reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2011

Witojcież!

Ślę radosną nowinę iż nasza biedna Atram wreszcie urodziła :-):-):-)
Nie znam na razie wymiarów malucha ale dostałam śliczną wiadomość z pięknym Dawisiem, więc zaraz bedzie w odpowiednim wątku :)

A mi zaczyna sie dziś 42 tydzień... Ale mnie zaszczyt kopnął....:confused2:

reklama
Dzień dobry,

My dziś fajnie pospaliśmy, przesunęliśmy kąpiel Heli na 21:00 i efekty nas zaskoczyły ;-)

super, że Atram urodziła :tak:

mileczka - widzę, że idziesz na rekord ;-) strzel sobie lewatiw ;-)

klementinka - ja gdzieś doczytałam, że olej rycynowy może spowodować wydalenie smółki przez dziecko i może dlatego zażywanie go powinno się odbyć w uzgodnieniu z położną :tak: zresztą nie wiem czemu tak panikujesz, nie jesteś przecież w sytuacji takiej jak mileczka :tak:

bo mam zwapniale lozysko i za malo wod plodowych
poza tym maluch jest 4 kg wiec gdyby czekali jeszcze 2 tygodnie to uroslby jeszcze bardziej
ciaza donoszona, lozysko stare wiec rozkrecaja;-)

Witajcie dziewczyny,
Jestem Listopadówką i poczytuję Was czasem po sąsiedzku :-) Widzę, że piszecie o Sab Simplex, ja sama szukałam informacji na temat tych kropelek. Myślę, że ich skuteczność jest związana z wysokim stężeniem Simeticonu (który przecież zawierają też inne kropelki na kolki dostępne w Polsce). Wklejam cytat z Bangli nt.tych kropli:

Moja żona jest farmaceutką i przestudiowaliśmy składy tych leków. Sab Simplex 69,19 mg/ml Simeticonu, Espumisan 40 mg/ml Simeticonu oraz Bobotic 66,66 mg/ml Simeticonu. W moim mniemaniu i mojej żony lek Sab Simplex jest tak skuteczny ponieważ jego dawkowanie jest bardzo wysokie, w porównaniu z pozostałymi lekami, bo aż po 15 kropelek przed każdym karmieniem ( mój synek ssie mleko z piersi około 7-8 razy na dobę więc podaję mu 105 - 120 kropli na dobę Sab Simplex), gdzie np Espumisan w początkowych miesiącach życia podaje się 4 razy na dobę po 10 kropelek, a Bobotic 4 razy na dobę po 8 kropelek. Moj syZ tego wynika, że dawka Simeticonu podawana w polskich odpowiednikach jest kilkukrotnie mniejsza niż przy Sap Simplex. Idąc tym tropem i w porozumieniu z żoną ( farmaceutką ) wiedząc, że substancja czynna w 3 w/w lekach jest całkowicie wydalana z organizmu, postanowiłem lek Bobotic o podobnym stężeniu substancji czynnej takiej jak w Sap Simplex podawać też w takiej dawce. czyli podaję do chwili obecnej lek Bobotic też po 15 kropelek przed każdym karmieniem.... Efekt taki sam jak przy Sap Simplex, mam z głowy kolki, a przynajmniej mają bardzo łagodny przebieg:))))))

hej

atram gratulacje !

klementinka
ja mam podobną sytuacje ale jeszcze nie jest tak źle z łożyskiem i wodami. Wolałabym w tym tygodniu urodzić a nie strsować się czy wszystko w porządku i jeździć na to ktg co chwilę. Nawet chciałam sobie tą lewatywę wczoraj zrobić i byłam już na każdą ewentualność przygotowana ale... przyjechała moja siostra i do 1 w nocy kręciła się między swoim pokojem i łazienką. Strasznie mnie to krępowało więc po prostu poszłam spać. Dzisiaj wraca do siebie :) więc wypróbuję sposób polecany przez Miłkę.

Moi pojechali do Poznania do baby więc mam luz. Zjadłam śniadanie w łóżku, teraz dokończę książkę i pójdę jeszcze spać. Później czeka mnie odgruzowanie kuchni i prasowanie a później znów odpoczynek i relaks a wieczorem jak już wszyscy pójdą spać popracuję nad skurczami ;).

jagmar tez czytalam ze lewatywka pomaga przez ruchy jelit, lepiej walnac sobie takie przeczyszczenie niz ten olejek rycynowy
podobno sok ananasowy tez jest ok
najwazniejsze nie przesadzic i nie zaszkodzic
ja zaraz wybywam na kolejne ktg, mam nadzieje ze dzis tez beda ladne skurcze
oni by mnie juz wczoraj wzieli ale nie chca na weekend nowych pacjentow
ja tez sie ciagle schizuje tym lozyskiem i wodami
cala noc mi sie snilo ze dziecko bez wod jest

klementinka ja też miałam taki sen, że brzuch wyglądał jak mumia taki pusty, że przez skórę widać było kształty dziecka. Nawet nosek i paluszki. Okropność. Z tym ananasem też słyszałam ale raczej chodzi o świeżego a nie zapuszkowanego. Ja też uważam, że nie ma co przesadzać żeby dziecku nie zaszkodzić dlatego tak się waham z tą lewatywą. Poza tym jak mam problemy kibelkowe i mam nadzieję, że ten jakże przyjemny zabieg mnie troszeczkę przeczyści i odciąży moje wnętrzności, które i tak są ciężkie.

Dzisiaj podjęłam ostateczną decyzje o nie szczepieniu małej w szpitalu. Trochę mnie ten temat męczy ale myślę, że w dzisiejszych czasach tydzień różnicy w szczepieniu na gruźlicę nie będzie problemem.

Ostatnia edycja:
reklama
Atram na reszcie super, gratuluję

Klementinka
jak byłam w szpitalu w sierpniu, to leżała ze mną dziewczyna, której w 29tc odeszły wszystkie wody, ale o dziwo szyjka była zamknięta i nie gotowa na poród, więc nie wywoływali tylko postanowili czekać przynajmniej do 34tc żeby maluszek urósł i udało się. Czyli praktycznie przeszło miesiąc chodziła bez wód, maluszek był cały czas pod kontrolą, a wody mają to do siebie, że są cały czas w produkcji, więc nawet jak u ciebie jest jakiś ubytek, to na pewno na tym etapie ciąży już przy dużym dziecku nie zagraża to ani jemu ani tobie. Dlatego główka do góry i byle do poniedziałku. Trzymam kciuki, żeby szybko poszło :tak:

Co do oleju rycynowego i podobnych specyfików szczerze wam powiem, że bałabym się zastosować. Wiem, że ja mam sporo czasu jeszcze bo przeszło 2 tygodnie, ale chyba nawet po terminie nie będę brała tego pod uwagę, bo umarłabym ze strachu czy dziecku nic nie będzie.

Do góry