Dziewczyny ja chciałabym dzis powrócic do tematu pieluch tetrowych. Większość z was używa tylko pampersów, a czy Wasze dzieci miały w ogóle na sobie tetrę? Jeśli tak to przez jaki okres?? Ja jestem po rozmowie na gg z koleżanką która spodziewa się dzidziusia we wrześniu. Twierdzi że lepiej używać tetry (tylko w domu) przez pierwszy miesiąc zeby dziecko nie miało problemu z bioderkami. Tak jej powiedziała mama i tak będzie robić. Czy wiecie coś na ten temat?? Ona twierdzi po prostu że w tetrze dziecko ma szerzej rozstawione nóżki (to prawda) i jak się używa tylko pampersów to dziecko może mieć problemy i np. krzywe nogi. My używamy tylko pampersów od samego początku, przyznam że ona trochę mnie przestraszyła i zarazem zdenerwowała. Proszę Was o wypowiedż w tym temacie, może któraś pytała o to pediatry ??? Ja przyznam że po rozmowie z nią mam mętlik w głowie :
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
reklama
Mi na badaniu bioderkowym pan lekarz powiedział, że nie ma potrzeby wkładać tetrę. Kiedyś tak się robiło. Teraz wystarczy z maluchem ćwiczyć (pokazał mi jak). I sobie ćwiczymy przy przebieraniu
Już pisałam, że używałam tetry. To był horror. Bo co pół godziny musiałam zmieniać i pieluchy i ciuszki. Żadne ceratki inne badziewia nie pomagały. Więc sobie odpuściłam (zwłaszcza po rozmowie z lekarzem).
Ale i tak pewnie co lekarz to inna opinia
Już pisałam, że używałam tetry. To był horror. Bo co pół godziny musiałam zmieniać i pieluchy i ciuszki. Żadne ceratki inne badziewia nie pomagały. Więc sobie odpuściłam (zwłaszcza po rozmowie z lekarzem).
Ale i tak pewnie co lekarz to inna opinia
ŻuczeK pisze:Mi na badaniu bioderkowym pan lekarz powiedział, że nie ma potrzeby wkładać tetrę. Kiedyś tak się robiło. Teraz wystarczy z maluchem ćwiczyć (pokazał mi jak). I sobie ćwiczymy przy przebieraniu
dokladnie to samo mialam ... i jeszcze dodatkowa tetra krepuje ruchy dziecka ... michal nosil tylko pampersy i ma ladne zgrabne nozki ;D
magdalena25
Majowe mamy'08 Przeszczęśliwa mamuśka
Ja w domu używam raczej tetry, ale nie żeby go tam szeroko pieluchować, ale raczej, żeby nie przegrzewać - najbardziej boję się ewentualnej bezpłodności, a wiadomo jajeczka tego nie lubią (patrz casus pracy z laptopem na kolanach).
O dziwo, to po huggiesach idzie w ruch sudokrem, a po tetrze nie mamy zaczerwień. USG bioderek wyszło super, a poza tym szerokość pieluszkowania tetrą zalezy od sposobu jej składania. Owszem jeśli tetrę dołozy sie dodatkowo do pampersa będzie szerze, lub jak założy się 2 tetry, ale jedna tetra samodzielnie moim zdaniem nie daje takiego efektu.
O dziwo, to po huggiesach idzie w ruch sudokrem, a po tetrze nie mamy zaczerwień. USG bioderek wyszło super, a poza tym szerokość pieluszkowania tetrą zalezy od sposobu jej składania. Owszem jeśli tetrę dołozy sie dodatkowo do pampersa będzie szerze, lub jak założy się 2 tetry, ale jedna tetra samodzielnie moim zdaniem nie daje takiego efektu.
My na usg Mai tez dostalismy wytyczne do szerokiego pieluszkowania. To samo bylo z Maksem lekarz (ten sam co Mai) tez kazal szeromko pieluszkowac. Ale szkoda mi go bylo bo wtedy byly takie upaly ze ledwo czlowiek dychal wiec tego nie robilam i sie okazalo na kontrolnej wizycie ze z bioderkami wszystko wporzadku. Wiec juz sama nie wiem jak to jest. Z Maja ide na wizyte kontrolna w lipcu zobaczymy co powie teraz.
Zuczek a jakie to cwiczenia zalecil wam lekarz moze bys opisala? I zamiast meczenia dziecka porobilibysmy cwiczenia.Bo jak widze ze dupcie ma wyzej niz glowke to mi jej szkoda.
Zuczek a jakie to cwiczenia zalecil wam lekarz moze bys opisala? I zamiast meczenia dziecka porobilibysmy cwiczenia.Bo jak widze ze dupcie ma wyzej niz glowke to mi jej szkoda.
Woloszki, ojoj, opisywać? Hmmm Nóżki złączone, podkurczasz je do brzuszka i rozłaczasz je na boki tyle ile się da. Delikatnie, nie siłować się z maluszkiem, żeby go nie połamać. Najlpiej jakbyś to zobaczyła, bo chyba cienko idzie mi opisywanie... A Maja miała badanie ortopedyczne? Bo to wygląda tak samo. Lekarz tak bada a Ty tak możesz ćwiczyć. I to wystarczy.
Zuczek dobrze opisalas w sumie to ja bardzo duzo nozkami jej ruszam rowerki kolka itd. My u ortopedy nie bylismy bylismy na standardowym badaniu usg bioderek i kazal szeroko pieluszkowac. Ale teraz od lipca bedziemy zapisani do Enel-med-u i chce tam isc zeby mi ja przebadal ortopeda i wtedy zobaczymy. Acwiczonka zaczynamy od jutra dobrze ze Majeczka lubi jak sie bawimy nozkami )
Magdaleona
Fanka BB :)
Ostatnio używałam Huggisów Super Flex (czy jakoś tak) i postanowiłam zrobić test Pampersy i Huggisy zostały dokładnie przebadane bo miałam dylemat których używać. Oto moje wnioski: Huggisy są węższe i boczkiem czasem przeciekają (my używamy Hugiisów 4) ale za to mają gumeczkę i kupka trzyma się na miejscu. Pampersy na odwrót szerokie boczki ale bez ściągacza z tyłu. Wchłanialność jednakowa, tyle że po jakiejś godzinie, 1,5 Huggisy zaczynają przeciekać i dziecko ma mokro. Poza tym huggisy podczas noszenia zbijają się na środek i pare razy o mało nie doszło do "tragedii" i zrobienia kupki i sików poza pieluszkę. Tak więc pampersy chwilowo wygrywają. ;D
reklama
Rybcia_21
Fanka BB :)
A ja ostatnio używam pieluszek z Biedronki Dada od4do9kg są bardzo fajne i kolorowe i do tego maja dobra gumke z tyłu.Wszystko sie trzyma w środku nic na zwenątrz jeszcze nam nie wyszło.A w niedziele byłam w Lidlu i kupiłam pieluszki Cien też od 4 do9kg i są takie same jak te z Biedronki.Więc już innych ja nie będe kupować z tego względu że są dobre i tańsze od Pampers.I są zabawnie kolorowe.
- Status
- Zamknięty i nie można odpowiadać.
Podziel się: