reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pampersy kontra tetra

Jakie pieluszki preferujecie?

• Wszystkich głosujących
    25
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Dziewczyny ja chciałabym dzis powrócic do tematu pieluch tetrowych. Większość z was używa tylko pampersów, a czy Wasze dzieci miały w ogóle na sobie tetrę? Jeśli tak to przez jaki okres?? Ja jestem po rozmowie na gg z koleżanką która spodziewa się dzidziusia we wrześniu. Twierdzi że lepiej używać tetry (tylko w domu) przez pierwszy miesiąc zeby dziecko nie miało problemu z bioderkami. Tak jej powiedziała mama i tak będzie robić. Czy wiecie coś na ten temat?? Ona twierdzi po prostu że w tetrze dziecko ma szerzej rozstawione nóżki (to prawda) i jak się używa tylko pampersów to dziecko może mieć problemy i np. krzywe nogi. My używamy tylko pampersów od samego początku, przyznam że ona trochę mnie przestraszyła i zarazem zdenerwowała. Proszę Was o wypowiedż w tym temacie, może któraś pytała o to pediatry ??? Ja przyznam że po rozmowie z nią mam mętlik w głowie  ::)

reklama
Ja przez pierwszy miesiąc oprócz pampersa wkładałam Klaudii dodatkową pieluszkę tetrową właśnie po to żeby miała rozstawione szerzej nóżki. Tak mi zaleciła pediatra w szpitalu.

Mi na badaniu bioderkowym pan lekarz powiedział, że nie ma potrzeby wkładać tetrę. Kiedyś tak się robiło. Teraz wystarczy z maluchem ćwiczyć (pokazał mi jak). I sobie ćwiczymy przy przebieraniu :)
Już pisałam, że używałam tetry. To był horror. Bo co pół godziny musiałam zmieniać i pieluchy i ciuszki. Żadne ceratki inne badziewia nie pomagały. Więc sobie odpuściłam (zwłaszcza po rozmowie z lekarzem).
Ale i tak pewnie co lekarz to inna opinia ;)

ŻuczeK pisze:
Mi na badaniu bioderkowym pan lekarz powiedział, że nie ma potrzeby wkładać tetrę. Kiedyś tak się robiło. Teraz wystarczy z maluchem ćwiczyć (pokazał mi jak). I sobie ćwiczymy przy przebieraniu :)

dokladnie to samo mialam ... i jeszcze dodatkowa tetra krepuje ruchy dziecka ... michal nosil tylko pampersy i ma ladne zgrabne nozki ;D

Ja w domu używam raczej tetry, ale nie żeby go tam szeroko pieluchować, ale raczej, żeby nie przegrzewać - najbardziej boję się ewentualnej bezpłodności, a wiadomo jajeczka tego nie lubią (patrz casus pracy z laptopem na kolanach).
O dziwo, to po huggiesach idzie w ruch sudokrem, a po tetrze nie mamy zaczerwień. USG bioderek wyszło super, a poza tym szerokość pieluszkowania tetrą zalezy od sposobu jej składania. Owszem jeśli tetrę dołozy sie dodatkowo do pampersa będzie szerze, lub jak założy się 2 tetry, ale jedna tetra samodzielnie moim zdaniem nie daje takiego efektu.

My na usg Mai tez dostalismy wytyczne do szerokiego pieluszkowania. To samo bylo z Maksem lekarz (ten sam co Mai) tez kazal szeromko pieluszkowac. Ale szkoda mi go bylo bo wtedy byly takie upaly ze ledwo czlowiek dychal wiec tego nie robilam i sie okazalo na kontrolnej wizycie ze z bioderkami wszystko wporzadku. Wiec juz sama nie wiem jak to jest. Z Maja ide na wizyte kontrolna w lipcu zobaczymy co powie teraz.
Zuczek a jakie to cwiczenia zalecil wam lekarz moze bys opisala? I zamiast meczenia dziecka porobilibysmy cwiczenia.Bo jak widze ze dupcie ma wyzej niz glowke to mi jej szkoda. :(

Woloszki, ojoj, opisywać? Hmmm ;) Nóżki złączone, podkurczasz je do brzuszka i rozłaczasz je na boki tyle ile się da. Delikatnie, nie siłować się z maluszkiem, żeby go nie połamać. Najlpiej jakbyś to zobaczyła, bo chyba cienko idzie mi opisywanie... A Maja miała badanie ortopedyczne? Bo to wygląda tak samo. Lekarz tak bada a Ty tak możesz ćwiczyć. I to wystarczy.

Zuczek dobrze opisalas w sumie to ja bardzo duzo nozkami jej ruszam rowerki kolka itd. My u ortopedy nie bylismy bylismy na standardowym badaniu usg bioderek i kazal szeroko pieluszkowac. Ale teraz od lipca bedziemy zapisani do Enel-med-u i chce tam isc zeby mi ja przebadal ortopeda i wtedy zobaczymy. Acwiczonka zaczynamy od jutra dobrze ze Majeczka lubi jak sie bawimy nozkami :))

Ostatnio używałam Huggisów Super Flex (czy jakoś tak) i postanowiłam zrobić test Pampersy i Huggisy zostały dokładnie przebadane bo miałam dylemat których używać. Oto moje wnioski: Huggisy są węższe i boczkiem czasem przeciekają (my używamy Hugiisów 4) ale za to mają gumeczkę i kupka trzyma się na miejscu. Pampersy na odwrót szerokie boczki ale bez ściągacza z tyłu. Wchłanialność jednakowa, tyle że po jakiejś godzinie, 1,5 Huggisy zaczynają przeciekać i dziecko ma mokro. Poza tym huggisy podczas noszenia zbijają się na środek i pare razy o mało nie doszło do "tragedii" i zrobienia kupki i sików poza pieluszkę. Tak więc pampersy chwilowo wygrywają. ;D

reklama
A ja ostatnio używam pieluszek z Biedronki Dada od4do9kg są bardzo fajne i kolorowe i do tego maja dobra gumke z tyłu.Wszystko sie trzyma w środku nic na zwenątrz jeszcze nam nie wyszło.A w niedziele byłam w Lidlu i kupiłam pieluszki Cien też od 4 do9kg i są takie same jak te z Biedronki.Więc już innych ja nie będe kupować z tego względu że są dobre i tańsze od Pampers.I są zabawnie kolorowe.

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry