reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Pakowanie torby - czyli co zabrać ze sobą do szpitala na poród

Mi właśnie przyszła paczka z allegro. Kupiłam podkłady poporodowe, majtki z siateczki, pieluszki jednorazowe (2-5 kg), maść na brodawki, wkładki laktacyjne, ochraniacze na materac do łóżeczka, termometr i wanienkę ;-) jeszcze tylko szlafrok, biustonosze do karmienia i lewatywę i będę mieć wszystko do szpitala :-)

reklama
Agos do mnie też paczka przyszła dzisiaj :tak: mam super koszulę, gdzie cyc gładko wychodzi, kupiłam sobie kapturki na sutka, może nam łatwiej karmienie wyjdzie, wkladki laktacyjne, gaciory siatkowe, oprócz tego cholernego szlafroka - mam tylko grubaśny, klapek jestem gotowa :-D dla dzidzi mam wszystko ;-)

Dziewczyny, czy Wy się w końcu pakujecie w jedną torbę wspólną dla siebie i dziecka? czy w swoją większą i dla dziecka jakąś mniejszą? Bo właśnie nie wiem jak to ogarnąć. Wczoraj w szpitalu widziałam tatusiów niosących dwie torby, małą i dużą. A z kolei w jedną się nie zmieszczę ze swoimi rzeczami i dziecka. Jeszcze na stronie piszą że proszą o pakowanie się w jedną plastikową torbę, żeby nie przynosić dużych toreb, walizek itd. Ale to niemożliwe przecież.

No i nie wiem czy pakować r.56 czy 62? Okazuje się teraz że mam tylko jednego pajaca 56. Jakoś bez pomyślunku się wyszykowałam

ja we dwie, dzidziusiowa bedzie mniejsza, nie bede mieszala moich rzeczy z dziecka bo bedzie nieporzadek, a tak chusteczki ubranka, pieluszki dzidzia bedzie miala w swojej torbie, do szpitala uniwersalne 56 biore, jak beda za male i jakiegos wielkoluda 62cm urodze to M. doniesie :) albo sie wytnie paluchy w stopach :p

Ja spakuję dwie osobne torby - większą dla siebie, mniejszą dla dziecka ;) wczoraj właśnie zaczęłam pakować swoją, na razie mam tam 3 ręczniki (dwa duże + jeden mniejszy na porodówkę), 3 koszule do karmienia, biustonosze do karmienia, wkładki laktacyjne, podkłady poporodowe(duże podpadki), majtki siateczkowe, dwa podkłady-ceratkowe na łózko (na razie wzięłam dwa, bo nie wiem, czy w ogóle muszę je brać-wkrótce w szkole rodzenia dadzą nam listę potrzebnych rzeczy,ale już je włożyłam do torby), kapcie (dojdą jeszcze japonki pod prysznic), chusteczki nawilżane, chusteczki hig.,tantum rosa, bepanthen (w razie co na bolace sutki), szlafrok..na razie tylko to mam, dojdzie jeszcze kilka rzeczy, jak chociazby kosmetyki (koniecznie pomadka na porodowe), laktator (na wszelko wypadek), majtki zwykle, woda w malych butelkach, dokumenty, badania..no i oczywiscie rzeczy dla dziecka, ale z tym to juz sie wstrzymam do czasu otrzymania listy od poloznej ze szkoly rodzenia :)

Dziewczyny jak Was czytam, to się załamuję. Ja jeszcze nic nie mam. Muszę się za to wziąć w końcu. Mam zamiar pakować dwie osobne torby.

Mart wg nie trzeba spakować rozmiar 56. Moj starszy synek urodził się z wagą 3200 i wzrostem 54, a we wszystkich ubrankach pływał. Miałam nawet jeden komplet w rozm. 50( na wypadek wcześniaka) i w tym też wyglądał jak w ubraniu ze starszego brata.

Dziewczyny jak Was czytam, to się załamuję. Ja jeszcze nic nie mam. Muszę się za to wziąć w końcu. Mam zamiar pakować dwie osobne torby.

Mart wg nie trzeba spakować rozmiar 56. Moj starszy synek urodził się z wagą 3200 i wzrostem 54, a we wszystkich ubrankach pływał. Miałam nawet jeden komplet w rozm. 50( na wypadek wcześniaka) i w tym też wyglądał jak w ubraniu ze starszego brata.

a to moze wina rozmiarowki, jak przykladam niektore 56 polskie do tych kupionych w uk to jest czasami 5cm roznicy!, trzeba na oko spakowac, ja pakuje 56, mysle ze to dosc uniwersalny rozmiar, ale trzeba zaufac swojemu oku :)

a jakie ubranka dla dziecka pakujecie? bo ja myslalam zeby wziac taki komplecik:
- kaftanik
- body
- spioszki
- ze 2 pajacyki
- czapeczke i rekawiczki

reklama
a jakie ubranka dla dziecka pakujecie? bo ja myslalam zeby wziac taki komplecik:
- kaftanik
- body
- spioszki
- ze 2 pajacyki
- czapeczke i rekawiczki
ja sobie zrobilam 2komplety, bo bede krocej niz Wy w PL w szpitalu
ajeden kompley body z krotkim i pajac, drugi body z dlugim i spioszki, biore jeden skarpetki, jedna czapeczke, rekawiczki, na wyjscie mam komplecik tez ale on bedzie lezal w foteliku przygotowany

Do góry