reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

kolki u nas były ale gorzej było z bólem brzuszka bo okazało sie że młoda miała skazę białkową a była na mm.. ale dostała specjalne mleko i przeszło a zęby z NAstką to była bajka bo ja nie wiem kiedy jej powychodziły :) ona nic nie marudziła, nic nie płakała. ciekawe jak będzie teraz.. :)

reklama
Hej dziewczyny
U nas mija dzień za dniem. we wtorek kolejna wizyta, ale bez usg. Przytyłam już niestety jakieś 8 kg :-( oszaleje z tą wagą bo na serio bardzo się pilnuję a ona i tak idzie w górę w zastraszającym tempie. pocieszam się, że w ciąży z Martysią tyłam do 3 trymestru. jak weszłam w III trymestr to waga stanęła (co dziwne, bo wtedy przecież dziecko najwięcej przybiera na wadze) więc może i teraz tak będzie? Od ostatniej wizyty przytyłam 2 kg (chociaż moja popsuta waga pokazała, że przez Święta przytyłam 4 kg :szok: ale jak jej baterie wymieniliśmy to było tylko +2 od ostatniej wizyty, u rodziców na wadze się ważyłam i tak samo, ale oczywiście już stres przed wtorkiem mam :-()
Moje starsze dziecko właśnie ma ospę :-( 3 i 4 dzień wysypu krostek to była jakaś masakra, ona płakała a ja razem z nią :-( na szczęście od czwartku nie ma już gorączki ani nowych krostek, a te stare wszystkie już pozasychane :-) także najgorsze za nami, ale ta choroba jest okropna i mimo, że szczepionka nie daje gwarancji nie zachorowania to drugie na pewno zaszczepię, żeby nie mieć potem do siebie pretensji, że mogłam coś zrobić a nie zrobiłam
Marcia u nas na kolki rewelacyjny był niemiecki sab simplex! tylko on dawał radę, ale Martysia nie miała dużych kolek

gosianati ja też w to nie wierzę, ale faktycznie z Martyną się sprawdziło. teraz niby tez ma być dziewczynka (wg lekarki na 80%) i wg tej metody też niby dziewczynka :-D he he no zobaczymy

Cherie87 ja w ciąży z Martynką pierwsze ruchy poczułam dopiero w 24 tc! teraz czuję już od bardzo dawna (chyba od 17-18 tc) ale ponoć w drugiej ciąży szybciej się ruchy wyczuwa! no i na pewno czuję je mocnej niż Martynkę albo dziecko się więcej rusza albo nie wiem co ;-)

katrina86 a Ty myślisz, że czemu ja do 24 tc nie fotografowałam w ogóle brzucha i nigdzie fotek nie pokazywałam? ;-) też się bardzo wstydzę :-( i po porodzie biorę się ostro za siebie, bo wstyd mi nawet przed mężem, choć on nic nie mówi (spróbowałby tylko)

cypryda83 witaj i pisz co u Ciebie :-)

Martyna załapała drzemkę w dzień więc jeszcze nie śpi :-( muszę ją spacyfikować choć właśnie zostałam przez nią wycałowana po całej buzi :-D

Zmykam. Dobrej nocy

2c5ae9fe76404311med.jpgTo prawda, Sab Simplex jest na medal. U nas nic nie dzialalo, a po tym jak reka odjal... :) Polecam kazdemu!

Co do wrozb, to u mnie sprawdzilo sie (mam nadzieje) wrozenie obraczka. Wyszla pierwsza dziewczynka, pozniej chlopiec. Oliwka juz jest, synus rosnie w brzuszku. :)

Dolaczam swoj brzuszek, nie wiem czy dobrze zdjecie wrzucilam bo pierwszy raz to robie.

Załączniki

• 2c5ae9fe76404311med.jpg
    2c5ae9fe76404311med.jpg
    23,8 KB · Wyświetleń: 65
ale czas leci..
marcia30 synek jest cudowny!!!
kolek współczuję...

powiem Wam że zaczęłam naciągać sutki. dlaczego? Ponieważ z moją pierworodną miałam problem z karmieniem, ona 2 tyg była w inkubatorze, tam przyzwyczaiła sie do jedzenia z butelki. oczywiście potem ją przystawiałam, niestety było ciężo, nie potrafiła znależć sutka, oj walczyłyśmy bardzo, ja odciągałam pokarm, robiłam masaże, bo pokarmu było coraz mniej a nie chciałam go stracić, czasem pół dnia na cycku byleby go załapała, no i niestety w wyniku silnego stresu, nieważne jakiego, straciłam pokarm w ciągu godziny, zaraz przyjechała położna i próbowałyśmy wszystkiego, odciągać, masaży, prysznic zimno-ciepło, i nic nie pomogło. a teraz bardzo chce karmić. tylko że mam takie płaskie sutki.. i niefawno wyczytałam że można w ciąży je wyciągać i w ten sposób przygotowywać do karmienia.
mam troche z tym problemu bo starsznie mnie bolą piersi i sutki są bardzo czułe na dotyk, nawet jak mąż mi pomaga to czuję ból..
czy któraś z was miała taki problem z takimi płaskimi sutkami? przygotowujecie piersi do karmienia?

Gosianati a probowalas kapturkow do karmienia?
o to samo miałam pytać :-) Ja karmiłam Martynę krótko (na moje własne życzenie) ale tylko przez te kapturki. teraz chciałabym pokarmić trochę dłużej, kapturki już zakupione, laktator elektryczny też :-) zobaczymy, jak się uda super, jak nie to tragedii nie będzie (no może poza finansową bo mm to jednak kosztuje ;-)) natomiast wyciągania sutków sobie nie wyobrażam, ja mam tak wrażliwe piersi, że mąż ma zakaz ich dotykania :-D i sama też się do nich nie zbliżam :-D a zwłaszcza do sutków :-)

kapturki właśnie musze sobie kupić, koniecznie, moja wyiąganie sutków też marnie idzie bo ból jest niesamowity.. a karmić piersią właśnie chce bo mm jest mega drogie i przynajmniej byłaby taka oszczędność. a jaką firmę polecacie, słyszałam że dobre są z mendela czy jakoś tak. a laktator elektryczny jaki kupiłaś? ile kosztują takie cuda? bo ja przy młodej miałam ręczny ale słyszałam że elektryczny to duże ułatwienie.
a tak na marginesie kupiłam sobie ostatnio sandałki w ccc i wiecie co, wczoraj chciałam założyć a tak spuchła mi noga, że nie mogłam wcisnąć. pojechałam oddać bo nie zerwałam metki, rachunek miałam. i obok w deichmanie kupiłam sobie takie sandałki z paskami na rzepy.. przynajmniej jak znów mi spuchną stopy to sobie bede mogła poluzować. uff muszę powiedzieć o tych nogach lekarzowi a wizyta 19stego.

Gosianati No coś Ty zostaw sutki w spokoju, przecież drażnienie sutków powoduje skurcze macicy! Poród sobie chcesz wywołać, no w szoku jestem :O Elektryczne nowe to trzeba liczyć 350 zł przynajmniej... a kapturki miałam z aventu, ale tylko jak wyszłam ze szpitala i miałam tak poranione sutki, że olaboga :D ale ogólnie karmienie przez nie bardziej mnie bolało, więc odpuściłam sobie, a małą karmiłam ok 7 msc dopóki nie zaczęłam terapii hormonalnej ;)

to mnie teraz przestraszyłaś :O w sumie wiedziałam o tym ale myślałam że to działa od 30tyg. eh tak to jest jak naczyta się człowiek 'porad'. W takim razie sutki zostawiam i licze na to że będą stały na baczność do karmienia kiedy przyjdzie na to pora.
...... :)

reklama
Ja kupiłam ten laktator LAKTATOR ELEKTRYCZNY SISI NAŚLADUJE SSANIE DZIECKA (4160809701) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. polecała koleżanka, która go przetestowała. Na droższy mnie nie stać :-( Medela są ponoć świetne, ale kosztują ponad 200 zł (medela mini electric) i jeszcze lovi są polecane ale też ponad 200 zł :-(
Ja przy Martynie miałam ręczny avent i nie dał rad! nie byłam z niego zadowlona dziewczyna z łózka obok miała elektryczny (nie pamiętam nazwy) i ona w nim w dosłownie 3 minuty ściągała całą butelkę mleka, a ja swoim mordowałam się pół godziny i 30 ml odciągnęłam :-(dltego teraz zainwestowałam w elektryczny ale z tych tańszych. zobaczymy jak się sprawdzi

Do góry