reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

palenie w ciąży

PALISZ CZY NIE PALISZ???

• Wszystkich głosujących
    350
\
NikaMD, a kto Ci dał prawo potepiania? Bóg, honor, Ojczyzna?Kim jesteś by móc potepiac? Sędzią, wzorcem moralnym? Jeśli jesteś wzorcem moralnym to chyba wiekszym niż biblijny Jezus, bo ten nie pozwolił sobie na potępienie: " kto pierwszy jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień. Idź i nie grzesz więcej".
Nie będe strzelać umoralniających , natchnionym duchem gadek , bo nie czas, nie miejsce, ja sie na to nie nadaje, a na dodatek zem niewierzaca. Ale kurcze, skoro znajdujemy sie w tzw. spoleczenstwie katolickim( 90%) , to albo trafilam na forum gdzie spotyka sie pozostale 10 %, albo na forum hipokryta.pl

Jakim prawem ktokolwiek nazywa kogokolwiek nieodpowiedzialnym , egoistycznym? Mnie sie to poprostu w glowie nie miesci...
Można poinformowac jakie sa skutki/konsekwencje. Mozna podac wyniki badan , dane statystyczne( choc tych o dziwo nawet sami lekarze nie posiadaja- podaje w oparciu o " W oczekiwaniu na dziecko"), mozna podac wlasne odczucia czy postawe swoja, ale nie w oparciu o jakiekolwiek epitety !!!!!!
Ja nikogo nigdy nie bede naklaniac do palenia, zauwazcie ze moj post wczesniejszy rowniez neguje palenie, ale ja podaje fakty przeciw paleniu , a czesc z Was z luboscia wiesza psy. I tylko brakuje w uszach tetniacego " ukrzyzowac, ukrzyzowac".
A Wy - Matki Polki, wzory cnot moralnych , co tak chetnie kamieniujecie:
- ktora uzywa chodzika? Znajdzie sie ta co swiadomie funduje kalectwo swej pociesze?
- ktora podaje herbatki granulowane? Wszak sa niezdrowe....
- ktora uzywa pampersow? Wszystkie? O cholera , tetra zdrowsza...

Nie ma matek idealnych , kazda popelnia bledy. Czesc swiadomie, czesc nie...Oczywiscie osoby z zewnatrz maja moralny obowiazek wskazac blad, pouczyc. Ale nawet Kościół Katolicki( że o innych wzorcach moralnych nie wspomne) nakazuje upomniec z miloscia, szacunkiem i zyczliwoscia. I z calym szacunkiem , jesli tak wyglada ten szacunek w Waszym wydaniu to ja wspolczuje Waszym dzieciom.
Nawet wspolczuje bardziej niz dzieciom palaczek : bo one MOGA urodzic sie z powiklaniami, a Wasze dzieci SĄ skazane życie w patologicznej wersji milosci, czyli BEDA skrzywione psychicznie.
Nadinterpretacja z mojej strony? A coz niektore z Was robia od kilku stron tego watku?

A do Was palaczki: da sie rzucic to cholerstwo w diably. Ciezko jest , ale da sie. Zycze kazdej z Was sily i pozniejszej dumy z rzucenia palenia. I zla wiadomosc: rzucenie palenia to tylko pierwsze poswiecenie jakie czeka matke od pojawienia sie malego bąbla, i niech bedzie jednak najmniejszym poswieceniem. Czego Wam i sobie z calego serca zycze:tak:

reklama
\
NikaMD, a kto Ci dał prawo potepiania? Bóg, honor, Ojczyzna?Kim jesteś by móc potepiac? Sędzią, wzorcem moralnym? Jeśli jesteś wzorcem moralnym to chyba wiekszym niż biblijny Jezus, bo ten nie pozwolił sobie na potępienie: " kto pierwszy jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień. Idź i nie grzesz więcej".
Nie będe strzelać umoralniających , natchnionym duchem gadek , bo nie czas, nie miejsce, ja sie na to nie nadaje, a na dodatek zem niewierzaca. Ale kurcze, skoro znajdujemy sie w tzw. spoleczenstwie katolickim( 90%) , to albo trafilam na forum gdzie spotyka sie pozostale 10 %, albo na forum hipokryta.pl

Jakim prawem ktokolwiek nazywa kogokolwiek nieodpowiedzialnym , egoistycznym? Mnie sie to poprostu w glowie nie miesci...
Można poinformowac jakie sa skutki/konsekwencje. Mozna podac wyniki badan , dane statystyczne( choc tych o dziwo nawet sami lekarze nie posiadaja- podaje w oparciu o " W oczekiwaniu na dziecko"), mozna podac wlasne odczucia czy postawe swoja, ale nie w oparciu o jakiekolwiek epitety !!!!!!
Ja nikogo nigdy nie bede naklaniac do palenia, zauwazcie ze moj post wczesniejszy rowniez neguje palenie, ale ja podaje fakty przeciw paleniu , a czesc z Was z luboscia wiesza psy. I tylko brakuje w uszach tetniacego " ukrzyzowac, ukrzyzowac".
A Wy - Matki Polki, wzory cnot moralnych , co tak chetnie kamieniujecie:
- ktora uzywa chodzika? Znajdzie sie ta co swiadomie funduje kalectwo swej pociesze?
- ktora podaje herbatki granulowane? Wszak sa niezdrowe....
- ktora uzywa pampersow? Wszystkie? O cholera , tetra zdrowsza...

Nie ma matek idealnych , kazda popelnia bledy. Czesc swiadomie, czesc nie...Oczywiscie osoby z zewnatrz maja moralny obowiazek wskazac blad, pouczyc. Ale nawet Kościół Katolicki( że o innych wzorcach moralnych nie wspomne) nakazuje upomniec z miloscia, szacunkiem i zyczliwoscia. I z calym szacunkiem , jesli tak wyglada ten szacunek w Waszym wydaniu to ja wspolczuje Waszym dzieciom.
Nawet wspolczuje bardziej niz dzieciom palaczek : bo one MOGA urodzic sie z powiklaniami, a Wasze dzieci SĄ skazane życie w patologicznej wersji milosci, czyli BEDA skrzywione psychicznie.
Nadinterpretacja z mojej strony? A coz niektore z Was robia od kilku stron tego watku?

A do Was palaczki: da sie rzucic to cholerstwo w diably. Ciezko jest , ale da sie. Zycze kazdej z Was sily i pozniejszej dumy z rzucenia palenia. I zla wiadomosc: rzucenie palenia to tylko pierwsze poswiecenie jakie czeka matke od pojawienia sie malego bąbla, i niech bedzie jednak najmniejszym poswieceniem. Czego Wam i sobie z calego serca zycze:tak:

Rekoma moimi sie pod tym podpisuje:rofl2:

Saly nie czytasz uważnie,wyraźnie napisałam, że potępiam takie zachowania, tak jak wszystkie inne złe zachowania, a nie konkretnych ludzi, a to róznica. Potępiam palenie papierosów w ciąży, nadużywanie alkoholu, zażywanie narkotyków i wiele innych złych zachowań .... nie mogę????

Zresztą to nie istotne, bo główny problem nie tkwi w moich wypowiedziach, tylko problem polega na tym, ze kobiety będące w ciąży palą papierosy, przy tym głupio się usprawiedliwiają i trują własne dzieci.

Saly! Od tygodnia zbieram się do posta - na szczęście mnie wyręczyłaś :)

Z "W oczekiwaniu na dziecko" (wyd 2007r)
"Palenie może zwiększyć ryzyko szeroko rozumianych komplikacji w ciąży.
Do najgroźnieszych należą: krwawienie z pochwy, ciąża ektopowa, wadliwe usadowienie łożyska, przedwczesne oddzielenie łożyska, przedwczesne pęknięcie błon, wcześniejsz poród. (...) niska masa urodzeniowa, mniejsza długość płodu, mniejszy obwód głowy, a także rozszczepienie podniebienia lub wargi. (...)
Dzieci matek palaczek są bardziej podatne na bezdech i pięciokrotnie bardziej narażone na zespół nagłej śmierci niemowlęcia (...) fizyczny i intelektualny niedorozwój (...) choroby układu pokarmowego, infekcje uszu. gruźlica, alergie pokarmowe, astma.(...) "

To tak ku przestrodze!
Palaczka od 9 lat- od 4 miesięcy na głodzie :)

Saly! Od tygodnia zbieram się do posta - na szczęście mnie wyręczyłaś :)

Z "W oczekiwaniu na dziecko" (wyd 2007r)
"Palenie może zwiększyć ryzyko szeroko rozumianych komplikacji w ciąży.
Do najgroźnieszych należą: krwawienie z pochwy, ciąża ektopowa, wadliwe usadowienie łożyska, przedwczesne oddzielenie łożyska, przedwczesne pęknięcie błon, wcześniejsz poród. (...) niska masa urodzeniowa, mniejsza długość płodu, mniejszy obwód głowy, a także rozszczepienie podniebienia lub wargi. (...)
Dzieci matek palaczek są bardziej podatne na bezdech i pięciokrotnie bardziej narażone na zespół nagłej śmierci niemowlęcia (...) fizyczny i intelektualny niedorozwój (...) choroby układu pokarmowego, infekcje uszu. gruźlica, alergie pokarmowe, astma.(...) "

To tak ku przestrodze!
Palaczka od 9 lat- od 4 miesięcy na głodzie :)

chyba i mnie i kolezance chodzilo o to, ze to co napisalas to sa jakies argumenty, nikogo nie oceniasz i nikogo nie potepiasz. Napisalas prawde, ani ja, ani chyba nikt na tym watku nie ma watpliwosci w to ze palenie szkodzi, ale ty chyba jako pierwsza napisalas tylko argumenty za tym by przestac palic, a nie umoralniajace gatki jakie to sa matki....

A już w szczeglności nie rozumiem kazań mam, które nie były nigdy uzależnione od nikotyny. I wcale się nie dziwię lekarzom, którzy radzą stopniowo schodzić z paleniem, bo stres dl organizmu na głodzie może być ogromny - czytaj: bardzo szkodliwy dla dziecka.

I tak nie mogę się doczekać, aż po porodzie pojadę na zjazd weekendowy na studia i wypalę sobie papieroska - od soboty rano do niedzieli to chyba wywietrzeje? co? :blink:

A rzućcie we mnie kamieniem!

[FONT=Comic Sans MS, cursive]Uważasz, że palenie papierosów przez przyszłą matkę uchroni płód od stresu związanego z tzw. głodem nikotynowym.:confused: Taki stres niczym nie grozi. Ani kobiecie, ani jej dziecku. Nikt jeszcze nie umarł z powodu... rzucania palenia.
Wychodzi na to, że jak bym paliła całą ciążę to po porodzie powinnam dać dziecku fajka, żeby się nie stersowało głodem nikotynowym
[/FONT]

Ostatnia edycja:
Każdy sam doprowadza się do stanu uzależnienia od papierosów, zaczyna się niewinnie a kończy niestety uzależnieniem. Nikt palaczowi nie wkłada na siłę do ust papierosa. Lekarze mówią żeby odstawić papierosy już przed ciążą, taka matka szkodzi nie tylko sobie ale i dziecku. Niezłe okazywanie miłości, podając mu od wczesnych dni życia nikotyny.
Uważam że kobiety już przed ciążą powinny to świństo rzucić. A czekając na zjazd żeby sobie zajarać, świadczy tylko o niedojrzałości.

reklama
Palenie tytoniu przez matkę w czasie ciąży

Palenie tytoniu przez matkę w czasie ciąży jest przyczyną wielu powikłań u dziecka, gdyż nie otrzymuje ono wystarczającej ilości tlenu, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Dziecko jest zmuszone do biernego palenia za pośrednictwem matki, płód narażony jest na działanie szkodliwych substancji zawartych w dymie.

• Noworodek o niższej masie urodzeniowej jest bardziej podatny na choroby wczesnodziecięce, w tym zespół nagłej śmierci noworodków. Istnieje także zwiększone ryzyko porodu przedwczesnego, powikłań ciąży, a nawet zgonu okołoporodowego.
U dziecka nasilają się także niektóre choroby odtytoniowe (np. zapalenie płuc, astma oskrzelowa, czy zapalenie ucha środkowego). Również rozwój psychofizyczny takiego dziecka jest opóźniony.

• Dziecko rodzi się znacznie mniejsze i podatniejsze na choroby wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego w porównaniu z dziećmi, których mamy nie palą. Zwiększa się ryzyko komplikacji w czasie ciąży: samoistnego poronienia, porodu przedwczesnego, krwawień z dróg rodnych, łożyska przodującego, przedwczesnego, odklejenia łożyska lub pęknięcia błon płodowych, a także ciąży pozamacicznej.
Znacznie zwiększa się ryzyko urodzenia martwego dziecka, wczesnej śmierci noworodka lub zespołu nagłej śmierci niemowlęcia (śmierci łóżeczkowej). Organizm dziecka dostosowuje się do warunków w łonie matki i rozwija się wolniej dziecko rodzi się słabsze, a w dorosłym życiu częściej choruje na cukrzycę insulinozależną, astmę, zapalenie oskrzeli, choroby układu krążenia i nadciśnienie.

• Istnieje dwukrotnie większe prawdopodobieństwo, że dziecko kobiety palącej w okresie wczesnej ciąży przysparzać będzie w przyszłości więcej problemów wychowawczych niż dziecko kobiety niepalącej. Im więcej przyszła matka pali tym większe ryzyko wystąpienia tego typu problemów w przyszłości (ASH Action on Smoking and Health, USA).

• Jeśli kobieta pali po porodzie i jednocześnie karmi dziecko piersią to dochodzi do przekazywania wielu trujących substancji z dymu tytoniowego wraz z pokarmem matki. Do pokarmu przechodzi np. nikotyna, powodując u dziecka występowanie okresów niepokoju, bezsenności, wymiotów, biegunek, a także niefizjologiczne przyspieszenie pracy serca i zaburzenia krążenia.
Niemowlęta wdychające dym z papierosów wypalanych przez ich matki bądź ojców, 2 razy częściej zapadają na poważne choroby układu oddechowego (zapalenia płuc, oskrzeli, górnych dróg oddechowych).

• Poza tym palenie papierosów przez rodziców w istotny sposób zwiększa ryzyko wystąpienia astmy oskrzelowej u dziecka, a także przewlekłego zapalenia ucha środkowego, które jest główną przyczyną głuchoty w wieku dziecięcym. Istnieją także dowody na związek palenia tytoniu z innymi poważnymi chorobami, np. białaczkami.

Ostatnia edycja:
Do góry