reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pakowanie torby - czyli co zabrać ze sobą do szpitala na poród

reklama
Tak jak dziewczyny piszą irygacji nie powinno się robić po porodzie. Ale do użytku zewnętrznego jest bardzo dobre. Działa odkażająco, a wiadomo że zawsze się pobrudzi od odchodów połogowych, więc trzeba o to dbać. U nas położna też radziła spryskiwacz i żeby używać nie tylko w toalecie ale nawet jak się leży z rozłożonymi nogami na łóżku to sobie od czasu do czasu psiknąć. Z butelki z dziubkiem też można ale to już tylko polewanie w toalecie lub pod prysznicem, bo na łóżku to już nie da rady. No i oczywiście podstawa to to co chyba wszyscy powtarzają - wietrzenie!!

tak, wietrenie to podstawa..tantum rosa zabieram też do opłukiwania z zewnątrz w toalecie, siostra używała i bardzo sobie chwaliła. Trzeba tylko mieć przegotowana wodę ;)

dzis w ogole widzialam reklame w tv tantum rosy, i mowili zeby "stosować zewnętrznie"...

Mart, alboo ktos inny ewentualnie :p , dostalam dzis liste co zabrac do szpitala... i jednego punktu nie jestem pewna, czy pod przyborami toaletowymni dla mnie mam rozumiec te wszystkie podklady poporodowe, papier toaletowy? :p czy co? strasznie ogolnie to ujeli...

Mala.di musisz zapytac jak jest w szpitalu w ktorym bedziesz rodzic. Ja kupilam podklady poporodowe itp.a okazalo sie (znajoma ktora niedawno rodzila mowila), ze ,,u nas'' trzeba tylko koszule, recznik, kapcie i klapki pod prycznic i kosmetyki typu zel pod prysznic czy szampon. Bo przybory toaletowe jak podklady a nawet plyn do gojenia sie rany daja na miejscu...

no ale wlasnie na liscie ktora dostalam w tym szpitalu jest napisane "przybory toaletowe" i nie do konca obczajam co to znaczy:p

dopytam za dwa tygodnie jak tam bede, ale wolalabym juz teraz sie przygotowac, w razie gdybym miala rodzic wczesniej... pewnosci ze za te 2tyg dojde na ta wizyte, nie mam

mala.di a co masz jeszcze na tej liście poza przyborami toaletowymi??

Ja zrobiłam przymiarkę do torby, bo muszę wiedzieć na jaką się zdecydować. No i sama nie wiem czy się zmieszczę w takiej którą chciałam wziąć. A ona jest bardzo wygodna i bardzo ją lubię. A następna wielkościowo to już mi się za duża wydaje. No ale postaram się zmieścić. Muszę popakować sobie rzeczy w mniejsze opakowania, bo te oryginalne np. od wkładek laktacyjnych to za dużo miejsca zajmują. Oczywiście wszystko z powrotem pochowałam do szafy i trzymam się postanowienia że pakuję się dopiero po następnej wizycie. W razie czego mam wszystko na wierzchu. Nawet jakby coś się nagle wcześniej zaczęło tfu tfu... to nie będzie problemu z szybkim pakowaniem które nie powinno zająć więcej niż 10mintu. A do szpitala mam 5 minut drogi. Nawet jak wszystko zajmie mi pół godziny to i tak nie zdążę w tym czasie urodzić :-) zresztą formalności na IP często trwają dłużej :-)
No i zrobiłam przegląd ubranek, żeby skompletować kilka zestawów do szpitala no i na wyjście. Przynajmniej to mam już ustalone, odłożone na wierzchu. Wystarczy tylko wrzucić do torby i gotowe. Oczywiście torba dla maluszka będzie osobna.

reklama
z rzeczy dla mnie:

- koszula nocna umożliwiająca karmienie piersią
- biustonosz, bawełniana bielizna osobista
- przybory toaletowe oraz ręcznik

edit: teraz na ich stronie zobaczylam liste... i jest troche inna:
Rzeczy osobiste:
1. Wygodna nocna bielizna najlepiej umożliwiająca karmienie piersią.
2. Szlafrok, skarpetki, pantofle domowe (klapki, kapcie).
3. Biustonosz przystosowany do karmienia piersią.
4. Przybory toaletowe.
5. Dwa ręczniki (kąpielowy i zwykły).
6. Ręczniki papierowe.

a na dole jest dopisek:
Rzeczy przydatne:
1. Karta do telefonu lub telefon komórkowy.
2. Paczka podpasek (dużych).
3. Woda mineralna.
4. Osobiste rzeczy bez których nie wyobraża sobie Pani spędzenia czasu w Szpitalu.

Do góry