reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Otyłość w ciąży

Rurka, cos pieknego! Ja mam 3D USG 18 grudnia, jest to czesc pakietu w szpitalu ktory wybralam (normalnie kosztuje 200 euro...) takze nie moge sie doczekac! Bede wtedy w mniej wiecje 23 tygodniu. My akurat nie chcemy znac plci ale znajomi mowili ze niby tez nie chcieli ale nie dalo sie nie zauwazyc na tak wielkim ekranie tego specyficznego meskiego organu :szok:

Dzisiaj sie zwazylam, to juz prawie 20 tydzien i waga bez zmian, podrosla 1,5 kg przez ostatnie 7 tygodni i jestem aktualnie na 100 kg...duzo masakrycznie, wiem ale myslalam ze bedzie wiecej bo czuje sie tak 'grubo i ciezko' no i jakby nie bylo nie utrzymuje diety cukrzycowej. W sumie daje to jakies 7-8 kg wiecej od poczatku ciazy. Chcialabym zeby tak zostalo ale nie wiem czy jest szansa...wszyscy m mowia ze powinnam zaczac cwiczyc (cwiczylam duzo przed ciaza, intensywne treningi silowe i kardio) ale nie mam sily w ogole..nie wiem czy sie zmuszac czy nie :( Czy wy cwiczycie dziewczyny? Oczywiscie mowa o spokojnej gimnastyce, tylko taka wchodzi w gre.

reklama
dziewczyny pisałyście o cc wczesniej.. moja znajoma ma mieć planowaną cc...jest w 33 tc i poszła już się umówić do szpitala.. wpisali jej termin i byli zadowoleni, ze nie na ostatnią chwilę :) więc jak macie watpliwości to może faktycznie warto wczesniej pojechac i się podpytać?

Olucha ja jak byłam na badaniach prenetalnych w 22tc to mi nagrał filmik z kilkoma ujęciami 3d. Szczerze, szkoda kasy. Za dużo tłuszczyku na brzuchu by było widać efekt. A już na pewno nie da się rozpoznać rysów twarzy jak u szczupłych kobiet. Dlatego teraz sobie darowałam, szkoda mi 250zł i głupich komentarzy lekarza, jak to trudno mi zbadać cokolwiek przez tłuszcz.
Rurka, super zdjęcie brzuszka:p córeczka też fajna;)
Agnella2 szczerze to jeżeli jest chłopak to naprawdę trudno nie zauważyć. jajka są olbrzymie:p:p Mój mąż też sam wypatrzył w 16tc zanim lekarka zapytała czy chcemy znać płeć. Choć chcieliśmy.
Jeżeli chodzi o ćwiczenia to basen, tylko nie chodź sama, bo latwo o wypadek (np moja skręcona noga), albo rozejrzyj się w okolicy za jogą dla ciężarnych. Super sprawa. Koło mnie nic nie ma, ale na szkole rodzenia pokazali nam kilka ćwiczeń i sobie w domu czasem robię.
Ja zaczęłam 31tc i na plusie 6,5kg:):)
Z czego ponad 5 w 2trymestrze.
Zaczęłam pakować dziś torbę do szpitala i kurde nijak nie umiem się zmieścić:(:(

aisha... ja w pierwszej ciąży miałam dwie torby. jedna dla mnie druga dla Zuzi... bardzo się sprawdziło, teraz też tak zrobię :tak:

rurka dzięki za komentarz odnośnie cc, muszę się właśnie zająć tą sprawą umówienia się na nią. Byłam dziś na wizycie u ginekologa na nfz tam gdzie chodzę, wpisał mi że to 34ty tydzień według miesiączki, już na 4te usg nie dał skierowania :( więc mam tylko ostatnie z 5 listopada gdzie mam wpisany 30ty tydzień waga dziecka 1250g...szkoda że nie dał na jeszcze jedno jestem ciekawa ile waży teraz i który to tydzień, ale tak jak pisałam wcześniej pójdę jeszcze prywatnie sobie zrobię do swojego lekarza. (bo ja chodzę do dwóch, jednego na fundusz żeby nie płacić za badania, a potem się zapisuję do swojego prowadzącego prywatnie i z nim konsultuje co i jak) i 16tego grudnia mam wizytę to i usg zrobię.
oprócz tego odebrałam wyniki wymazów i w pochwie mam bakterię streptococcus agalactiae :/ i powiedziano mi że podczas porodu dostanę antybiotyk. Miała któraś z Was taką ,,przyjemność,, z tą bakterią?

rurka twój brzuszek to taka okrągła piłeczka ;) ja mam trochę inny ;) tzn. u mnie się to jakoś inaczej rozkłada ;)
angella ja byłam kilka razy na basenie i to tyle co ćwiczyłam ;) na jogę nie pójdę bo nie lubię takich wolnych ćwiczeń, wolę aerobic gdzie wychodzę cała spocona (ale w ciąży nie można takich intensywnych ćwiczeń) także po ciąży aerobic ;)
aisha to ja też bym się tylko nie potrzebnie stresowała że np wydam kasę a i tak mało co zobaczą bo gruba jestem, także jak nie będzie takiej koniecznośći to nie pójdę. Może kiedyś będzie refundowane ;) Ja też zaczynam pakować torbę do szpitala ;) i to na dniach jak mam mieć ten wcześniejszy termin 12 styczen. Zamówilam kilka rzeczy z apteki internetowej gemini, znacie? mają naprawdę korzystne ceny.

Ja to nie wiem jak ubrać takie maleństwo na wyjśćie ze szpitala jak będzie mróz, body, dresik i kombinezon czy jak? ;) kurde zawsze chciałam dziecko w lecie ;) body czapeczka i do widzenia ;)

Olucha ja idę jutro do okulisty, zobaczymy co.powie. Chociaż wolałabym rodzic sn, a przynajmniej spróbować. Dlatego masz mieć cesarke?
Zacznij się pakować lepiej bo cc się robi w 38tc, wiec biorąc pod uwagę wcześniejszy termin to zaraz po nowym roku powinni cie ciachnac.
Jutro zapytam położna w co ubrać malucha bo mają mieć.ciepło ale z drugiej strony nie chce go przegrzac. A w lutym może być wiosna albo trzaskajacy mróz.
Na ten wymaz będę szła dopiero po świętach wiec z bakteria nie pomogę.

Ja cesarkę mam dlatego że mam z jelitem problem, podczas porodu mogłoby mi pęknąć, skierowanie dostałam od lekarza chirurga-proktologa u którego leczę się już od kilku lat. Ja też się zastanawiałam czy by nie spróbować sn ale mój ginekolog mnie odwiódł od tego mówiąc że podczas porodu może nie tylko pęknąć pochwa ale i odbyt i co za tym idzie jelito. I musiałabym mieć operację. Więc już się nie upieram przy sn.
Jutro wyciągnę torbę i będę się pakować. Jak się dowiesz coś od położnej w sprawie ubierania malucha to napisz ;)

Witam :)
Ja mam cesarkę na 2.04.15 planowana (38tydz). Przy tej wizycie nie udało sie zrobić fotek :(

A tu mam z Emily 3d/4d :

ImageUploadedByForum BabyBoom1417677492.557571.jpgImageUploadedByForum BabyBoom1417677509.074517.jpg

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1417677492.557571.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1417677492.557571.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 53
  • ImageUploadedByForum BabyBoom1417677509.074517.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1417677509.074517.jpg
    21,3 KB · Wyświetleń: 44
Cześć dziewczyny.
Jakiś czas się nie odzywałam bo byłam przez 2 tygodnie w szpitalu. Leżałam na położnictwie z patologią ciąży i co się napatrzyłam na różne sytuacje i przypadki to aż się w głowie nie mieści. Ja trafiłam do szpitala bo sama zrobiłam sobie przy okazji innych badań badania wątroby (mąż mnie namówił) i okazało się że mam podwyższone wyniki. Moja dr od razu w ten sam dzień wzięła mnie do szpitala z podejrzeniem cholestazy ciążowej. Nie miałam żadnych objawów no i koniec końców cholestaza wykluczona, wszystko inne też i nie wiadomo co mi jest ;) grunt że się dobrze czuje.
Dziewczyny nie ma co - trzeba się pakować :) . Po tym co widziałam to naprawdę nic nie wiadomo kiedy się trafi. Ja już myślałam, że nie wyjdę - takie były głosy - a nie miałam nic przygotowane dla dzidzi.
Co do mierzenia dzidzi i wagi to mój maluch w 28 tygodniu ważył 1200 :)

miłego dnia

reklama
hej a my wyladowalismy w szpitalu maky mial infekcje gornych drog oddechowych. olucha przypuszczam ze dostaniesz erytromecyne ja dostalam bo nie mialam tych wynikow..ale nic przyjemnego podaja go przed cc dosyc szybko plynie ale skutek uboczny bol zalodka i odruch wymiotny.

Do góry