reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Parcie na żarcie, czyli o zachciankach

reklama
Quiche Lorraine

Znalazłam kiedyś ten przepis na forum cincin i spasował nam, wiec wkleję tak jak tam było napisane :)

Ciasto na spod:
1/2 kostki masla
1 1/2 szklanki przesianej maki
1 jajko
2 lyzeczki lodowatej wody, w razie potrzeby

Nadzienie:
6 plastrow chudego wedzonego boczku, pokrojonego w kostke
1 lyzeczka masla
2 drobno posiekane szalotki
2 jajka
2 zoltka
1 szklanka slodkiej smietanki
sol, pieprz
szczypta galki muszkatalowej
100g sera Gruyere (niekoniecznie)

Make z sola posiekac z maslem, az utworza sie malutkie grudki, dodac rozbeltane jajko i zagniesc ciasto (mozna to zrobic w malakserze). Jezeli ciasto sie kruszy dodac troszke wody, ciasto schlodzic w lodowce. Wywalkowac kolo o grubosci 4mm, przelozyc do okraglej formy o srednicy 23cm, delikatnie wylepic forme, starajc sie nie rozciagac ciasta. Nadmiar ciasta odciac nozem. Lekko nakluc spod widelcem, wylozyc woskowanym papierem lub folia aluminiowa, wypelnic sucha fasola lub ryzem (dla obciazenia) i piec w temperaturze 190 st.C przez 10 minut. Wyjac z piekarnika, zdjac papier z fasola i wlozyc ciasto ponownie do piekarnika na okolo 3 minut, az zacznie sie rumienic. Wyjac i przestudzic. W czasie kiedy ciasto stygnie przygotowac nadzienie: Boczek podsmazyc na rumiano na malej patelni, przelozyc na papierowy recznik do odsaczenia. Do patelni dodac maslo i szalotke i lekko zrumienic, przelozyc do odsaczenia. Jajka, zoltka i smietane dobrze wymieszac w duzej misce, dodac sol, pieprz i galke. Boczek i szalotke rozlozyc rownomiernie na schlodzonym spodzie, posypac serem i zalac masa jajeczna. Piec przez okolo 25 minut, az ladnie sie napuszy i zrumieni (noz wbity w srodek powinien byc suchy). Podawac cieply.

To jest klasyczny, podstawowy przepis. Dla urozmaicenia mozna zastapic boczek szynka, krewetkami lub roznego rodzaju warzywami.

Ja uwielbiam. Zreszta moja rodzinka też :) I to jest przepis na forme o srednicy 23cm, a smietane daje 18%
 
OPONKI SEROWE 1kostka białego sera,pognieść ją bardzo dobrze widelcem,1/2 kg mąki,2 całe jajka,dowolny zapach,250ml smietany 18%,2 łuzki stołowe cukru,cukier waniliowy,płaska łyżeczka sody oczyszczonej.Wszystko rwazem ugnieść,tak,żeby ciasto było gładkie.Rozwałkować ciasto grubości średniej i szklanką wykrawać kółka,a w środku kieliszkiem.Smalec rozpuścić w garnku i smażyć na wolnym ogniu,aż się lekko zarumienią,mniej więcej tak jak pączki,po lekkim ostygnięciu posypać cukrem puderm,Smacznego
 
Kochana mi wyszła ta miska co na zdjęciu dawałam ona ma srednice 23cm i mniejsza troche także sporo tego wychodzi,ale pamietaj ,żeby ten ser był gładziutki bo źle ciasto wyjdzie ;-)
 
Corin dziekuje bardzo:* wyspiarze sie tym zajadaja i ja tez tu pierwszy raz tego probowalam, ale pisalam na co trafilam:-p A powiedz, czy potrzebna jest do tego forma do tarty, czy wystarczy zwykla tortownica?

Orchidea, Twoj przepis tez na pewno wyprobuje. Nawet widzialam wczoraj smalec w tesco:-)

Ja odwdziecze sie sprawdzonym przepisem na muffinki, wczoraj upieklismy z synkiem przy okazji rozgrzanego piekarnika;-) szybie latwe i smaczne:-)


1 i 3/4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka groszków czekoladowych lub grubo pokrojona czekolada
1 szklanka mleka
1/3 szklanki i 2 łyżeczki oleju
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu ( cukru lub olejku) waniliowego
foremki

Mąkę, proszek, sodę, cukier, kakao i 3/4 szklanki groszków albo czekolady lub groszków mieszamy. Mleko, olej, jajko i ekstrakt waniliowy mieszamy oddzielnie. Mokre składniki mieszamy z suchymi (mają być grudki). Naskładamy do foremek, posypujemy groszkami. Pieczemy 20 minut, aż urosną.
Ja mam 12 malych siliconowych foremek z tesco i sa super, tylko ciasta wychodzi troche za duzo, wiec wykladam na mala blaszke.;-) Aaaa i daje troche mniej cukru, bo z czekolada sa pozniej mega slodkie. Mozna tez dodac np. musli, rodzynki, co kto lubi:tak:
 
Orchidea, te oponki są boskie. Korciło mnie zeby zrobić z podwojnej ilości, ale na szczęscie się oparlam. Piekę i pieke i końca nie widać, a z tych wykrojonych srodkow zrobiłam mini pączki :D Takie na raz do buzi... Matko, rodzina krąży nad tymi upieczonymi jak sępy :-D Mniaaam, sama co chwilę podjadam jakiś :-D

Ten tówj przepis powinien nosić tytuł "Opony na tony" hahaha
 
Ostatnia edycja:
reklama
Corin hahaha dobra nazwa :-D :-D ja też te małe pączuszki smażyłam :zawstydzona/y: Ten przepis kochana to jest od mojej babci,przeszedł na moja mamę i teraz ja i siostra też wdłg tego przepisu robimy .... bardzo się cieszę,że smakują Wam :* :-D
 

Podobne tematy

A
Odpowiedzi
42
Wyświetleń
8 tys
użytkownik 902
U
Do góry