tak wpadlam przypadkiem i zastanawia mnie ta dieta,pierwszy raz slysze,przyznam sie.ja przytylam 22kilo w ciazy.schudlam juz 18.przez 4,5miesiaca karmilam piersia i nie robilam nic z waga(oprocz spacerow z maluszkiem).teraz karmie butla i zaczelam biegac i pije slim coffee,ktora powoduje,ze glodna nie jestem.wiec waga leci.zostalo jeszcze 4kilo do wagi sprzed ciazy.ktoras z dziewczyn moze mi cos opowiedziec o tej diecie?
witaj
myszta.
Dieta składa się z czterech faz.
-
Faza I ( faza uderzeniowa, na której najwięcej się traci kg)
Dozwolone produkty
Chude mięso: cielęcina, konina, wołowina z wyjątkiem antrykotu i rozbratla z kością, wszystko na gillu lub pieczone w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Chude wędliny z indyka, kurczaka lub innych dozwolonych gatunków mięs.
Podroby: watroba, cynadry, ozór cielęcy lub wołowy (czubek).
Wszystkie ryby: tłuste, chude, o białej lub niebieskiej skórze, surowe, pieczone, wędzone lub gotowane.
Owoce morza (skorupiaki i mięczaki).
Drób oprócz kaczki i bez skóry.
Jaja
Chude produkty nabiałowe.
Środki wspomagające: kawa, herbata, herbatki ziołowe, ocet, zioła, przyprawy, korniszony, cytryna (nie jako napój), sól i musztarda (umiarkowanie).
Oraz dodatki i przyprawy.
- Faza II
Jesz wszystkie dozwolone produkty z fazy I
Stosowanie naprzemiennie kuracji: czyste proteiny i proteiny z warzywami. Możliwe cykle: 7/7, 5/5, 1/1 tj.obierasz sobie dowolny tryb , dogodny dla ciebie, twojego organizmu i naprzemiennie go stosujesz. Np. 5 dni na samych proteinach ( wsztystko to co w I fazie) potem 5 dni protein + warzywek i tak w kolo Macieju.;-)
Mazeina (skrobia kukurydziana) - jedna mała łyżeczka dziennie, o ile nie ma przestojów wagowych.
Dozwolone warzywa, podam linka , bo sporo tego :
Dieta proteinowa Dr Pierre'a Dukana - tabela dozwolonych warzyw
- Faza III
Wszystkie dozwolone produkty z fazy I i II
Jedna porcja owoców dziennie, oprócz bananów, winogron i czereśni
2 kromki pełnoziarnistego chleba dziennie
40 gramów sera żółtego
2 porcje produktów skrobiowych tygodniowo
Udziec jagnięcy lub pieczeń z polędwicy wieprzowej
Dwa odświętne posiłki w tygodniu.: tzw. UCZTA - dwa razy tygodniu, w odstępach kiludniowych (np. wtorek i piątek, środa i sobota) możemy sobie powolić na posiłek do tej pory zakazany: pizza, lody winko. WAŻNE: posiłek zjadamy na raz, nie dokładamy sobie po jakimś czasie, zeby dokończyć porcje.
Obowiązkowo i bezwarunkowo: jeden dzień ścisłej diety proteinowej (kuracja uderzeniowa) w tygodniu – niewymienny i bezdyskusyjny.
- Faza IV
Normalny sposob odżywiania w ciągu sześciu dni w tygodniu, zachowując dobre nawyki nabyte podczas kuracji, stosowanie co czwartek lub, jeśli to niemożliwe, w środę lub piątek jeden dzień czystych protein (kuracja uderzeniowa) w sposób regularny, ścisły i przez całe życie.
Spożywanie codziennie 3 łyżek stołowych otrąb owsianych.
Ta dieta bardzo przypomina mi dietę mamy karmiącej. Nic smażonego, wszystko łagodne. Przepisów jest bardzo dużo w necie.
wystarczy w google wpisać dieta Dukana. Z resztą kilka stron wstecz podaliśmy linki do fajnych stronek.
;-)
Polecam ci tą stronkę:
Dieta proteinowa - faza uderzeniowa. Wyjaśni ci co i jak.
:-)