myśmy sie pochorowali wiec bylismy dłuzej laser był 3 marca a wyszlismy 21marca.....ogólnie chyba kobtrola jest po tygodniu lub raczej po dwóch po zabiegu bo wczesniej nie ma ona sensu tak cos mi sie kojarzy rozmowa z doktorem....dopytaj...
reklama
we wtorek okulista i pewnie inne konsultacje żeby wiedzieć.
bakteria w kale wykryta (przez śmierdzące kupy) zdiagnozowana jaka (nie pamiętam nazwy coś na "c..") dostaje antybiotyk do wtorku powinien się wyleczyć.
w piatek będę wiedziała co z hospicjum - Pani doktor ma tam dzwonić i wszystkiego się dowiedzieć.
waga: 3,100
bakteria w kale wykryta (przez śmierdzące kupy) zdiagnozowana jaka (nie pamiętam nazwy coś na "c..") dostaje antybiotyk do wtorku powinien się wyleczyć.
w piatek będę wiedziała co z hospicjum - Pani doktor ma tam dzwonić i wszystkiego się dowiedzieć.
waga: 3,100
calzedoniafruczka
Fanka BB :)
a czemu hospicjum? Mały jeszcze nie oddycha zupełnie sam?
calzedoniafruczka oddycha sam ale wymaga jeszcze tlenu więc potrzebujemy sprzętu w domu.
calzedoniafruczka
No o tlenoterapie bierna mi chodzilo. Myalalam ze Patryk juz moze sie pozbyl tlenu. A co z dysplazja? Jest u Was? Myslicie o Synagisie?
nic nie wiem o SYNAGISIE? co to jest i na czym polega? wiem tylko że to jakaś szczepionka... pomoże Ona jakoś pozbyć ię tlenu może czy jak? dysplazja u Nas jest.
chce wiedzieć jeszcze, jak ma się w domu dziecko z tlenem... to jak próbować odzwyczajać go od tego tlenu? i jaka jest prawidłowa saturacja? i jak przelicza się tlen np. z CPAPu powiedzmy na litry tzn. np. jak ma 29% tlenu na CPAP to ile to jest l / min?
pomóżcie...
(wczoraj np. na CPAP był tlen 29% , a jak mały sie uspokoił to nawet do 23% zjechało... mały miał CPAP bo miał operacje przedwczoraj, a dziś juz spowrotem ma wąsy)
chce wiedzieć jeszcze, jak ma się w domu dziecko z tlenem... to jak próbować odzwyczajać go od tego tlenu? i jaka jest prawidłowa saturacja? i jak przelicza się tlen np. z CPAPu powiedzmy na litry tzn. np. jak ma 29% tlenu na CPAP to ile to jest l / min?
pomóżcie...
(wczoraj np. na CPAP był tlen 29% , a jak mały sie uspokoił to nawet do 23% zjechało... mały miał CPAP bo miał operacje przedwczoraj, a dziś juz spowrotem ma wąsy)
Heh, tlen w domu to nic strasznego.
Powinnaś kogoś dostać kto Cię będzie instruował jeśli chodzi o podaż i saturację.
Czasem jednak bywa tak, że mamy intuicja lepsza jest Będziemy Ci pomagać i Cię wspierać.
U nas Wojtuś na cepapie miał około 30% tlenu, a jak przeszedł na same wąsy to było to między 0.08 a 0.2.
Co do saturacji, to jeszcze będziemy Ci podpowiadać, ale naprawdę nie jest źle, jeśli jest około 92, tylko widzisz, zależy też jaką saturację utrzymują mu obecnie na tym 23-29% tlenu na cepapie, bo jeśli wysoką, to nagle do niskiej nie można zjechać.
DaMy radę, nic nie bój
edit: Synagis, powszechnie zwany szczepionką, jest tak naprawdę immunoglobuliną, a jeśli chodzi o dysplazję, to generalnie przyjmuje się, że jest, jeśli dziecko wymaga respiratora więcej niż 30 dni i/lub innego wspomagania oddechowego.
Powinnaś kogoś dostać kto Cię będzie instruował jeśli chodzi o podaż i saturację.
Czasem jednak bywa tak, że mamy intuicja lepsza jest Będziemy Ci pomagać i Cię wspierać.
U nas Wojtuś na cepapie miał około 30% tlenu, a jak przeszedł na same wąsy to było to między 0.08 a 0.2.
Co do saturacji, to jeszcze będziemy Ci podpowiadać, ale naprawdę nie jest źle, jeśli jest około 92, tylko widzisz, zależy też jaką saturację utrzymują mu obecnie na tym 23-29% tlenu na cepapie, bo jeśli wysoką, to nagle do niskiej nie można zjechać.
DaMy radę, nic nie bój
edit: Synagis, powszechnie zwany szczepionką, jest tak naprawdę immunoglobuliną, a jeśli chodzi o dysplazję, to generalnie przyjmuje się, że jest, jeśli dziecko wymaga respiratora więcej niż 30 dni i/lub innego wspomagania oddechowego.
calzedoniafruczka
Synagis ma xhronic dzieci z dysplazja przed wirusem RSV ktory wywoluje zapalenia drog oddechowych. Dzieci z dysplazja sa szczegolnie narazone. Zapytaj przed wyjsciem ze szpitala o Synagis, jak sie zakwalifikowac bo bez refundacji koszty sa koszmarne- Synagis podaje sie w sezonie zachorowan czyli od pazdziernija do kwietnia. To jest kilka dawek.
Ja dokladnie nie wiem jakie sa zasady programu refundacji bo nam Synagis nie byl potrzebny.
Ja dokladnie nie wiem jakie sa zasady programu refundacji bo nam Synagis nie byl potrzebny.
w poniedziałek przyjeżdża lekarz z hospicjum;
we wtorek okulista
waga: 3,140
bakteria wykryta w kupie to: klebsiella (już powoli ustępuje)
we wtorek okulista
waga: 3,140
bakteria wykryta w kupie to: klebsiella (już powoli ustępuje)
reklama
dominic
Kachha będzie dobrze, Patryk to silny mały mężczyzna. Do domu już coraz bliżej a po wypisie dasz radę, to normalne, że panikujesz, skąd masz widzieć co się z czym je? Ale wszystkiego się nauczysz, oswoisz i poradzisz sobie idealnie. Kciuki trzymam za wtorek cały czas.