M_ktosia- z tymi jezykami to jest wlasnie cos, czego sie obawiam! Slyszalam juz duzo glosow, ze bardzo trudno jest namowic dzieci do mowienia po polsku, gdy wychowuje sie je w np.anglojezycznym kraju. Nie wyobrazam sobie, zeby nasz synek nie znal mojego ojczystego jezyka!! Mam nadzieje, ze przy wlozeniu w to energii i uporu jakos mi sie to uda. Jestem zdeterminowana. Ja tez spotykam ciagle sytuacje, ze rodzice mowia do dziecka po polsku, a ono odpowiada po angielsku lub czasem zupelnie ignoruje rodzica. Nie podoba mi sie to, ale zdaje sobie sprawe jak ciezko jest egzekwowac od dziecka uzywanie jezyka, ktory na dobra sprawe nie jest mu na codzien potrzebny. No coz..zobaczymy...bede sie zaopatrywac w rozne pomoce dydaktyczne. Mam nadzeje, ze bycie nauczycielem pomoze mi znalezc metody aby moj synek wladal biegle jezykiem polskim. :-)[/quote
Mitaj Misia,latwo tobie jest pisac o tym ze nie wyobrazasz sobie aby twoj syn nie mowil po polsku,nie przezylas jeszcze tego i nie wiesz jak naprawde ciezko jest,,przekupic,,dziecko to mowienia po polsku.ja staram sie bardzo aby mala mi po polsku mowila,czytay polskie ksiazeczki odladamy polskie bajki itp.ale ona i tak woli po angielsku mowic.jak bylam w ciazy z Shannon to tak samo mowilam ze mala musi po polsku mowic.
pozdrawiam