Wreszcie znalazłam chwilkę, żeby skrobnąć parę słów. W piatek po południu odebraliśmy malutką ze szpitala pełni obaw czy damy radę. Problem z karmieniem po południu i w nocy tak mnie wykończył, że chciałam wezwać pielęgniarkę aby nakarmiła Paulinkę sondą, bo zjadała ledwie po pół porcji. Jednak coś mnie tknęło, że problem leży w smoczku z jednego leciało za słabo z drugiego za mocno. Więc wysłałam Jacka do szpitala po smoczki których tam używają, ponieważ kazali się zgłaszać z problemami to skorzystaliśmy. Dostaliśmy 10 smoczków, i od razu ruszyło. :-):-):-)Silikony nie dla mojej lalki, ona woli lateks
Mamy oczywiście problem z kolką ale kładę ją często na brzuszek a że lubi tak spać to pomaga. A od poniedziałku jazda po lekarzach.
Beti 333 dzięki za podpowiedź, spojrzałam w wypis i też mamy metalowego klipsa, nici z rezonansu, ale będziemy korzystać z ciemiączka póki jest. Nic nie poradzimy.
Dziś moja córcia zaczarowana karuzelką z pluszowymi księżycami i gwiazdkami wyciąga rączki i łapie za księżyc
:-) A poza tym to poza karmieniem to czuję się jakbym dziecka nie miała, grzecznie śpi, teraz znowu na brzuszku, albo zajmuje się wspomnianą karuzelką lub pieluszką.
Wypisy mam 4, nie zdążyłam przeczytać w całości. 2 punkty w 1 min za bicie serduszka, reszta - 0. Wycinek z epikryzy:
Wcześniak Hbd 28 tydz, urodzony droga cięcia cesarskiego w stanie zamartwicy z Apg 2/4/6/7 [...]. Dziecko hospitalizowane z powodu skrajnego wcześniactwa, niedotlenienia okołoporodowego, niewydolności oddechowej w przebiegu RDS oraz infekcji wewnątrzmacicznej. W wywiadzie IVH II/III, chirurgiczne zamknięcie PDA, zapalenie płuc, odma opłucnowa lewostronna, niedokrwistość, ropień okolicy ciemieniowej.
Do tego drgawki i przepuklina pępkowa.
Ostatnie usg przezciemiączkowe 8.07.2010r:
Struktury mózgu symetryczne, prawidłowe. Układ komorowy prawidłowy, symetryczny. Sploty naczyniówkowe jednorodne. W obrębie tkanki mózgowej zmian ogniskowych nie uwidoczniono. przestrzeń podtwardówkowa prawidłowa. ;-)
Czyli płyn w mózgu się wchłonął :-)
wycinek z konsultacji neurologicznej:
[...] dziecko hiperaktywne. Napięcie mięśniowe w osi obniżone, w kończynach norma z tendencją do wzmożonego w kończynach dolnych. Odruchy ścięgniste obustronnie żywe (kkd>kkd), odruchy postawy wyrażone (Galant słabo wyrażony), ATOS (+), Moro (I i II faza). Próba trakcyjna odpowiednia dla wieku korygowanego...
Podawano jej min. morfinę
Wylew jednak nie najgorszego stopnia
Przy okazji jeszcze zapalenie spojówek ale to pikuś. Dziś oczka w porządku nie ma retinopatii, tylko do kontroli za miesiąc.
Nie rozumiem za bardzo konsultacji neurologicznej, może któraś z Was wie więcej?
ale się rozpisałam muszę nakarmić głodomorka. zajmuje nam to już tylko pół godz
Do napisania ;-)