reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Paulinka 27tc 1100g 37cm

To po raz kolejny napisze dzisiaj tylko: pięęęęęęęęęęknie:)
Tylko się cieszyć z takiej wojowniczki:) Te małe kurczaki mają w sobie tyle siły, że się nawet nam nie śniło..

A jak oczka i rehabilitacja?
No i co z dysplazją oskrzelowo-płucną?
(przepraszam, że tak zamęczam Cie pytaniami, mam nadzieję, ze nie masz za złe:)

Ostatnia edycja:
reklama
No wiesz, co mam mieć za złe ;-) Oczka ok, w środe jeszcze kontrola w katowicach, a rehabilitacja raz w tyg w sumie tylko ćwiczenia na piłce bo masaż shantall i resztę ćwiczeń jeszcze ze szpitala robię codziennie sama. Nawet sobie nagrałam ten masaż na ostatniej wizycie ;-) Powiedz mi jak to jest z badaniem słuchu, bo Paulince w szpitalu jeszcze wyszło w obu uszkach... no właśnie literka N ? Co to znaczy, niedosłuch? Bo we wtorek mamy następne badanie słuchu i mam stres, wydaje mi się, że słyszy, bo jak śpi i zagrzechoczę grzechotką to się budzi i obraca główkę jak do niej mówimy, to już sama nie wiem.
Do tego zbiera jej się duzo woskowiny w uszach z zewnątrz czyszczę ale dalej boję się ruszać, może to od tego niedosłyszeć? Bo czytałam, że czasami po czyszczeniu uszu słuch jest ok.

A dysplazji żadnej nie ma, nawet do lekarza od płuc nas nie wysłano. Trochę pokasłuje ale to chyba po respiratorze. Bynajmniej w wypisie nie ma o tym wzmianki.

Wiesz, podpytuje tak bo ciągle porównuję Frania z innymi wcześniaczkami jakby szukając rokowań na przyszłość..
U nas z uszkami było tak: w szpitalu jeszcze 4 badania, pierwsze 2 wyszły kompletnie katastrofalnie, czyli głuchota, 3 głęboki niedosłuch, ostatnie jedno ucho ok, drugie niedosłuch (to były przesiewy więc nikt nie mówił na jakim poziomie jest ten niedosłuch, tyle że głęboki, średni albo lekki). Potem było badanie w szpitalu jak mały miał z 5 mies i wyszło wszystko ok:) Czytałam o wcześniaczku, którego uszka "doszły do siebie" dopiero po 9 mies. Mój krasnal dostawał dużo leków ototoksycznych, stąd pewnie takie zaburzenia. Jeszcze powinien mieć ABR, ale juz po prostu nie mamy jak tego zrobić.. Poza tym jestem wiecej niż pewna ze słyszy dobrze.
Czasem jak woskowiny dużo to trzeba przepłukiwać uszka, ale narazie to chyba za wczesnie jeszcze na to..? NIe wiem, kurcze.. Dla pocieszenia powiem Ci, że z Franka też niezły producent miodu:)
Sprawdź malutkiej te płucka. Po 30 dniach sztucznej wentylacji powikłaniem jest właśnie dysplazja oskrzelowo-płucna. Mała miała RTG płuc w szpitalu? A ten kaszel to taki mokry ma?

RTG miała ostatnie w sosnowcu 22.05 w wypisie jest tak: w obu polach płucnych zagęszczenia drobnoziarniste. Jak wróci nasz pediatra z urlopu to się wybieramy z mała, o kaszlu też będziemy rozmawiać, wogóle tematów jest dużo. A ten kaszel to trudno mi powiedzieć, ale raczej suchy, czasem coś potem przełknie ale to raczej jak mleczko się cofnie, zwłaszcza po jedzeniu. Ten kaszel miała w Czestochowie ale oni nic z tym nie robili, a robili jej sporo badań i pozapisywali nas na wszystkie badania kontrolne :szok: Ale z tym nic nie mówili co robić.

Franula miał 5 x RTG w tym pierwszym szpitalu. Opis ostatniego (po 5 tyg respi) jest taki: W obu polach płucnych utrzymują się zagęszczenia miąższowe (...) - na tle zagęszczeń w obu górnych polach płucnych widoczny bronchogram powietrzny. Obraz zmian płucnych w korelacji ze stanem klinicznym i dotychczasowem przebiegiem terapii wskazuje na obecność utrzymujących się obszarów zapalnych z nakładającymi się zmianami typu dysplazji oskrzelowo-płucnej. (...).
Frankowi napisano to więc jasnym tekstem.. Porozmawiaj z lekarzem, może niech da wam skierowanie do pulmonologa.

OK, A Paulinka miła jeszcze odmę opłucnową to też może mieć znaczenie. Obejrzyj filmik, teraz właśnie tak gada bo siedzę przy kompie zamiast przy niej :-)

reklama
Powiedz mi jak to jest z badaniem słuchu, bo Paulince w szpitalu jeszcze wyszło w obu uszkach... no właśnie literka N ? Co to znaczy, niedosłuch? Bo we wtorek mamy następne badanie słuchu i mam stres, wydaje mi się, że słyszy, bo jak śpi i zagrzechoczę grzechotką to się budzi i obraca główkę jak do niej mówimy, to już sama nie wiem.

Czytam Waszą historię niemal od początku, moja młodsza córa jest prawie rówieśniczką Twojej. Gratuluję postępów i trzymam kciuki za Malutką.

Z Marysią miałam powtarzane badanie słuchu - zanim przykleili jej naklejkę, że jest prawidłowy wynik, czyli przy 3 badaniu, po poprzednich miała naklejki w których też było wpisane N - jako NORMA, więc spokojnie czekaj do wtorku i bądź dobrej myśli.

Do góry