reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Milenka na pewno dietetyk ma swoje plusy i minusy tzn u mnie ulozenie diety na miesiac kosztuje ok 300 zl i to zalezy czy chcesz taka kase wydawac druga sprawa to taka ze majac ulozona diete konkretna to trzeba biegac po zakupy z lista i kupowac scisle to co w danym dniu mamy w menu. Ja tego nie lubie. Z tego co pamietam to jedana z dziewczyn (wasik) korzystala z dietetyka ale ona mieszka w australii .

reklama
melduje się i ja :-)
u mnie zero nowości. człowiek siedzi w tym zakichanym domu i nie wie co się na świecie dzieje :-)
zaraz zabieram się za ziemniaki na śląskie. zrobie wcześniej to potem będzie mniej do roboty.
chodzi mi o sobote.

miłego i udanego dziewczynki.

a co do tycia w ciąży każda ciąża jest inna i różnie organizm reaguje. ja w pierwszej ciąży tyłam od razu i od razu byłam wiecznie głodna i na wszystko miałam ochotę i dlatego pewnie też tyłam. Teraz jak na razie wręcz odwrotnie. Na początku schudłam 5 kg bo w ogóle nie miałam ochoty jeść. zero zachcianek i najchętniej bym nic nie jadła. Od niedawna apetyt się polepszył ale bez przesady. Jem normalnie jak i przed ciążą i nie mam chęci na żadne inne przysmaki więc myślę że tak tragicznie z wagą nie będzie. Jedyne na co pozwalam sobie bez ograniczeń to pomarańcze. Kocham je w tej ciąży i mogę jeść kilogramami. Tak na serio to tylko mi się tak wydaje - zjem jedną rano i mam dość do wieczora. Jak na razie przybył mi po zrzuceniu 5 kg tylko 1 kg więc jak na 4,5 miesiąca w ciąży być na minusie prawie 4 kg to i tak dla mnie mega sukces. I nawet mimo to, ze mam już mega brzuch to waga i tak łaskawie na mnie patrzy.
co do diety w ciąży to najlepsza cukrzycowa ale jeśli nie musisz to poprostu bardziej wnikaj w to co jesz. nie napychaj się pystymi kaloriami typu biały chleb, makaron czy ziemniaki - tego jak najmniej a najwięcej warzyw, surówek, owoców troszkę bo mają cukry i kalorie no i mieska sporo bo to białko a zamiast męska rybka to dobry pomysł.
Ja tą ciąże mam zamiar przejść z głową a nie z żarciem jak poprzednią. nie ma co przeginać. teraz mi łatwiej z tego względu że nie jestem non stop głodna i że non stop nie mam na coś ochoty jak przedtem.
Mam zamiar jakoś sobie z tym poradzić - zobaczymy jak wyjdzie :-)

Cześć dziewczyny witam się czwartkowo :)
U mnie też bez zmian siedzę sobie w domku, pichcę mężusiowi obiadki i dbam o siebie nie przemęczając się, tak chyba jeszcze nigdy nie leniuchowałam. Zbieram siły na porządki przedświąteczne, czekam na koniec 16 tygodnia i zacznę wreszcie jakieś porządki bo przez te 2 miesiące dom trochę zapuszczony, sprzątam co z większa a tu za 1,5 m-ca święta.
Milenka posłuchaj co napisały dziewczyny dieta cukrzycowa w ciąży to jest dieta, na której zdrowo się odżywiasz i nie tyjesz. Ja mam właśnie taką dietę bo mam cukrzycę już od września schudłam 4 kg a jem często i małe porcję no i jestem ciągle głodna, a mój mąż nie ma cukrzycy ale jest zmuszony jeść co zrobię i też już schudł 3 kg :)
W ciąży trzeba zdrowo się odżywiać i dbać o to co się je coby maleństwo miało wszystko co jest mu potrzebne. Polecam Ci dietę cukrzycową w ciąży. Możesz poprosić swojego lekarza o jakąś ulotkę na ten temat. A co do wizyty u dietetyczki ja byłam we wrześniu i też dostałam tylko ulotki co mogę jeść w jakich ilościach i przykładowe zestawy posiłków na kilka dni. Po co masz płacić za coś co możesz dostać od lekarza ginekologa albo nawet ogólnego. Warto zapytać.

Witam się czwartkowo :-D

Milenka - Co do diety, to najpierw bym zobaczyła jak będzie Twój organizm reagował na ciąże, czy będziesz wymiotować, czy dobrze się czuć. Jak będziesz jeść z głową i nie przesadzać to przytyjesz w normie albo nawet wcale. Nie ma co z góry zakładać, że trzeba być na jakiejś specjalnej diecie ( chyba, że są wskazania) żeby tylko nie przytyć. No jakby nie patrzeć trochę kg musi się pojawić, bo przecież dziecko i łożysko itp. trochę ważą :-D

Ja na Twoim miejscu bym obserwowała siebie, gdyby waga mimo racjonalnego jedzenia rosła to zawsze - jak pisze Kłaczek - możesz przejść na dietę cukrzycową, ale trochę się obawiam Twojego podejścia czy nie będziesz przeginać, bo obawa przed kg może się przerodzić w zbytnie uważanie, co niesie za sobą niedobór składników odżywczych.

Ważne żeby z głową i mądrze do tego podejść.

Dzień doberek!
Z waga w ciązy nigdy nic niewiadomo teoretycznie z prawidlowa waga kobiete powinna przy brac 10 kg(troszke ciałka dziecko wody itd) natomiast kobieta z nadwaga lub otyłością niepowinna przybrac więcej niż 8 kg. jak pokazuja realia (statystyki) dziewczyny z normalna waga czesto przybieraja wiecej bo przewaznie sobie folgują z jedzeniem natomiast te z nadwaga tyja srednio 4 kg. U kobiety ktora ma zapas cialka dziecko z tego czerpie i dlatego czesto spora chudną na poczatku u "chuderlaków" niema z czego. Studiowałam dietetyke i tak mniej więcej wygląda to gdy mwóimy ogolnie ale wiadomo ze sa dziewczyny ktore przybieraja na wadze 30 kg i wiecej ale to wcale nie jest zalerzne od wagi wyjsciowej a inne nawet przed porodem maja wage niższa niz wyjsciowa (ale to juz dotyczy w wiekszosci wiekszych kobitek).
Ja po wizycie u doktorka mamy sie starc:-) wiec działamy mam usg 4 grudnia wizualizuje sobie ze wtedy doktorek znajdzie pęcherzyk ciążowy.
Po przytulankach zmężem leżę sobie i wizualizuje obraz jak plemniki plyna i docieraja do jajeczka (mniejwiecej widze obraz jak bylo to ujete w fimach "I kto to mówi" I i II).
W tym cyklu mam ogromna nadzieje jakos poprzedni mi przeszedl malo zauwazalnie.
Pozdrawiam Zycze zdrwka i spokojnego popoludnia.
PS cos ostatnio nikt nieprzesyła fluidków dla starczek:no:

Ostatnia edycja:
Witam się i ja ;D
Pogoda nas coś ostatnio nie rozpieszcza, pada i pada już mam dość tego deszczu ;( i ostatnio coś nie na bieżąco jestem w temacie...:wściekła/y:
Izabelo2_1 mówisz i masz ;))) Wszystkim staraczką mnóstwo pozytywnych i płodnych fluidów wysyłam ;) zafasolkujcie !!! ;)

Izabela powodzenia w starankach:-D ja na swoje mam szlaban....przynajmniej do póki nie zrobie badanek bo wizyte u gina mam dopiero w połowie grudnia ale jak zobacze ze wyniki wyszły ok to w grudniu rzucę sie na żywioł:tak:

reklama
hej :)

Milenka ja w ciazy przytylam 7kg majac cukrzyce ciazowa spadl mi kilogram a potem rzucilam diete. moze najpierw zrob test obciazenia glukoza i dopiero wtedy zobaczysz czy dieta Ci bedzie potrzebna. poza tym mysle ze narazie powinien Ci wystarczyc po prostu zdrowy rozsadek i unikanie fast foodow i wszelkich niezdrowych rzeczy.

mam ciche dni z mezem, wczoraj z powodu megadola zezarlam cale ciasto czekoladowe. i po mojej pieknej wadze zostalo tylko wspomnienie... ech :-:)zawstydzona/y::wściekła/y:

Do góry