reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

to były pierwsze, czyli takie organizacyjne zajęcia - mówili ogólnie o czym będziemy mówić;) z planu jaki dostaliśmy wynika,że:o pielęgnacji noworodków, pierwszej pomocy, oglądanie porodówki, co będzie potrzebne w pierwszych miesiącach życia, stymulacja noworodka-czyli pewnie jak się nim zajmować, wszystko o połogu, dieta i badania w ciąży, laktacja, wprowadzenie do porodu, kąpiel noworodka i ćwiczenia z piłką, ćw.oddechowe, rozciągające, rozluźniające i relaksacyjne.

wydaje się to być naprawdę potrzebne - przynajmniej niektóre z tych rzeczy:) i chyba jednak lepiej iść wcześniej, a nie tak jak jedna z mam jest w 37 tyg:p a kurs trwa 5 tyg...chyba nie zdąży go ukończyć;)

O ! To super, dużo ciekawych tematów, szczególnie o porodzie. Tez muszę się rozglądnąć za szkołą rodzenia u mnie.

reklama
ciąża potwierdzona ale albo bardzo wczesna albo bardzo słaba - obstawiam to drugie bo nie możliwe, zeby była aż tak wczesna - 0,32 mm (3-4 tydz)

poniedz/środa bhcg , 19.09 kolejne usg

oby moje obstawianie wyszło tak jak w totolotku - zero wygranych

ciąża potwierdzona ale albo bardzo wczesna albo bardzo słaba - obstawiam to drugie bo nie możliwe, zeby była aż tak wczesna - 0,32 mm (3-4 tydz)

ah ! chyba zacznę na Ciebie krzyczeć! uwierz w siebie i Twój Pęcherzyk! :) będzie dobrze:) znowu przytoczę swoją historię;) w 6 tyg. jak byłam na usg, wyszło,że pęcherzyk ma ok 3 tyg, czyli też baardzo mały i że niby zapłodnienie było pod koniec cyklu. oczywiście,że się martwiłam,że coś jest nie tak,ale jak już byłam w 9 tyg na usg to dzidziuś tak nadrobił,że był większy niż powinien:)
więc GŁOWA DO GÓRY, zero zamartwiania się tylko dbaj o siebie bardzo mocno i nie myśl za dużo bo coś Ci nie wychodzi :p podsumowując - jest to bardzo wczesna ciąża i nie przyjmujemy nic innego do wiadomości! :)

Normalnie bo dostaniesz klapsa zaraz, jak ja byłam w 7 tygodniu to było 0,47 czyli Twoja Fasolina jest idealna. Nie martw się bo będę krzyczeć na Ciebie:tak:

czesc babeczki, zameldowuje sie tu, jestem juz w domu z maciupenka, no moze nie az tak - 3700 g, 60 cm - Tolą. jest cudna. mamy tylko lekki problem z karmieniem - plaskie brodawki i mala nie ma jak zlapac, walczymy z kapturkami, ktorych szczerze nie nawidzi, ale bufet pelen, daje rade, wiec laktator wre. poza tym po ostatniej nocy zastanawiamy sie co znaczy nieprzerwany dwugodzinny ryk :eek:
ja lekko obolala po porodze, troche w szoku, tata niewyspany ale dumny jak paw ;)
generalnie - bedzie tylko lepiej!

a to Tolek we wlasnej malutkiej osobie:

Zobacz załącznik 497135Zobacz załącznik 497136

jak tylko sie tu ogarniemy, bede wpadac czesciej.

p.s. nie wiem nawet ile kg zostawilam w szpitalu, brzuch spada momentalnie, teraz jest takim powiedzmy z 5/6 miesiaca miekkim flaczkiem. za to cycki mi spuchly na potege i nogi. straaaasznie. wiec jak zejda te obrzeki to gdzies wskocze na wage :)

sliczna Tola! :)

mąż złapał mnie i podniósł do góry, potem wyściskał, wycałował mnie i brzuch i popłakał się ze szczęścia :rofl2:szaleniec :-D

ale fajnie ;) moj byl w szoku a ja rozstrzesiona :p

glowa do gory, fasolek da rade a Ty musisz w to bardzo mocno wierzyc :). no i gratuluje i sie bardzo ciesze :)

redusia i marta87 bardzo Wam dziękuję - znów mi dałyście iskierkę nadziei - cóż - KOCHAM WAS :-)

czyli dzięki Wam znów zapominam o zmartwieniach i oby do 19-tego. ufff.. dałam radę ostatnio 4 dni ale 14 ????? no nie wiem....

spróbujemy .......

i prosieeee nie krzyczcie już na mnie - niestety chyba niepotrzebnie nastawiłam się na coś innego ....

zamiast w poniedziałek to pójdę teraz w piątek na betę i potem w poniedziałek wtedy to się chyba wszystko wyjaśnio - powinna się podwoić.... i oby tak było bo jak nie to ja zacznę krzyczeć na fasolindę niedobrą.

A tym czasem musze mieć dobry humor coby fasolinda nie była przeze mnie nerwowa.

Zapomniałam się lekarza zapytać ale może wy mi powiecie - na początku ciąży bierzecie/brałyście kwas foliowy 0,4mg cały czas czy po zajściu w większej dawce - bo gdzieś dzisiaj wyczytałam, ze po potwierdzonej ciąży powinno się brać 0,6 mg.

Dzewelajna, ja bralam po zajsciu folik 0,4mg natomiast wiekszej dawki niz te 0,4mg nie. przed zajsciem nic nie bralam oprocz anty. a o tylozgieciu nie wiem nic, ale moze poszukam usg bo kiedys robilam jak mnie brzuch bolal po tabletkach anty. jak cos tam znajde to napisze.

poszukiwania bezowocne niestety, nie wiem gdzie to wsadzilam ;/.

Ostatnia edycja:
reklama
kłaczek to co bierzemy się za dietkowanie? Ja już suwaczek se ustawiłam dzisiaj na wadze 99,8 kg:no: Może jak będę się odchudzała publicznie to coś z tego wyjdzie bo wstyd będzie wam napisać ze się poddaje nie?!
Tak, prosze pani. Dzis sie zwazylam - waga co prawda na wykladzinie stala, ale podala bardzo prawdopodobny wynik. 101,8kg. Dokladnie mam to samo - presja vox populi niczym miecz Damoklesowy... Dzis jestem grzeczna - rano kawa z mlekiem, teraz (nie mialam czasu wczesniej) micha fasolki szparagowej do podzialu z Karolem bo on tez lubi. Skonczyly mi sie jogurty, cholera...
Indziorka, ale to nie chodzi o 3 czy 4D, tylko o dobry sprzet. Te 3 i 4D to sa fajne na pamiatke. Co do lampek... Zalezy od koloru witrazyka - akurat to cieple za bardzo nie bedzie bo jedna z duza iloscia niebieskiego, druga duzo bieli, ale sa klimatyczne.
Dzewalajna, desperat! Samobojca! Przy naszych parametrach, noszenie na rekach grozi kalectwem. :-D Kurde, nie obstawiaj. Zrob bete, po 2 dniach druga i zobaczysz jak przyrasta. Kwas foliowy bralam w dawce 0,4, ale jak masz kaprycho to mozesaz i po 0,8 - nie boli. Nie boj sie!
Redusia, tu kroluje J&J. Kapalam uzywajac mydelka, wybralam po zapachu - najmniej pachnace. Po kapieli smarowalam dupsko kremem, szyjke paszki pudrowalam i to by bylo na tyle. Zadnych balsamow, plynow do kapieli itp. Minimum chemii na skore.

Do góry