reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pakowanie torby - czyli co zabrać ze sobą do szpitala na poród

Jeśli chodzi o formalności, to warto się dowiedzieć w szpitalu, bo czasem jest możliwość wcześniejszej rejestracji. Czyli jedziemy jakiś czas przed porodem, wypełniamy druki i inne pierdoły i potem mamy już spokój :)

reklama
a co jesli juz bylysmy w tym szpitalu? bo ja w tym w ktorym rodze i chodze do przychodni, i do pracowni usg... i tez 3 razy bylam na Izbie przyjęć, a wiec chyba mam to wszystko jakby juz zalatwione? :p bo to chyba zostaje u nich w kompie
chociaz wtedy zadnych papierow nie wypelnialam :p ale dane moje mają
a, i u mnie proszą o zabranie ze soba wypelnionej ankiety planu porodu, w kazdym zakatku szpitala lezy wiele takich kartek z pytaniami do wypelnienia

Teraz plan porodu to standard. Trafia on tez do dokumentacji medycznej. Lekarze lubią gdy wiesz czego chcesz. Znaczy, że jesteś przygotowana.

hhmm plan porodu?? A co to takiego??? Ja się w moim szpitalu z niczym takim nie spotkałam. Jakie pytania się w tym zawierają??
U mnie w szpitalu maja moje dane w komputerze, bo najpierw leżałam w 9tc a potem w 27 i za drugim razem tylko mi przeczytała dane i pytała czy nic się nie zmieniło. Tylko dokument ubezpieczenia musiałam mieć aktualny no i podpisać te wszystkie oświadczenia o prawach pacjenta itd. Więc mam nadzieję że przy porodzie też będzie w miarę sprawnie. Mam tylko nadzieję że nie zacznę rodzić o 7 rano kiedy na izbie jest po prostu czarno od osób ze skierowaniami. Wolałabym jakoś popołudniu kiedy lekarze mają już mniej roboty ( nie ma obchodu, badań itd). No ale tego nie da się niestety zaplanować.

ja rozmawiałam o planie porodu z moją panią dr i z położną czy jest sens - stwierdziły, że jak mi bedzie lżej to mogę napisać ale i tak w razie czego robią to co ratuje życie albo jest konieczne a o inne rzeczy mniej ważne moge poprosić w trakcie a oni i tak pytają więc w sumie nie ma to większego znaczenia

”marcia331” pisze:
hhmm plan porodu?? A co to takiego??? Ja się w moim szpitalu z niczym takim nie spotkałam. Jakie pytania się w tym zawierają??
Marcia, tu masz przykładowy szkic planu porodu: KREATOR PLANU PORODU | PLAN PORODU . Ogólnie w planie porodu chodzi o to, żeby położna/pielęgniarki miały szansę dowiedzieć się, czy czegoś szczególnego sobie życzysz. Czy tego przestrzegają (oczywiście jeśli wszystko przebiega dobrze) i czy w ogóle we wszystkich szpitalach na to w ogóle patrzą - tego nie wiem :baffled:.

A ja się boję, że jeszcze niestety takie mamy czasy, że plan porodu może zostać odebrany jako lista życzeń. A tego bym nie chciała. Wolałabym by położne nie patrzyły na mnie jak na "tą co żąda". Nie wiem czy napisze plan. W sumie ustaliłam z położną jak chciałabym rodzić, myślę, że jak tylko nic nie stanie na przeszkodzie to dostosują się do mnie.

reklama
sluchajcie plan porodu stosuje sie wszedzie juz na zachodzie raczej, mysle ze raczej jest to dobrze odbierane, poza tym w uk trafia sie do szpitala juz na ostatnia faze prawie ze :) wiec nie bede miala cierpliwosci odpowiadac na zadawane pytania :)

mam klapki do szpitala, powinny przyjsc do soboty, wiec do soboty nie moge isc rodzic :D
wzielam uniwersalne, po prysznic i takie zebym mogla w skarpetkach chodzic w nich
LADIES FLAT SANDALS WOMENS BEACH FLIP FLOPS MULES SHOES | eBay

no i stanik tez powinien przyjsc niedlugo New Cotton Rich & Wire Free Maternity Nursing Bras. Sizes-30,32,34,36,38 / B,C,D | eBay

takze teraz sledze watek w razie gdybym o czyms jeszcze zapomniala

Do góry