reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Pakowanie torby - czyli co zabrać ze sobą do szpitala na poród

Będziecie używać tantum rosa do płukania się też "wewnątrz"? Przed poprzednią ciążą czytałam, żeby lepiej tego nie robić i ograniczyć się do przemywania na zewnątrz. Nie ma co ingerować w te delikatne miejsca po takim wysiłku.

reklama
przerazilam sie, przyszly 3paczki... na moje imie i nazwisko...
koszula do rodzenia ktora wybralam
koszula po porodzie ktora wybralam
majtki siateczkowe ktore wybralam
no to niezle.. torba sie wypelnia i w razie co, moge jechac jako tako przygotowana.. brakuje mi tylko klapeczek :/ i wody niegazowanej i sucharkow

ewa86 spotkalam sie z tym ze kobiety ingeruja do 'wewnatrz' i podmywaja sie rowniez tam.. to ogromny blad, czy po porodzie czy przed,czy tez nie bedac w ciazy ta ingerencja robi wiecej zlego niz dobrego. Tam znajduje sie naturalna flora bakteryjna ktorej nie nalezy zaburzac. Takze lepiej nie irygowac tantum rosa ;)

ewa to znowu ja, na stronie tantum rosa pisza sami producenci aby w okresie pologu tylko przemywac z zewnatrz, nie robic irygacji, takze potwierdzone ;)
pzdr

no fakt. ale ja po prostu slyszalam ze tantum rosa sluzy do irygacji,a wiec przemywanie sie/spryskiwanie tym dziala? bo to nieco budzi moje watpliwosci:p co nam niby da takie polewanie sie tym z wierzchu..

Mala.di, to jest trochę znieczulające. Pomagało mi na ranę po nacięciu. Ale że po paru dniach "wsiąkła", to tylko raz czy dwa w domu tantum używałam. I tyle :)

Dziewczyny ja sobie nie wyobrażam stosować tantum rosa do wewnątrz po porodzie. Dla mnie to by była masakra. Jak urodziłam bałam się nawet siku zrobić, a co dopiero coś sobie tam wkładać. Pamiętam, jak na drugi dzień myślałam siedząc w ubikacji szpitalnej " czy ja się jeszcze kiedyś normalnie załatwię?". Podziwiam te, które mają w planach wkładanie czegokolwiek ;-) :-D

Mała.di do szybszego gojenia i odkażania. U mnie w szpitalu polecali po porodzie podmywać się mydłem Biały Jeleń ( takie komunistyczne jeszcze). Super się sprawdzało. Tantum rosa w ogóle nie używałam. Wszystko ładnie się goiło, no i nie miałam problemu typu" jak rozpuscić tantum rosa w szpitalu". Dzisiaj w carrefourze znalazłam to mydło w wersji "mydło w płynie", więc dla mnie już całkowita rewelacja :-)

Edit dla dziewczyn, któe kiedykolwiek będą sobie robić irygacje z tantum rosa- po takim zabiegu trzeba sobie przez jakiś tydzień aplikować globulki z florą bakteryjną, zeby się odbudowała, bo tantum niszczy też tą "dobrą" florę. To takie info na przyszłość, bo w połogu raczej się nie przyda ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
u nas położna radziła wziąć butelkę z dziubkiem na to tantum rosa i sobie po prostu lać na krocze przy każdej wizycie w toalecie. osuszyć ręcznikiem papierowym, założyć nową mega-giga-podpaskę i voila!

Do góry