reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Lolcia, "oooo matko" to w zasadzie nic nie znaczy, wiec olej. GDYBY pani dr zaczela cos ze za ciezki, to trzeba by porownac centyl wagowy ze wzrostowym i masz odpowiedz czy Twoje dziecko jest za grube czy po prostu duze. Pamietasz jak ja marudzilam, ze na wazeniu zbieram zjebki ze Karol za duzy? Tutaj TYLKO waza, na wzrost nie patrza, a wagowo chlopak mi wychodzil powyzej 98 centyla, choc urodzil sie idealnie sredni, na 51. W koncu kiedys nie zdzierzylam i spytalam HV czy Karol jest za DUZY czy za TLUSTY, a ta mi ze jest za duzy i jak tak dalej pojdzie bedzie otyly, ale na razie nie jest. Mial 4 miesiace chyba wtedy. Jak mial 8, mielismy rutynowa wizyte HV w domu i ona mi go zmierzyla - skonczylo sie nadawanie ze dziecko jest za duze bo mam wbite w ksiazeczke oficjalnie ze wtedy mierzyl 80cm, czyli waga jest proporcjonalna do wzrostu. Teraz juz mi nikt nie mowi ze mam tluste dziecko, choc czesto slysze OMG :)szok:), kiedy mowie ze on ma 10 miesiecy.

Pytasz czy nie za duzo przybiera... Duzo, ale jesli wzrost nadaza za waga, to jego rzymskie prawo. Ile przybral w miesiac? Jaki rozmiar ubranek teraz nosi?

Przeliczylam na szybciocha... 1,6kg w miesiac? Duzo, nawet bardzo duzo, ale jesli popatrzec na Karola, to on sie urodzil 3,580kg i w pierwszym miesiacu przybral 1,72, po czym w ogole przybieral jak szalony, a wcale nie jest jakis tlusty. Pulchny jak to niemowle, ale "ubity" i dlugi.

Ostatnia edycja:
reklama
On w 6 tyg przybrał 1,79kg. Ubranka nosi różnie dlatego, że większość ciuszków mam z George'a (być może źle napisałam ;D) i tam są 0-3m i te są na niego dobre, 62cm, w niektóre nawet 68cm go ubieram. Jak się urodził miał 55cm a teraz nie wiem...dziś go zmierzę:tak: Choć On nie wygląda na spasłego, raczej na po prostu duże dziecko:tak: Chyba muszę go jakimś odtłuszczonym mlekiem light karmić haha

to ja myślałam ze moje dziecko strasznie przybierało :-D
urodził się 2500, potem spadł do 2340 ale przy wypisie przybrał z powrotem do 2500. po 6 tyg. ważył 4100 (+1600), w 4 miesiącu ważył 7600 (+3,5 kg) a miesiąc później już 9000 (+1,4) od 8 miesiąca zycia ze wzrostem jesteśmy na 50 centylu a z wagą na 90 albo 97. Ale mimo to nie widać po nim że jest jakiś otyły. Wręcz przeciwnie po ubraniach to chuderlak jak nie wiem. Spodnie muszę mu na maksa te gumki ściskać bo mu z tyłka spadają. Widać mięśnie albo kości u niego tyle ważą. Zresztą na fejsie niektóe z was go na zdjeciach widziały... moze ja nie widze że on przy tuszy jest... ale nie po ubraniach widze. inaczej to by mi się w portki nie mieścił :-D

więc ja wychodze z załozenia ze waga a wygląd u faceta nie idzie w parze... po za tym chłopak musi ważyć ...:happy: fabian jak był mały miał okres że był tłusciutki jak nie wiem..taki cały w fałdkach a potem jak zaczął biegać wyrósł z tego.

Ostatnia edycja:
Az sobie młoda zmierzyłam ma ok 62-63 cm a wazy pewnie ok 5,5 kg teraz:-p ale ja sie nie przejmuje bo moje dzieci zawsze i wzrostowo były na gornym centylu a wagowo to na poczatku tez na gornym a im starsze tym wzrost wyzej a waga nizej..:-)

chart

Dziewczynki, juz sie kopie do red booka i powiem Wam jak Karol przybieral.
Urodzeniowa 3,580kg
1 mies. 5,34, czyli 1,76 +
2 mies. 7,300, czyli 1,96+ w miesiacu
3mies. 8,14, czyli tylko 0,84+
4 mies. 8,71, czyli 0,51 + - ladnie zwalnia
5 miesiecy 9,6, czyli 0,89 +
6 miesiecy 10,4, czyli 0,8 do przodu
8 miesiecy 11,82, czyli 1,42 w 2 miechy

Nastepne wazenie przegapilam, (dni tygodnia mi sie pozajaczkowaly) wiec bedzie wazony albo koncem tego miesiaca, albo w nastepnym.

no... kłaczku...
Fabian w wieku 9 miesięcy ważył już 11 kg przy wzroscie 75,5 :) obwód głowy 47 cm i klatki piersiowej identycznie 47
czyli było podobnie jak u ciebie

reklama
Hmm... Wzrost na 50, waga na 90, to tak tylko troche rozbiezne. :-D No, to Karol na 8 miesiecy wazyl prawie 12kg i mial 80cm wzrostu. Na siatce centylowej jedno i drugie jest mniej wiecej tak samo wysoko ponad wszystkimi liniami. :-D Tu najwyzsza linia jest 99,8 i on sie w liniach nie miesci. Kurdupel jeden.

Do góry