reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Wiem że nie ładnie się chwalić ale... Mój synek od wczoraj raczkuje! [emoji7][emoji7][emoji7] pękam z dumy!
Brawo !!!!
Dla mnie zawsze było niesamowite to że jak maluszki się zbiorą w sobie do nowej umiejętności to ruszają z kopyta na maksa :):)
Nasz do raczkowania zbierał się dwa dni i jak ruszył to ciężko go było dogonić.
Chodzić zaczął późno zresztą tak jak córka ale pewnego ranka zrobił 2 metry między córka a mną a tego samego wieczora chodził już od kuchni przez jadalnię do salonu :szok: byliśmy w szoku.

reklama
Brawo !!!!
Dla mnie zawsze było niesamowite to że jak maluszki się zbiorą w sobie do nowej umiejętności to ruszają z kopyta na maksa :):)
Nasz do raczkowania zbierał się dwa dni i jak ruszył to ciężko go było dogonić.
Chodzić zaczął późno zresztą tak jak córka ale pewnego ranka zrobił 2 metry między córka a mną a tego samego wieczora chodził już od kuchni przez jadalnię do salonu :szok: byliśmy w szoku.

Dla mnie każdy postęp to mega sukces i cieszę się jak dziecko [emoji4]. Ile mieli jak zaczęli chodzić? A raczkowali?

Młoda 38 tydzień ciazy ale mała bo 2,5kg, pięknie raczkowała ale chodzić długo nie chciała w pełni samodzielnie, przy meblach i za rękę tak ale sama nie. Miała 15 miesiecy jak już całkowicie sama chodziła. Teraz 11 lat i 163cm wzrostu, szok.
Młody ma 16 miesięcy, 36tydzien ciąży 2080 g. Raczkował pięknie i długo, przemieszczał się z prędkością autka wyścigowego ;):):) Od prawie 4 tygodni chodzi samodzielnie , po chodniku wokół domu schodzi pięknie po schodkach trzymając się ściany. Wspina się gdzie może i oczywiście beztroskie szaleństwa- za grosz poczucia niebezpieczeństwa jak to u dzieci.

Zobaczysz jak dosłownie z dnia na dzień będzie doskonalić umiejętności.

Młoda 38 tydzień ciazy ale mała bo 2,5kg, pięknie raczkowała ale chodzić długo nie chciała w pełni samodzielnie, przy meblach i za rękę tak ale sama nie. Miała 15 miesiecy jak już całkowicie sama chodziła. Teraz 11 lat i 163cm wzrostu, szok.
Młody ma 16 miesięcy, 36tydzien ciąży 2080 g. Raczkował pięknie i długo, przemieszczał się z prędkością autka wyścigowego ;):):) Od prawie 4 tygodni chodzi samodzielnie , po chodniku wokół domu schodzi pięknie po schodkach trzymając się ściany. Wspina się gdzie może i oczywiście beztroskie szaleństwa- za grosz poczucia niebezpieczeństwa jak to u dzieci.

Zobaczysz jak dosłownie z dnia na dzień będzie doskonalić umiejętności.
U mnie mały z 36 tygodnia jest i chyba przez to dość późno wszystkiego się uczy. Ale zupełnie mi to nie przeszkadza [emoji4]
Muszę pół domu przemeblować teraz i pochować wszystko w zasięgu jego rączek [emoji16]

Szafirek każde dziecko idzie swoim tempem [emoji4] ja mam dwóch i widzę jak są różni a obaj z 38tc
Oskar chodził jak miał rok i dwa tygodnie a Filip lata jak szalony i ma 11 miesięcy :)

Szafirek każde dziecko idzie swoim tempem [emoji4] ja mam dwóch i widzę jak są różni a obaj z 38tc
Oskar chodził jak miał rok i dwa tygodnie a Filip lata jak szalony i ma 11 miesięcy :)
Wiem i zupełnie nie poganiam czy nie naciskam na Antka. Kibicuje mu, wspieram i zachęcam ale nic na siłę.
A raczkowali wcześniej?

Dziewczyny używałyście dla dzieci kaszki Nominal? To nie są typowo dla dzieci ale są błyskawiczne i mają piękny jednoskładnikowy skład. Ale nie na napisu jak w tych dla dzieci że od któregoś miesiąca itp.

U mnie mały z 36 tygodnia jest i chyba przez to dość późno wszystkiego się uczy. Ale zupełnie mi to nie przeszkadza [emoji4]
Muszę pół domu przemeblować teraz i pochować wszystko w zasięgu jego rączek [emoji16]

Wszystko w swoim czasie, ja też się nie przejmowałam że Młody długo nie chodził bo miałam doświadczenie z córką.
Niemniej było łatwiej z Młodą na 65 metrach na jednym poziomie. Teraz dom duży, bramka na górze schodów już od dawna, teraz od miesiąca bramka rozporowa między salonem a resztą domu ale i tak ma dostęp oprócz salonu do kuchni i jadalni gdy jesteśmy na dole tylko że nie można upilnować bo wymyśla co chwilę nowe rzeczy. Muszę odłączyć z prądu za meblami szufladę do podgrzewania talerzy którą mamy pod piekarnikiem na wysokości około 70cm bo Młody odkrył że tam jest przycisk i zapala się światełko i to takie kuszące tam chodzić i manipulować.
Oczywiście zabezpieczenia na "klik" rozkminił w 5 minut a ja nie jestem w stanie wszystkich szuflad i szafek zabezpieczyć .
Pozostaje cały czas mieć go na oku :):)
Teraz zresztą bardzo dużo czasu spędzamy w ogrodzie no ale za kilka tygodni już będzie zimno i więcej w domu będziemy.
Jedyne miejsce gdzie nie wchodzi mimo otwartych drzwi to duża łazienka na górze bo tam jest suszarka do włosów "bryń bryń " jak mówi i nie jest fanem suszenia włosów a tylko jeden raz mu suszyłam :).

reklama
Lila zaczeła raczkowac jak skonczyła 6 miesiecy, zanim nauczyła sie siedzieć. za parę dni staneła przy łóżeczku a tak porządnie to chodziła na 11 miesiecy. Starsza na 13 miesięcy postawiła parę kroczków.

My tez póki ciepło to głównie w ogrodzie ale już kompletuję zabawki "na zime" zeby ja czymś zając. Chociaz i tak, wiadomo, najlepsze to czego nie wolno.

Do góry