reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Oj dziewczyny, czytam Wasze posty i jestem przerażona - nie mam pojęcia o co chodzi z tymi kapturkami :< Moja mama niezbyt chętnie rozmawia ze mną o takich rzeczach, koleżanek pytać nie chcę bo wyjdę na ciamajdę :< O co w tym chodzi? Czy trzeba wcześniej przygotowywać piersi do karmienia? Wytlumaczcie proszę;-)

p.s. Niedawno pisałam Wam, że nie czuję ruchów a 2 dni po tym mały kopał jak mały konik :) teraz kopie tak mocno że czasem aż sama się dziwię, że ma tyle siły :) czy takimi kopniakami dziecko nie przebije pęcherza płodowego? Może to głupie pytanie ale moja wyobraźnia nie zna granic, aż się zaczęłam zastanawiać, bo ten pęcherz wydaje się taki cieniutki i kruchy..

Ach, dobrze Wam, że macie już jedną dzidzię i doświadczenie :)

reklama
Czesc dziewczyny, jak tam?
U mnie dzis okropnie. Co chwile chce mi sie plakac. Okazalo sie ze mam cukrzyce ciazowa. Nie wiem dlaczego, staram sie jesc zdrowo, przytylam malo... Dieta mnie nie przeraza, ale lekarz kazal mi sie nastawic na CC a mi sie wszystko zle goi... I tego sie boje jak diabli... :
unhappy.gif.pagespeed.ce.n1XZpFA-3P.gif
W srode 21 maja mam spotkanie z diabetologiem i dietetyczka...
A tak poza tym to kupilismy juz fure dla malucha. Tyle dobrych wiesci...

kochana niby mam już córę, ale stresy takie same albo i większe, bo jednak w pierwszej ciąży byłam mniej doświadczona, mniej świadoma i wydawało mi się to wszystko proste a teraz mam większą wiedzą i większe obawy. :)
byłam wczoraj u gina ale prywatnie - ma lepszy sprzęt, dziecko ułożyło się pupą do zdjęcia i za cholere nie chciało się obrócić, uparte jak Nastka to samo normalnie geny :-p
według tego badania wychodzi że dziś jest 24 tydz a wg miesiączki 23tydz 5dni więc niewielka różnica. :-) Bobas waży 664g :szok: chyba sporo co ... ma się dobrze, ogólnie wszystko ok, serce bije ładnie ale za 3tyg musze zrobić badanie jeśli chodzi o szczegóły serduszka, poza tym ręce mają dłonie, nogi mają stopy, wszystko jest w normie i oby tylko tak dalej. muszę uważać, nie dźwigać, nie stresować się - co u mnie trudne bo ja z natury nerwowy człowiek :crazy:, ale uważać bo w końcu Nastka to wcześniak i nie chcemy aby to się powtórzyło..

Dopiero za 3 tyg serducho idziesz badac? Mnie juz lekarz kazal i mowil ze szybko bo pozniej nic nie zobacza.. juz sama nie wiem jak to jest z tymi badaniami :? Hehe Twoj dzidzius sie pupka odwraca a moj zawsze z profilu - chyba jakis faraon bo wogole z przodu nie chce sie pokazac :d jak sprawdzal plec lekarz to musial mi brzuchem potrzasc :D smiesznie to wygladalo.. co do doswiadczenia to fakt. Z jednej strony cenna wiedza a z drugiej czasem chyba lepiej jest nie wiedziec zeby nie zwariowac :) ja tez nerwus jestem, wiec wiem co to znaczy :)
Dziekuje za gratulacje. Tak sie martwilam a tu prosze :) hihi zwlaszcza po jedzeniu mnie tam oklada kopniaczkami - chyba mu smakuja mamusine przysmaki :)

słonko powiem Ci że sama byłam w szoku, lekarz mi powiedział tak, że serducho zbada za 3 tyg bo teraz nie widzi dokładnie i kazał przyjść. ale też powiedział nie później bo wtedy układ kostny będzie się rozwijał i też nic nie zobaczy, ja też już nie wiem jak to jest, bo co lekarz to inaczej :p :-)
u mnie malec w brzuchu też sie wierci jak coś zjem i jak wypije coś ciepłego, czuje też ruchy jak siedzę bo np jak gdzieś idę czy np jedziemy autem to nie czuję, ponoć wtedy jak matka jest w ruchu to dziecko śpi bo jest "kołysane" nie wiem ile w tym prawdy ale się sprawdza póki co :-)
masz już jakieś imiona wybrane? Bo u nas będzie Mikołaj, no chyba że wróżby i me przeczucie się nie sprawdzą to będzie Liliana :) Póki co takie są wybrane aczkolwiek może się to jeszcze zmienić :-)

Moj tez chyba zasypia jak jestem w ruchu bo cisza :) pewnie wslu****e sie w otoczenie, tyle roznych dzwiekow teraz do niego dociera :p my z mezem wybralismy Antosia juz, co i tak juz zdrobnilam i mowie Tolek :) tak jakos, pasuje mi i juz :) to pewnie ciekawosc pierwszego stopnia macie kto mieszka w brzuszku :) ja musialam wiedziec na przyslowiowe juz - od razu wzielam sie za kupowanie ubranek, mam cale pudlo i nie wiem czy nie przesadzilam.. :/

Co do badan, jak widac kazdy mowi inaczej :) ja mam jutro o 14..mam tak ogromnego stresa, ze nie wiem czy zasne.. :(

Imiona bardzo ladne wybraliscie :) teraz tylko kwestia az dzidzius zechce sie pokazac :) wstydzioch :p

Ładne imię :) Moja Nastka nie pokazała się do porodu a urodziłam pod koniec 7 miesiąca .. i miałam przeczucia że będzie chłopak wtedy ale się nie sprawdziło, może tym razem się sprawdzi. Tu pisze, na tym pasku z tygodniami, że maluch waży pół kilo a mi na badaniu wyszło że ponad 650 gram już.. kurcze zastanawiam się czy to możliwe, może za dużo jem że tak rośnie? ja dopiero w poniedziałek do lekarza i bede musiała się o to zapytać bo troche sie zmartwiłam..
Cherie87 daj znać jak po badaniu :)

Gosianati nie martw sie - zauwazylam, ze przy suwaczkach zaniza wage dziecka. Wpisz sobie w wyszukiwarke odpowiedni tydzien ciazy i Ci pokaze ile naprawde powinno wazyc. :)

Mi ciezko na diecie...
unhappy.gif.pagespeed.ce.n1XZpFA-3P.gif

reklama
Kochana właśnie wróciłam z badań.. ech, nie wiem sama co myśleć :( Niby wszystko z serduszkiem i resztą ciałka w porządku, nie ma żadnych anomalii oprócz jednej - pępowiny dwunaczyniowej. Badanie nie wykryło nic więcej, lekarz mnie uspokajał a mimo to okropnie się martwię. Czuję że kolejne tygodnie będą okresem dośc niespokojnym :<
Co do wagi, nie patrz na suwaczki. Ja mam 22 tydzień a waży 487 gram :) także suwaczek się myli.. :)

Do góry