reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Patryk - 27 HBD - 700gram - 33cm - 4 APG.

agawhite tlen idzie ze ściany z takiej przejściówki właśnie tak jak napisałaś, koncentratora tam nie widziałam, a co jest lepsze? bo podobno w domu mam mieć koncentrator. Saturacje ma wtedy od 80 do 100 czasami ;)
czy były próby odpinania to nie wiem, ale pewnie nie daje sobie rady jeszcze skoro tak to wygląda ,że dalej ma wąsy;

CO masz namyśli pytając o to wszystko?

reklama
Mam na myśli wyłącznie chęć dowiedzenia się o stan małego:)
Nie wiem co lepsze, bo nie miałam do czynienia z koncentratorem. Jedynie z butlami.
Musisz pomyśleć, co wtedy jak zabraknie prądu, bo wtedy koncentrator ci stanie.
Pytając o tlen i saturację mniej więcej chciałam się rozeznać ile tlenu maluch potrzebuje i jak reaguje- saturacja to pokazuje.

ok :) myślałam ,że masz jakąś myśl ;) hehe
dowiem się wszystkiego myślę ,że butle też dostanę,a koncentrator jest jakoś zabezpieczony i ma jakiś akumulator czy coś.
I co sądzisz o stanie mojego Patryka? wiem że jest ciężko... ale co poradzę.... jestem dobrej myśli i biorąc pod uwagę stan jego od początku to jest coraz lepiej i mam nadzieję,że jak wezmę go do domu to dojdzie do siebie.

Pewnie, że dojdzie do siebie i wiadomo, jest coraz lepiej skoro idziecie do domku :)
Każdej mamie wcześniaka, zwłaszcza skrajnego i jeszcze idącego do domu z tlenem, jest ciężko, dodatkowo ciężko.
Tak się dopytuję o ten tlen, bo akurat temat mi dość znany.
Te wartości 1-3l/min nie są małe ale zejdziecie w końcu i wy z tego tlenu.
Jesteś pewna, że jest to 1, a nie 0.1?

Aga wiem tylko że, jak miał CPAP po operacji oczu we wtorek tydzień temu to miał 29% tlenu w pewnym momencie zeszło mu nawet do 23% na pare minut bo to się jakoś samo regulowało. a tam to nie wiem czy to jest 0.1 czy 1 tak szczerze powiem...

Ja się znam też niewiele ale skoro na szpitalnym sprzęcie ma wartości 23-29% to na moje oko na pokrętle będzie to właśnie około 0.1-0.3, przynajmniej u nas to był taki odpowiednik.
U nas jak Wojt był właśnie na cepapie jeszcze, a długooo był, to jak miał tego tlenu tak 25-30% to jak już się sam rozcepapował (tak było!) to na pokrętle największą wartością było 0.3, najniższą zaś 0.08.

reklama
Do góry