reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

dzien dobry! ha, ha, ha - dzisiaj to ja zaczynam dzionek :-

Totka[/B][/I] wpisz w google siatki centylowe albo sprawdź na zdjęciach z usg, tam zawsze jest taki wykres i kropeczka na nim na którym centylu jest dzidzia. A lekarze mierzą kośc udową, brzuszek i głowę między uszami (wymiary) i na tej podstawie usg oblicza średnią.

zaraz sobie poszukam tych siatek, bo moj lekarz - oprocz tego, ze daje nam zdjecia Malca, to wydrukow z centylami / kropeczkami - zadnych... Dzieki za wskazowki w kazdym razie!

Laski, ale wyluz! Blad w takich szacowaniach potrafi wynosic i poltora kg, bywaja naprawde duze "poslizgi" i to w obie strony. Jakie jest dziecko to wiadomo tak naprawde jak sie juz urodzi, grunt zeby zdrowe, a reszta sama przyjdzie.

"klaczek prawde nam powie!" :*
Tak sie zastanawialam - Twoje starszaki nie przyjezdzaja do Was na English Christmas? ;)

reklama
Dzień dobry:)
Planuję dziś pracowity dzień, bo tatuś ma służbę tym razem nie w pracy, a z córcią.
Oby mi się chciało tak, jak mi się nie chce:)
miłego dzionka wszystkim.

Totka Z tymi siatkami to tak jak Ci Redusia napisała :) google prawdę Ci powie :p

Redusia W sumie ciąża to stan boleści chyba trochę- hormony rozluźniające stawy czasem potrafią dać w kość, a właściwie to co potrafią zrobić :p Ale dobrze, że ok Ci mija :) Ja się w sumie ciążą ok cieszyłam tak właśnie do 30 tc, znaczy już 27 dostałam zwolnienie leżące przez skracającą się szyjkę i za szybkie tempo rozejścia, ale do 30 mogłam normalnie funkcjonować jak wcześniej, później zaczęły się schody :/

Kłaczek Teraz jest do pół kilograma błędu ;) półtora to chyba jakiś młody lekarz błędu na takim sprzęcie by potrafił zrobić :p

Ania Siły, bo ja dzisiaj mocy i weny na nic nie mam :p Bym się zaszyła w łóżku i przewegetowała najbliższe dni ;)

dziewczynki raczej w święta tu nie zaglądne, dlatego juz dzis chcialam wam wszystkim zlozyc najserdeczniejsze zyczenia świąteczne, duzo miłości,pogody ducha,samych radosnych chwil ale przedewszystkim duzo duzo zdrówka zarówno jak i dla was tak i dla waszych pociech. A staraczkom życze owocnych starań,by w koncu i do nich uśmiechnelo sie słoneczko

pam, pamietaj ze w wigilie zwierzęta przemawiaja ludzkim głosem,takze wyczekuj ze moze i twoja babcie usłyszysz.

zuzka jak tam twoja krółewanwidzialam na fejsie ze rosnie jak na drozdzach.

kłaczku kuruj sie

indzioreczko trzymaj sie cieplutko i zycze powodzenia i bezbolesnego moze nie ale przynjamiej szybkiego porodu

dzewelajna zdrówka dla twojej mamci i dla ciebie i maluszka

o reszcie ktorej nie wymienilam -wesolych świat

Totka, nie. Blizniaki zostaja z babcia, starsze maja wlasne rodziny.
Indziorka, ja nie pisalam o czasach zamierzchlych, bo "w moich czasach" USG sie robilo w wyjatkowych sytuacjach (ciaza powiklana, mnoga - o ile sie gin polapal ze mnoga), ale o zupelnie niedawnych sytuacjach. Mnie tu nikt nie powiedzial ile konkretnie bedzie wazyl Karol, caly czas tylko mowili ze "big baby", czym mi niewaskiego strachu napedzili bo u mnie ponad 4kg bylo normalne. Karol urodzil sie idealnie sredni (centylowo), po czym jak sie spytalam gdzie to big, to sie dowiedzialam ze to wlasnie jest big - Angielki czesto rodza dzieci malenkie i to jest norma. Natomiast o takich duzych rozbieznosciach miedzy waga szacowana a faktyczna, rozmawialam z mamusiami polskimi, na forum z reszta i to dotyczylo ich dzieci. Na przestrzeni moze poltora roku.
Madzialenka, dzieki i najlepszego dla Was rowniez.

Moj dalej chory o 2 w nocy mialam przerywnik w spaniu bo znowu mial dreszcze i musialam go ogrzewac i podac leki a potem bylo mu goraco a ze ja jakos sie rozkopalam i zmarzlam to on sie przytulal zeby sie schlodzic a ja zeby sie ogrzac.
Madzia tobie tez wesolych swiat!

tempka mi poszla dzisiaj troche w dol co zapewne oznacza poczatek konca tego cyklu, dupa blada:no:

reklama
Kłaczek To chyba od lekarza zależy, mi w szpitalu powiedzieli ile około oczywiście młoda może ważyć i wcześniejsi lekarze, bo ten co teraz do niego chodziłam to tylko mierzył i wagi nawet nie podawał :) Znaczy młoda jest na swój czas odpowiednio duża- tylko kości udowe ma trochę dłuższe, ale to po tacie bo on wysoki jest :) I wiem, że raczej te pomiary się liczą, bo jeśli chodzi o wagę to maszyna właśnie z nich wylicza ;) Ja się spotkałam z rozbieżnością do pół kilograma i tez jestem zdania, że tak na prawdę się tego dowiemy jak dziecko wyjdzie z brzucha ;)

Do góry