reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Październik 2008

Monia_wawa mój też ze mną pójdzie. Urlop już zaklepany:-D
A jak z ciągiem dalszym to zobaczymy.
Kaka82 ja na pierwszą wizytę też poszłam sama- mężula utknął w korkach, bo to Irlandia, kraj dziki:-)

Vivianna, ja się pytałam co mogę jeść (a czego nie mogę), czy mogę chodzić na basen, no i jak ze sprawami łóżkowymi:) Ale chyba też tematu nie wyczerpałam...
Teraz próbuję się przygtować do drugiej wizyty.

Sama jestem tak zaaferowana, że nie wiem co może być istotne a co nie.

Pozdrowionka!

reklama
Doskonale Cie rozumiem...w sklepie 5 razy ogladam każdy produkt zanim go włożę do koszyka. Nawet zwykłe mleko jest pod obstrzałem czy aby napewno pasteryzowane.

Niestety nie na wszystkich moich ulubionych serkach jest informacja o pasteryzacji wiec dla pewności ich nie kupuje.

Dzisiaj zaszalałam i wciagnełam frytki z paczki. Mało zdrowe ale w końcu mam coś w brzuszku i nie czuję mdłości.

Piersi mnie tak bolą że chodze bez stanika. Mogę sobie na to teraz pozwolić bo siedzę do konca tygodnia w domku. Od poniedziałku do pracy i będę musiała sobie poszukać jakieś wygodny staniczek.

Kaka - mieszkasz w Polsce?
jeśli tak, to nie masz się czego obawiać w kwestii mleka. Wszystkie produkty polskie sa z mleka pasteryzowanego, nawet serki typu camembert czy cos takiego...

Mieszkam w Wielkopolsce. Skoro nic nie piszą na ulotkach to daje sobie z tkim serem spokój. Nie chce ryzykować. A zjadłabym sobie oscypka;)

witam sie rowniez - na razie niesmialo, bo na oficjalne potwierdzenie ciazy ide dopiero jutro. Mieszkam z mezem w Dublinie od 1,5 roku i po ponad roku staran w koncu udalo mi sie zajscw ciaze!! dlatego, ze czekalismy tak dlugo staram sie nie emocjonowac zbytnio poki lekarka nie potwierdzi. a na razie nie mam zadnych drastycznych objawow ciazy typu nudnosci, omdlenia etc. cera z mieszanej zrobila mi sie sucha i lewa piers jest wieksza. gdyby nie 2 pozytywne testy i caly czas wyzsza temp, to nawet bym nie podejrzewala ciazy ;)

anita&maciek - 14/10 to baaardzo dobra data (moje wlasne urodzinki :))

vivianna - czyzbysmy byly w tym samym DNIU ciazy? :) ostatni okres 20/01? masz termin na 26/10? jak sie czujesz? masz juz jakies dolegliwosci? pzdr

witaj Elajza :) ostatnia @ 20.01 :) termin na 26.10 :)
nie czuję nic oprócz - tak jak piszesz - dwa pozytywne testy i wciąż podwyższona temp :) i jeszcze test z krwi :)
kiedy zobaczyłaś dwie kreski? :) ja w walentynki - ale prezent mężulowi zrobiłam! :)
kiedy się wybierasz do gina?

kaka - oscypek to fakt - moze byc z niepasteryzwanego - szczególnie te "domowe" :)

viviana, ja w walentynki nawet o tym nie pomyslalam jeszcze. w sobote mialam jakies takie bole, myslalam, ze na @, ale jak nie przyszla to w niedziele rano zmierzylam tempke i zrobilam test :) ale sie zdziwilam!! w pon byla powtorka. a do lekarza ide jutro po pracy.
a Ty bylas juz u ginka? na USG juz widac maluszka?

ja jeszcze nie byłam. Boję się właśnie, że jeszcze nic nie widać i tylko będzie taka niepewność czy wszystko ok...
dlatego planuję iść w pierwszym tygodniu marca... to będzie ok 6-7 tyg więc wtedy juz powinno być widac na pewno...

reklama
Kaka, nie wiem na ile w tym prawdy, ale wyczytałam, że jedyne jedzonko, którego powinnyśmy się wystrzegać, to właśnie oscypki, sery pleśniowe i surowe mięcho..

Witam wszystkie nowe mamusie (ale dziś Was sporo przybyło :-))

Co do badania - do 4m-ca jest usg dopochwowe. lekarz nie powinien mieć przeciwwskazań co do obecności tatusia. ale trzeba się zastanowić czy to nam odpowiada i uświadomić tatusia, co będzie oglądał. można też zaprosić go dopiero po badaniu, ale już nie zobaczy serducha na usg :-( i tak źle, i tak niedobrze.

Któraś z Was pytała o rozmiary fasolek. Proszę bardzo ;-)
[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 5 - zarodek ma długość 2 mm (jak pestka jabłka)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 6 - długość od czubka głowy do krzyża około 2-4 mm (połowa paznokcia małego palca). Worek owodniowy ma pojemność ok. 2-3 ml.[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 7 - długość 5-13 mm (wielkość pastylki). Waga 0,8 g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 8 - długość 14-20 mm (ziarnko fasoli). Waga 3g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 9 - długość 22-30 mm (truskawka). Waga 4g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 10 - długość 31-42 mm (śliwka węgierka). Waga 5g (tyle, co ząbek czosnku)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 11 - długość 44-60 mm (jak kurze jajo). Waga 8g (płaska łyżeczka cukru)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 12 - długość ok. 61 mm. Waga 9-13g (tyle, ile cukierek)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 13 - długość 65-78 mm (jak brzoskwinia) . Waga 14-20g ( tyle co dorodna rzodkiewka)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 14 - długość 80-103 mm (pomarańcza). Waga 25g (to waga moreli)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 15 - długość 93-113 mm. Waga 50g (tyle co kromka chleba)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 16 - długość 108-116mm. Waga 80g (tyle, co pół kubeczka jogurtu)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 17 - długość 11-12 cm (tyle co nasza dłoń). Waga 100g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 18 - długość 12,5-14 cm (a wyprostowane 25 cm). Waga 150g (to waga kolby kukurydzy)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 19 - długość 13-15 cm. Waga 200g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 20 - długość 14-15 cm. Waga 260g (jak dojrzałe awokado)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 21 - długość ok. 18 cm (jak duży banan). Waga 300g (jak 2 nektarynki)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 22 - długość ok. 19 cm. Waga 350g (trzy gruszki)[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 23 - długość ok. 20 cm. Waga 450g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 24 - długość ok. 21 cm. Waga 530g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 25 - długość ok. 22 cm. Waga 700g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 26 - długość ok. 23 cm. Waga 850g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 27 - długość ok. 24 cm. Waga 1000g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 28 - długość ok. 25 cm. Waga 1100g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 29 - długość ok. 26 cm (z wyprostowanymi nóżkami, ok. 37 cm). Waga 1250g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 30 - długość ok. 27 cm. Waga 1400g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 31 - długość ok. 28 cm Waga 1600g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 32 - długość ok. 29 cm(z wyprostowanymi nóżkami 41 cm). . Waga 1800g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 33 - długość ok. 30 cm. Waga 2000g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 34 - długość ok. 32 cm. Waga 2250g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 35 - długość ok. 33 cm (z wyprostowanymi nóżkami - 45 cm). Waga 2550g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 36 - długość ok. 33 cm. Waga 2750g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 37 - długość ok. 35 cm (z wyprostowanymi nóżkami - 47 cm). Waga 2950g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 38 - długość ok. 35 cm. Waga 3100g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 39 - długość ok. 36 cm. Waga 3250g[/FONT]

[FONT=verdana,arial,helvetica,sans-serif]tydzień 40 - długość z wyprostowanymi nóżkami ok. 48-51 cm. Waga 3500 -....[/FONT]

Do góry