reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Pakowanie torby - czyli co zabrać ze sobą do szpitala na poród

Jak mi przyjdą rzeczy zamówione na allegro to też w sumie torbę będę mogła pakować, bo będę miała co do niej wrzucić. Ale nieee ja pakuje dopiero w połowie lipca!! Taki mam plan. Chyba że mi ginka na wtorkowej wizycie powie coś niepokojącego to wtedy dostanę powera na pakowanie. Ale niech sobie dzidzia jeszcze siedzi, bo dla niego jeszcze wszystkiego nie mam i też zanosi się że dopiero koło połowy lipca będziemy mieli pozostałe rzeczy.

Dzag bardzo ładna koszulka. Mnie się te muzzy najbardziej podobają, bo przynajmniej nie wygląda się w nich jak w jakimś worze z infantylnymi wzorkami. A zapłaciłaś tyle samo co ja za swoją. A na allegro widziałam że wcale nie są tańsze więc myślę że zakup udany.

Ostatnia edycja:
reklama
Chyba faktycznie niedługo trzeba się pakowąc. Ja na tą chwilę niestety nie mam w co. muszę torbę kupić. No chyba, ze w walizkę turystyczną lub plecak ze stelażem z czasów młodości;-)

dzag, ja tez mam dokladnie taką ! tzn ten sam model, ze slonikiem rozowym bardziej na dole koszuli.
ejjj, ale te plastry to chyba nie do depilacji krocza ? :-D bo tego to byś mogla nie przezyc.... a golenie maszynka jest super proste, choc jak nie masz wprawy a teraz musisz tak w ciemno, nic nie widzac to moze byc troche ciezko, ale jestes dzielna, dasz rade ;-)

Zadzwoniłam do szpitala w sprawie cc - co powinnam przygotować i tak:
2 koszulki wystarczą bo na czas zabiegu dostanę szpitalną koszule i później te 12 godzin będe pewnie w niej leżeć
podpasek mam wziąść 2 opakowania i do tego podkłady na łóżko
maszynke do golenia też kazali wziąść na wszelkoi wypadek, jakby się okazało, że niewystarczające jestem ogolona - do tego położna radziła bardzo uważać podczas golenia, żeby się nie zaciąć
lewatywa też będzie potrzeba
i majtki siateczkowe do pępka, czyli wysokie

oprócz tego wiadomo rzeczy osobiste, ręcznik, sztućce, koniecznie wodę, dokumenty i rzeczy dla maluszka

Ja juz torbę mam zapakowaną a w niej;
Dla mnie;
-3 koszule (1 krótsza z krótkim rękawkiem do rodzenia, 2 na ramiączkach ale nie są to jakieś typowe dla cięzarnych zakupione na bazarku)
- Cienki szlafrok (taki jak koszula cienka)
-Biustonosz do karmienia
- Klapki pod prysznic i kapcie baleriny do latania plus skarpety bo mi strasznie stopy marzły przy porodzie z Olisiem
- Przybory toaletowe wersja mini
- Podpaski te MAXX (chociaż w moim szpitalu nie trzeba dają swoje)
- 2 ręczniki ciemne
- 4 szt majtek siateczka
- Tantum Rosa w saszetkach (ja tak jak dziewczyny poprzednio rozrabiałam w butelce z dziubkiem i lałam sobie na krocze)
- Słuchawki do telefonu, gdzie nagrałam juz swoją ulubioną muzykę.
- Wkładki laktacyjne
- Dołoże wodę mineralną z dziubkiem

Dla Mojego przygotowane;
Klapki
Dołoże coś do jedzenia i picia (u mnie w szpitalu brak automatu czy bufetu:crazy:)
Aparat;-)

Dla Malucha w osobnej małej torbie Mój dowiezie mi ją później (U mnie w szpitalu zapewniają wszystko, więc można wpaśc bez niczego)
- Płyn Oilan (bo szpital sponsoruje Jonson i tym myją a ja nie chce)
- 3 tetry
- Pajac cienszy i gruszy, Bodziaki (na wyjście)

mala.di, tych kopertowych nie widziałam ze słonikami :confused:. Tylko z kwiatkami lub lawendą na ramieniu.
A plasterki to tak na początek, na linię bikini. Resztę muszę obciachać nożyczkami (bo ja nie muszę na zero – czego nie cierpię, skoro nie rodzę naturalnie no i tą żyletką)

Natasszzka, no to dałaś dobry przykład, ja spakuję się w takim razie w tym tygodniu, żeby nie być gorsza ;-).

Rany jakie wy już przygotowane:szok: Ja jedna z bardziej zaawansowanych a bardzo dużo nawet nie mam kupionych- brak funduszy niestety.
Koszule mam takie byle jakie, kupiłam uzywane z jakimiś właśnie pszczółkami czy królikami, nie są piękne ale do szpitala do wybrudzenia mogą być- w domu i tak będę pewnie w samych majtkach i staniku sppać, bo jak sobie przypomnę jak poprzednio po porodzie się pociłam to bym musiała mieć samych koszul chyba ze 20sztuk na ciągłe przbeieranie:-D
A co do golenia to ja jadę się na zero, póki co daję radę sama maszynką, jeszcze się pozacinałam na śmierć:-p ale brzuch mam raczej mały, podejrzewam że jeszcze 2tyg i męża zatrudnię do tej roboty;-)

Dziewczyny nie wiem czy był już poruszany temat... mianowicie jakie majtki poporodowe polecacie/kupujecie? Te z siateczki wielorazowe, czy jednorazowe? Nie mam pojęcia które wybrać. Po drugie ile ich kupić? Te jednorazowe są pakowane zazwyczaj po 5 sztuk, wielorazowe po 2 sztuki.

reklama
Ja miałam wielorazowe siatkowe - 5 sztuk, ale zużyłam dwie. One błyskawicznie schną - przy zmianie wystarczy przeprać i za parę minut są gotowe do użycia. A używałam ich przez całą noc odchodzących wód i potem trzy dni w szpitalu.

Do góry