjna... mowi sie , ze kg po ciazy szybko leca , oj prawda jak sie cyca daje to nic dziwnego , bo sie nie je i czasu nie ma tez za bardzo , jak problem z maluchem jest jak u mnie :(
mi zostalo niecale 3 kg , 3 tyg. po pordzie ...brzucha brak juz

Moja Paulina też właśnie tak je, czasem jak się zakrztusi to aż posinieje,
takiego mi stracha zawsze narobi że szok ... zaczęłam przed karmieniem troszkę
odsysać żeby nie tryskało to znowu się denerwuje bo jak słabo leci to chyba jej się nie chce ciągnąć :dry:
herbatek jeszcze nie próbowałam ale sama pije na laktacje 3 dziennie,
dziś podałam 3 krople sab simplex i Młoda zasnęła i śpi już prawie 3h ale żadnych
bąków nie słyszę więc trochę się boję co będzie dalej,
od 3 dni takiej porządnej kupy nie zrobiła tylko pierdki wodniste :zawstydzona/y:

Kobitki my od wczoraj od ok 19 do 2 w nocy nie spaliśmy,
Młoda się kręciła, wierciła, płakusiała, brzuszek ją bolał,
tak uważam z jedzeniem a i tak się zaczęło ...
Zauważyłam że to chyba po vit.K bo 2 razy zapomniałam jej podać
i było ok, mała budziłą się jak w zegarku, zaraz zasypiała po karmieniu
a gdy podaje to jest płaczliwa, dziś spróbuje nie podać i zobaczę co będzie się działo
co o tym myślicie ???

widze u ciebie tez problem z kupka i bakami :(
co do witaminy K , kiedys podczytywalam mamy na forum i wlasnie one pisaly , ze dzieci mialy problem po tej witaminie z kupa ... wiele z nich przestalo podawac ja takze cos w tym jest :/
my podajemy wedlug pediatry raz na tyg. jedna ampulke .. wiec chyba u mnie nie od niej problem chociaz kto wie ..

Witam kofane!!

No proszę wchodzę poczytać o kupkach i co mówisz masz,podane na talerzu.
Byliśmy dzisiaj na check up w mojej porani prenatalnej.Rana goi się dobrze,szwy się same rozpuszczą za to mam MEGA pasażera na gapę-Hemoroida.To,że go mam wiem,bo czuję go jak cholera.Martwię się tylko,że tak mi zostaanie do ostatnich dni moich.
Gabrysiowi też odpażyła się pupcia,smarujemu,wietrzymy,ale na razie czewrona jest i już.
DZiewczyny próbuję doczytać co u każdej z Was i nie umiem znależć Atram,co u niej??,
O hoho ale alarm spadam podłączyć małego do bufetu pozdrawiam gorąco!!!

Atram czasu chyba nie ma ...

co do hemoroida mi wyszly 3 w czasie porodu :/ okropne to bylo i tez sie balam , ze zostana ze mna hehe , albo do proktologa na jakis zabieg trzeba bedzie isc
ale w klinice dostalam masc od poloznej i juz prawie ich nie ma :) moze popros o cos lekarza ?? ja nie wierzylam w takie masci , ale jednak pomagaja :)
a ja nie to zawsze mozna je operacyjnie usunac ...

A czy Wasze dzieci tez robia takie wędrówki w łózeczku w nocy? Ja połozylam Hanie w prawym górnym rogu na boczku, a znalazlam ja centralnie na środku lóżeczka w tej samej pozycji. Moze to wina tego,że mam segregator włozony pod materac aby glówka wyżej byla - tak polózna mi kazała. Boję się,że podczas takiej wędrówki przewróci sie na brzuszek i przydusi ;/

moj sie nie rusza , znaczy lapkami pomacha przez sen , ale nie przemieszcza sie
jeszcze spi w rozku , bo spiworek za duzy nawet ten 0 do 3 miechow ...
moze rzeczywiscie za wysoko ma ?

Witam Wszystkie Mamusie ;)
Gratuluje wszystkim mamą, które mają już swoje skarby przy sobie ..
Bywałam kilka razy u was, pewnie nawet coś napisałam, ale jednak brak czasu zwyciężył i nie mogłam z wami pisać i żałuję ..
Teraz mam nadmiar czasu ;/ .. Już nawet nie mam siły leżeć. .
Termin porodu miałam na 18 października .. Dzisiaj mamy już 25, a tu dalej nic ..
Małej najwyraźniej nie spieszy się na ten świat, chociaż wszyscy nie moga się już jej doczekać ..

Pozdrawiam ;)

witaj ponownie :)
napewno juz ci ciezko , ale male w koncu wyjdzie wyjscia nie ma :)

dobrej nocki !

U nas tez bylo wazenie i po 2 tyg i 2 dniach Ania przytyla 500 gram :)
edit: ja ze zmeczenia liczyc nie potrafie. moj maly potworek-glodomorek przybral 800g od wyjscia ze szpitala (12 dni temu).

moj przytyl podobnie :)
i oby naszym maluszka wszystko przeszlo ! ja to dam rade jakos , ale szkoda mi malucha :(

no niestety bez nakładek nie dam rady, bo mała tak zaciska dziąsła na moich wklęsłych brodawkach, że szok
co do guzków w piersi, mi też się pojawiają, jak mała nie opróżni znacznie piersi, a u nas z tym ciężko bo mała z każdym karmieniem walczy nie o sutek tylko o butelkę niestety, poza tym pokarm jest ale jak odciągnęłam to było go chyba z 30ml, a mała je już 40ml więc albo muszę ją dokarmiać, albo budzi się co 1,5 godziny i przy kolejnym karmieniu już cyca nie chce :/
a z bioderkami musimy iść do ortopedy, bo mamy takie zalecenie poszpitalne

Ati moja mała też robi rzadkie kupki, więc myślę, że jest wszystko ok

sorki, ze wszystkiego nie nadrobię ale czasu brak :zawstydzona/y:

Hej! Dołączam wreszcie z codziennymi zagadkami wieku niemowlęcego :-)
U nas nocka taka pół na pół - od jakiejś 22 do 00.30 była walka ze snem, potem sen z karmieniem i przewijaniem na przemian. Nawet nie potrafię powiedzieć ile razy jadła.

Na zgrubienia w piersi ciepły okład jest dobry - np pieluszka tetrowa uprasowana gorącym żelazkiem. Pomaga też ciepły prysznic i delikatny masaż w kierunku sutków. A po karmianiu schłodzenie ale niezbyt zimnym okładem, żeby nie przeziębić...

U mnie też nawał ale opanowany - widać moje (.)(.) pamiętają jak to jest ;-)

Dziewczyny pierwszy raz mi sie zdarza coś takiego ale mam prośbę - zagłosujcie na moje hasło w konkursie, co? głosowanie jest od dziś do 29tego włącznie. Moje hasło to:
"FirstBike - biegiem na rower!!!"
GŁOSOWANIE - konkurs " Wygraj rowerek biegowy First BIKE lub odblaskową kamizelkę! "

reklama
ilonka nie patrz na to ile pokarmu odciagasz, czesto piersi ciezko odciagnac laktatorem a dziecko sciaga wiecej, nie martw sie tym

kurcze wspolczuje waszym maluchom problemow brzuszkowych, widze ze calkiem sporo dzieciaczkow cierpi
u nas na razie tylko kolo 21 przychodzi pora prutkow i prezenia ale odpukac na razie ok

Do góry