reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Patryk - 27 HBD - 700gram - 33cm - 4 APG.

agawhite tlen idzie ze ściany z takiej przejściówki właśnie tak jak napisałaś, koncentratora tam nie widziałam, a co jest lepsze? bo podobno w domu mam mieć koncentrator. Saturacje ma wtedy od 80 do 100 czasami ;)
czy były próby odpinania to nie wiem, ale pewnie nie daje sobie rady jeszcze skoro tak to wygląda ,że dalej ma wąsy;

CO masz namyśli pytając o to wszystko?

reklama
Mam na myśli wyłącznie chęć dowiedzenia się o stan małego:)
Nie wiem co lepsze, bo nie miałam do czynienia z koncentratorem. Jedynie z butlami.
Musisz pomyśleć, co wtedy jak zabraknie prądu, bo wtedy koncentrator ci stanie.
Pytając o tlen i saturację mniej więcej chciałam się rozeznać ile tlenu maluch potrzebuje i jak reaguje- saturacja to pokazuje.

ok :) myślałam ,że masz jakąś myśl ;) hehe
dowiem się wszystkiego myślę ,że butle też dostanę,a koncentrator jest jakoś zabezpieczony i ma jakiś akumulator czy coś.
I co sądzisz o stanie mojego Patryka? wiem że jest ciężko... ale co poradzę.... jestem dobrej myśli i biorąc pod uwagę stan jego od początku to jest coraz lepiej i mam nadzieję,że jak wezmę go do domu to dojdzie do siebie.

Pewnie, że dojdzie do siebie i wiadomo, jest coraz lepiej skoro idziecie do domku :)
Każdej mamie wcześniaka, zwłaszcza skrajnego i jeszcze idącego do domu z tlenem, jest ciężko, dodatkowo ciężko.
Tak się dopytuję o ten tlen, bo akurat temat mi dość znany.
Te wartości 1-3l/min nie są małe ale zejdziecie w końcu i wy z tego tlenu.
Jesteś pewna, że jest to 1, a nie 0.1?

Aga wiem tylko że, jak miał CPAP po operacji oczu we wtorek tydzień temu to miał 29% tlenu w pewnym momencie zeszło mu nawet do 23% na pare minut bo to się jakoś samo regulowało. a tam to nie wiem czy to jest 0.1 czy 1 tak szczerze powiem...

Ja się znam też niewiele ale skoro na szpitalnym sprzęcie ma wartości 23-29% to na moje oko na pokrętle będzie to właśnie około 0.1-0.3, przynajmniej u nas to był taki odpowiednik.
U nas jak Wojt był właśnie na cepapie jeszcze, a długooo był, to jak miał tego tlenu tak 25-30% to jak już się sam rozcepapował (tak było!) to na pokrętle największą wartością było 0.3, najniższą zaś 0.08.

reklama
Do góry