reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Gosianati- nie wiem dlaczego nie czułaś ruchów, skoro ja w obu poprzednich ciążach dochodziłam do wagi 115 kg i czułam bardzo dobrze maluszki, wiec nie wiem czy to ma zwiazek z wagą... ale z kolei ty masz dobre usg a ja mam takie ze nic z niego nie wiem,., Albo to coś z nami jest nie tak albo z tym światem medycznym...
Co do twojej wizyty jeśli masz się męczyć z jakimś oschłym niedelikatnym dupkiem, to lepiej iść dalej do kogoś milszego i normalnego.

pozdrawiam

reklama
Moim zdaniem czucie ruchów zalezy od ułożenia łożyska jak i unerwienia powłok brzusznych.
Ja poczułam pierwsze ruchy w 18 tc, a i też miałam łożysko na przedniej ścianie. Ważyłam ok 95 kg.
Jedna babeczka chudziutka też ma na przedniej, zaś ona bardzo rzadko czuje cokolwiek.
Także dla mnie związek wagi z ruchami to mit.

Lisica, Tigi- a ile ważyłyście? może mniej odemnie i mniej tłuszczu miałyście na brzuchu stąd świetne usg? Bo ja już sama nie wiem...
Tigi -ty jesteś z Krakowa, gdzie robiłaś usg? Może ten mój pan dr po prostu źle się do tego zabiera.:-(

Marzę tylko, żeby dzidziuś był zdrowy:-(

Asia ja skończyłam ciążę z wagą 103 kg ale u mnie przewagą była woda w organizmie, przytyłam sporo. Spokojnie, nie denerwuj się :)

Czesc dziewczyny.
Nie wiem czy mnie pamiwtacie, kiedys staralam sie pisac na tym watku.
Poki co ogarniam jeden (czerwcowki), ale obiecuje poprawe.
Marcia gratki bo wiernie ci kibicowalam i sledzilam twoje posty.
Lisica wspolczuje i trzymam kciuki za staranka.
Co do wagi i czucia ruchow to pierwsza ciaze zaczynalam wazac 30 kg mniej.
Ruchy czulam ok.19-20 tyg.
Najpierw w ciazy chudlam a skonczylam majac + 10 kg.
Po porodzie gubilam najpierw kg a pozniej w pol roku przybylo mi 30kg (mysle, ze to przez moje zaniedbania z tarczyca i to ze olalam branie lekow).
Do dzis niestety wleka sie ze mna te kilogramy.
Lekarka na poczatku tej ciazy mowila, ze przez te kilogramy nie bedzie szlo dobrze zrobic usg itd.
Jak sie okazuje na usg wszystko jest dobrze widoczne i maly rozwija sie prawidlowo.
Jeszcze troche i dobije do 30tc i podsumowujac wage z pierwszej wizyty z ta co mam teraz to jeszcze mam kilogram na minusie.
Tak wiec mam nadzieje nie przytyc do konca ciazy sporej liczby kg.
Jesli chodzi o ruchy to w tej ciazy poczulam w 18 tyg.

Cześć dziewczyny. Jestem u Was na watku po raz pierwszy, a napisałam gdyż nurtuje mnie pytanie - czy większa waga jest zawsze oznaką tego iż lepsze/konieczne będzie cc? Moja mama wczoraj nieco mnie zmartwiła - powiedziała, ze już powinnam gadać z lekarzem o cc gdyż boi się, że z naturalnym porodem nie dam rady (arytmia, waga plus nerwica :unsure:). Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, boję sie porodu i takiego i takiego, ale fakt, że cc nie wymaga od nas parcia, ogólnie siły, ale z drugiej strony wydaje mi się, że do cc potrzeba więcej chemii, leków, dziadostw a znów to może osłabić mi serce jeszcze bardziej. No i jestem już głupia. Jak wy to widzicie? A może lekarze Wam coś mówili?

Cherie wątpię by otyłość była wskazaniem do cc. Moja ciąża się tak zakończyła z powodu nieregularnego tętna synka. Nadciśnienie ponoć też nie ma nic do rzeczy - miałam rodzic naturalnie.
A znieczulenie jest zazwyczaj od pasa w dół, w kręgosłup, jesteś świadoma przy cięciu.

Ostatnia edycja:
reklama
Rozumiem, czyli pewnie bede zdana na lekarzy i na rozwój sytuacji :) Tego znieczulenia też się boję, okropnie - tyle się naczytałam i nasłuchałam o powikłaniach, ale postaram się o tym nie myśleć. Byleby dzidziuś urodził się zdrowy i oby wszystko poszło dobrze :) p.s. a jak to jest z ruchami gdy już przed ciążą miało się wiekszy brzuszek? :> Jest jakieś opóźnienie w wyczuwaniu ich?

Do góry