reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pakowanie torby - czyli co zabrać ze sobą do szpitala na poród

ja nie mam nic spakowane, nic zrobione, nic nawet przygotowane...

co do paczki ze szpitala - żeby ją dostać trzeba podać swój numer telefonu, no i potem dzwonią i chcą wcisnąć mnóstwo wspaniałych ofert - bielizna, jakieś encyklopedie dla dzieci, polisy na życie i mnóstwo innych bzdetów, uwielbiam ich zbywać szorstkim tonem :p

u nas nie trzeba było i nie dzwonili..

reklama
No dobra spakowałam torbę dla maluszka: paczka pampersów, paczka chusteczek, linomag, smoczek, 4 tetry i 1 flanelka, 3x zestaw body długi rękaw + śpiochy, 2 x body z krótkim, 2 x pajac, 2 kaftaniki, 2 czapeczki i 2 pary skarpetek, 1 niedrapki (bo pozostałe mam różowe!!ale i tak pewnie więcej nie trzeba). Mam wrażenie że tych ciuszków pewnie wszystkich nie założę. Nawet zostało jeszcze trochę miejsca w torbie więc jakby co kocyk też się zmieści, ale pomyślę jeszcze. Ktoś coś doda???

Martuś do Madurowicza więcej nie potrzebujesz :) Sprawdziłam z listą mojej przyjacióły która rodziła w maju i wszystko masz...

Sukces, spakowana, a wszystko przez M, bo powiedział, ze jak się nie spakuje to nago po szpitalu będę chodzić, a ja wstydliwa jestem i podziałało;-)

Weronkazzz, fajna ta Twoja lista tylko albo ja jestem ślepa albo zapomniałas dopisać szczoteczkę i pastę do zębów - a wydają mi się dość istotne :-D

U nas w szkole rodzenia dali taką listę dla Dzidziola:

3-4 komplety ubranek (kaftanik, śpiochy, body, czapeczka, skarpetki)
Pieluchy tetrowe 5 szt, flanetowe 3 szt.
Pieluchy jednorazowe rozmiar 1
Chusteczki do pielęgnacji
Kocyk bawełniany
Rożek bez usztywnienia

Nie ma na niej nic do kąpieli, ciekawe dlaczego...

Ha! Sukces!

Zmobilizowałam się po powrocie od fryzjera i siłą rozpędu spakowałam naszą torbę :). Naszą - bo załadowałam do jednej rzeczy moje i małej. Poszłam w minimalizm. Najwyżej rodzinka dowiezie co będzie trzeba ;)
.
Dla siebie mam: koszulę do karmienia, szlafrok, klapki, skarpetki (jakby zimno było, bo ja zmarźluch), stanik do karmienia, laktator, wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe, ręczniki, dojdą jeszcze kosmetyki.
Dla maleńkiej: pajacyk, śpioszki, kaftanik, body, niedrapki, czapeczki, chusteczki, pampersy, 2x tetra, jedna flanela, kocyk, smoczek, butelka.
Mam nadzieję, że styknie. Zastanawiam się nad rożkiem, niby jeszcze wlezie, ale czy będzie potrzebny?

o a ja zapomniałam o skarpetkach a na liście ze szpitala są.
U mnie w szpitalu nie kąpią dzieci :/ więc ja nic nie biorę bo i tak mi nie będą potrzebne a jesli się okaże, że zechcą małego wykąpać to mam mydło spakowane dla siebie dzidziuś i ręczniki wyprane w lovelli więc w razie w, dam im te rzeczy i już :)

weronkazz do czego się spakowałaś??
bo uwaaga uwaga spakowałam torbę i jadę z nią do wisły ;-) tym samym przegrałam konkurs na twardziela
w torbie mam tak:
klapki,
papcie
skarpetki
szlafrok
3 koszule
2 ręczniki
kosmetyczka (a w niej mini kosmetyki:rofl2:)
6 tantum rosa
3 majtki siatkowe
2 paczki podpasek mega mega
1 paczka cienkich podpasek
8 wkładek laktacyjnych
nakładki na sutki
chusteczki higieniczne
2 podkłady na łóżko
dla dziecka:
3 tetry (???? u nas dzieci są ubierane)
12 pieluszek jednorazowych (??? dość)
oliwka
chusteczki do tyłka
kaftanik i otulacz (żeby miał od mamusi zapach)
dokupię smoczek
ubrania na wyjście przywiezie M

i nie mam ani cm wolnej ptzestrzeni
zapomniałam o sztućcach ( a torba już w aucie) i kubku, papierze toaletowym (ręczniki odpuszczam raczej pamiętam, że byly w szpiitalu)

teraz napiszcie czego zapomniałam tylko się nie rozpędzajcie bo miejsca już nie ma;-):rofl2: zwłaszcza te ilości pieluszek mnie zastanawiają

reklama
jeszcze w nic, poki co mam liste i zdecydowana wiekszosc rzeczy, ale prac musze i prasowac. mam zamiar spakowac sie w miekka torbe na ramie, no taka w jaka na kilkudniowty wyjazd nad morze bym sie zmiescila. a dla tolki w razie czego mam mala torbe z ktora kiedys chodzilam na silownie (w sensie bylam ze 4 razy, hehe).

ale nie mam pojecie jak sie zmieszcze, bo tego jakos duuuuuuzo, szczegolnie ze w moim szpitalu zycza sobie 10 tetrowek, a ja kupilam te wielkie podwojnie tkane, jakies ogromne to!

moze sobie dorzuc ten paracetamol na wszelki wypadek i espumisan czy cos? to malutkie jest :)

Do góry