reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

pary Polsko-Zagraniczne

właśnie byłam ciekawa jak widzisz ich mentalność :-D
na początku mnie to dziwiło trochę- ale biorąc pod uwagę Toniego z "Europa da się lubić"- nie byłam bardzo zaskoczona;-):-D
a masz znajomych samych finów?
pogoda bywa czasem nieznośna...ale tutaj jest prawie tak samo:tak: poza tym macie długie dni w lecie....
ja jak byłam w Finlandii to mieszkałam w Espoo- także niby niedaleko a jednak....
a jak Ci idzie nauka języka? długo już tam jesteś?

reklama
hehe, wiesz Toni to przy reszcie wulkan energii :-D zrszta on ma bardziej polka mentalnosc niz finska, znamy sie i czasem spotykamy i za kazdym razem jedzie na Finow bardziej niz ja :-) A juz jak auto prowadzi to z siebie wychodzi gdy sie przed nim jakis spowolniony Fin wlecze :-D

W styczniu stuknie mi siedem lat finskiego zycia, jezyk mam opanowany, jakis rok mi to zajelo bo mam latwosc przyswajania jezykow obcych na swoje szczescie :-)
na temat pogody sie nie wypowiem:baffled:

a Ty co tu robilas i zamierzasz robic, jesli sie tu znowu pojawisz?

właśnie mój pobyt "tam" będzie kwestią problematyczną....
bo wcześniej byłam na stypendium (UIAH),
teraz już po studiach, jeszcze pracuję (ale tylko do dnia urodzin)
a jak dziecko się urodzi i wszystko będzie dobrze itd itp to dołączę do mojej drugiej połówki (która nie jest finem, tylko się tam "znalazł" akurat) i nie mam na razie pomysłu na to co będę robić oprócz opieki nad dzieckiem i dorywczych zleceń (stronki, itp)
no i szybkiej nauki języka;-)
ale chyba to będzie aż nadto- sama nie wiem....

(w każdym razie mam ochotę zadać Ci milion pytań o pediatrę, rejestrację dziecka, urlop tacierzyński, podatek itp..póki jeszcze ma troszkę czasu;-))

ja raz widziałam Toniego jak leciałam do Helsinek- śmiesznie że się znacie:-D, chociaż z drugiej strony słyszałam że to jest możliwe że każdy fin-jak o kimś mówiąc w dalszej lub bliższej linii- zna tą osobę ...:tak: (my akurat wtedy rozmawialiśmy twórcy Ubuntu, czy też Nero(?) i nasza nauczycielka oczywiście pośród swojej rodziny znalazła które go znały:-D)

a w jakim języku rozmawiacie w domu z córeczką?
bo jej imię nie jest raczej fińskie? ale wygląd (przynajmniej na tym zdjęciu owszem) wygląda tak delikatnie i łagodnie z tymi włoskami....

delikatnie i lagodnie mowisz? :-D to tak dla zmylenia pozorow, bo Cami to wulkan energii, male tornado, wczoraj z mezem stwierdzilismy, ze trzeba ja bylo nazwac jak huragan - Katarina :-D

mowimy do niej kazde po swojemu, czyli maz po finsku, ja po polsku. no i w przedszkolu oczywiscie finski kroluje, wiec mala narazie ten jezyk ma lepiej opanowany. ale wszystkie urlopy spedzam z nia w Polsce, zeby nasiakala polszczyzna, w przyszle lato chce ja pierwszy raz u babci w Polsce sama zostawic na kilka dni, chodzimy tu na spotkanie z mamami Polkami i ich dziecmi, a jak skoczy 6 lat to pojdzie do polskiej szkolki.

zadawaj pytania, chetnie odpowiem, jak bede miala chwile, to moze sama ogolnie napisze jak tu jest z opieka lekarska dziecieca i dorosla i cala reszta

ojaj ale fajnie ze macie wiecej polonii tam kiiki i mozecie sie spotykac malo to jeszcze polska szkolke macie!! extraaa:)))

u nas nie ma nic z tych rzeczy buuu a szkoda :(( mala wszedzie po ang.. ja do niej mowie po polsku ale nawet ja nie mam z kim po polsku porozmawiac oprocz neta no i corki :D:D

Domiska - ja myślałam że właśnie w Stanach są większe szanse na polskie szkółki itp...
ale może to zależy od miejsca zamieszkania?

kiiki fajny pomysł z tymi urlopami w Polsce, ja tez mam takie (dalekosiężne, ale jednak) plany...
a uważam że warto od początku zadbać o język, bo potem to trudno nadrobić (mam kuzynów zagranicą- pomimo że w domu zawsze mówią po polsku- to jednak ślady innego języka są słyszalne)
zupełnie nie mam pojęcia, gdzie się spotykają polacy w Helsinkach i nie wiedziałam że jest szkółka..to dobra wiadomość na pewno :tak:
a to co mnie interesuje- to jak wygląda opieka lekarska, tzn kalendarz szczepień i wizyt dla niemowlaków i małych dzieci, wizyta u pediatry itp...zwłaszcza kiedy nie ma się pozwolenia na pobyt stały (bo to chyba na początku mnie spotka..)
tak na razie w skrócie- moje podstawowe wątpliwości :-D
i słyszałam że dużo śniegu spadło- więc pewnie bałwan już ulepiony :-)..
a jak u Was Domiska? zimowo czy jeszcze nie?

Elete kochana no sa polskie szkolki ale tam gdzie jest sporo polonii. tu niestet gdzie mieszkam nie ma jej za wiele :/ no i przez to ani nie ma zadnch polskich sklepow ani szkolek ani nic:/
co do pogody hm :D to dzis np bylo kolo 26 stopni :D

Musialam sie wtracic...26 stopni???!!!:szok::tak:ale Ci dobrze....Wy tam macie zime kiedys czy to jest zima???
a my sie krmimy ocziwiscie...w sobote Rafal bedzie miec miesiac!:-);-):-)

U nas pogoda aktualnie jak na zamieszczonym obrazku, wczoraj fotka w drodze do przedszkola pstryknieta :-)
3059627458_d58f3f1de4.jpg

Domiska, zazdroszcze 26 stopni, bo ja z tych raczej cieplolubnych jestem, nawet sie przymiezalam do zycia na poludniu Europy, co przez 3 lata mi sie udalo, ale co z tego, jak pewnien Fin mnie tam dopadl i na polnoc przyciagnal? :-D
Co do polonii, to faktycznie, troche tu Polakow jest, glownie z emigracji z lat 80 wiec nie nasze pokolenie, ale i mlodych troche sie pojawilo, zwlaszcza kobiet, co to sie w Finach pozakochiwaly i zwiazaly na zycie. W zwiazku z tym zapotrzebowanie na szkolke polska jest, a jak juz pisalam, mamy mlodszych dzieci organizuja w soboty spotkania, na kazde ktoras z nas jakies tematyczne zajecia przygotowuje (Dzien Mamy, Dzien Taty, jesien, sporty itp) i sobie o tych zagadnieniach rozmawiamy, dzieci tez (Cami jest najmlodsza, wiec narazie tylko slucha, albo i nie ;-)).

Elete, jak bede miala chwilke wolna, to Ci wszystko napisze :-)

reklama
blond hehe no 26 stopni bylo dzis nnie wiem ile moze kolo 20 ? no czekamy wlasnie na zime :) moze kiedys w koncu nadejdzie ;)
wklejaj zdjecia :D jak tam maly rosnie ???? :)))

kiiki suuuper zdjecie:Dwkleilabys cos wiecej moze calej rodzinki co:) ale macie zime ja nie moge:D mala ma pewnie ubaw na sniegu co?:))
no i wlasnie chociaz macie troche polonii to i dzieci ladnie po polsku beda smigac co?:)
u nas niestety buuu nie da rady na to:(
a powiedz wlasnie mala dobrze po polsku mowi ?

Ostatnia edycja:
Do góry