reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Październik 2008

Moja pchla ma raz dziennie dluzsza drzemke ze spi okolo 2 godzin, a tak to pospi do 30 minut i juz znowu lobuzuje;-):tak: ja tez mam to szczescie, ze on sie sam "zabawi" nie musze go nosic non stoper.
Mnie zostalo tylko pozmywanie podlogi, ale to juz zrobie jak jacek przyjdzie;-):rofl2:
cos asi dzisiaj nie widac:tak:

reklama
Wczorak wieczorkiem poszłam na zakupy i myślałam ze mi czoło i uszy odpadna:szok:

Czarna toż Ty bez czapki polazłaś??????

do palących wyrzucić to świństwo i to już
Pati jakbyś przewinęła przez kolano, to by może to i poskutkowało ;-);-) tak na serio wiem, że to okropny nałóg. Choć w moim przypadku papieros to takie zwieńczenie po ciężkim dniu. Siadam, zapalam papierosa i się relaksuję. Przez cały dzień może dla mnie nie być fajek. Ale i tak się czuję jak uczennica złapana na gorącym uczynku :zawstydzona/y:.
A Twój Kamilek to bardzo grzeczne dziecko, jak ja bym chciała tak choć jedną nockę pospać bez przerywania :sorry:

A ja jakoś nie mogę się zmotywować do ćwiczeń. może dlatego że jak mój mały terrorysta daje mi choć chwilkę czasu to zabieram się za sprzątanie. Czy wasze dzieciaczki też śpią tylko po 10-15 minut?
Marma u nas bardzo róznie czasem mały śpi 10-15 minut a czasem jak zaśnie to i 2 godziny potrafi pospać.

Ja zaczęłam ćwiczyć w okresie świąt, ale szew po cc zaczął mnie boleć i się wystraszyłam :szok:. Dopiero jak w końcu zaliczę wizytę u lekarza będę spokojnie się gimnastykować :-p

Dorotko można pracować na wychowawczym na pół etatu (do 20 h w tygodniu), ale wtedy zasiłek przepada albo wrócić do pracy na zmniejszony etat w zamian za rezygnację z wychowawczego i wtedy albo pół albo 3/4 etatu na określony czas. To kiedyś tak było, że na wychowawczym był limit zarobku i można było dostać zasiłek i dorobić.

Zimno się zrobiło, znowu więcej dzieci się urodzi :-D:-D:-D.
Ja szczerze powiem, za żadne skarby nie zdecydowałabym się na dziecko rok po roku :no:. Dwa lata różnicy to dla mnie jeszcze ciężko, ale już ok. Bałam się jak Martynka była na świecie, że zajdę w ciążę i nie będę miała dla niej tyle czasu ile jej się należy. Żal mi się jej wtedy robiło :sorry2: Poza tym niechodzące dziecko, duży brzuch - to nie dla mnie.
A też chodziłam do klasy z "bliźniakami z jednego roku" jak o sobie mówili - chłopak ze stycznia, dziewczyna z grudnia. A moja kuzynka miała w klasie rodzeństwo dokładnie z 9 miesiącami różnicy. To już hardcore :szok: i myślę, że to są właśnie efekty mylnego przekonania, że karmienie piersią zatrzymuje owulację :-p
U nas pada śnieg i mróz trochę zelżał :-) Zaraz idę w szafie sprzątać :baffled:, a tak mi się chce :dry:

tez tak mysle ze byl glodny bo duzo plakal i jadl co 2 godziny nawet.ja mu daje 150 wody , 5 miarek mleka i 2 lyzeczki kleiku co drugie karmienie czyli 3 raz jakos wychodzi bo w koncu je co 3 godziny:tak:

tez tak mysle ze byl glodny bo duzo plakal i jadl co 2 godziny nawet.ja mu daje 150 wody , 5 miarek mleka i 2 lyzeczki kleiku co drugie karmienie czyli 3 raz jakos wychodzi bo w koncu je co 3 godziny:tak:
Blondi, tak czytam i niedowierzam :szok:. masz w domu małego żarłoka, u nas ostatnio po 120 mleka robię i też czasem wylewam do zlewu, bo nie wypije a co 3 godziny to nawet nie mam co marzyć, że zje. A ile waży Rafałek??? Ja jutro na bilans to sie dowiem.

Dorotka! Nie martw się! Na pewno wszystko będzie ok.
Rodzice już poszli, mała dostała śliczne wełniane bucikoskarpetki w kolorze blue :-D
Dziewczyny a kiedy wy planujecie przestać karmić piersią? Ja z początku planowałam jak najdłużej ale teraz zaczynam się obawiać że w tedy w życiu nie zgubię zbędnych kilogramów a wręcz przeciwnie roztyję się. Jak narazie moja waga ani drgnie.

Na pewno pół roku, nie dłużej niż rok.
Ja się nie odchudzam, ale przy karmieniu leci mi tak 0,5 kg/2 tyg.
Więc od powrotu do domu zleciało już 5 kg. A wsumie 15.
Nie obżeram się ale i nie mam za specjalnie apetytu (chyba że na słodkie - ale nie kupuję i wtedy nie ma jak :zawstydzona/y:)

do palących wyrzucić to świństwo i to już

ech.... syty głodnego nie zrozumie...

Hania śpi w ciagu dnia tak 40-60 minut. Da sie w tym czasie coś zrobic. Potem z 30 minut potrafi poleżeć na macie i się bawić;-)
Ja jakoś do ćwiczeń też się zebrać nie mogę.

Ja bylam zdecydowana isć wczoraj na basen ale mróz mnie w drzwiach zatrzymał.
Jedyne ćwiczenie to tańczymy sobie z Izą do muzyczki i półprzysiady robimy :tak:

miesiac temu 5.5 .wiec nieduzo. a je jak smok:/

Nie wierzę, że tylko tyle waży! :szok:

Ja teraz pracuję nad stałym rytmem dnia z Izunią.
I nawet z sukcesem - no poza łikendami, bo mnie często nie ma w dzień.

I wygląda to tak:
6/7 pobudka, karmienie, toaleta
7-10 zwiedzanie, rozmowa, krótka drzemka (15-30min)
10/11 karmienie, fikanie, mata lub leżaczek, często bez drzemki
13 karmienie, zwiedzanie
14 idę na spacer lub jak dziesiaj usypiam ją nosząc ubraną ciepło w gondolce. Po spacerze wstawiam ją w gondolce do wyziębionego pokoju, gdzie śpi do 17.
17 karmienie, rozmowy, mata i inne figle, czasem drzemka
19/20 mały cycuś przed kąpielą (lub toaletą wieczorną - kąpię co 2 dni)
21 po kąpieli porządny cycuś na dobranoc
M. ją usypia ok 22 juz spi - ostatnio nawet zasypia sama w łożeczku. Poleży, popatrzy, poświergoli i zaśnie. Czasem śpiewam, czasem czytam, czasem M. głaszcze a czasem trzeba nosić
od 22 do 6 lub 7 jest nocny sen przeważnie z 1 przerwą na cycusia półśpiącego
Lub jak dzisiaj bez przerwy.

Staram się trzymać takiego planu i wydaje się, że z sukcesem.
Oczywiscie czasem jest wszytsko przesunięte o godzinę w tą lub w drugą.
ale od ok 2 tygodni działa.

Izunia płacze tylko na jedzenie, z bólu brzuszka (coraz rzadziej) oraz jak po figla jest już zmęczona i chce jej się spać a nie może się uspokoić.

Takie mam dzieczko cudne i dlatego następne mi nie straszne :-D

reklama
Witam się też po dłuższej nieobecności :-), komp nam siada, M powymieniał wiatraczki, pierdołki ale na koniec stycznia kupujemy nowy na 14-te urodziny Seby, na tym już nawet nowsze gry mu nie działają ;-)
Dziś pierwszy dzień bez spaceru, u nas było cieplej niż w innych rejonach kraju, to mogliśmy codziennie pochodzic ale dziś przez okno widzę tylko mleko, tak sypie śnieg. Najgorsze że mała przyzwyczajona o 12 do spaceru i długiego snu podczas a teraz w domu usypiam ją trzeci raz i po paru minutach się budzi
Kolęda u nas na dniach, na szczęście dzień przed ministranci wkładają kartki w drzwi i wiadomo na kiedy się przygotowac ;-)
Marma ja chcę do ukończenia 5-go miesiąca karmic tylko piersią, następnie wprowadzac stałe pokarmy i zmniejszac pierś a do 8-go miesiąca skończyc całkowicie z cycem, oby się plan powiódł :-) ja ważę dokładnie tyle co przed ciążą ale mój brzuch jest straszny, jak napuchnięty, będę musiała ostro ćwiczyc, a najgorsze że słodkie mnie kusi

Do góry