reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Paula, dobrze, że u Was dziś pozytywnie. Oby było coraz więcej takich dni [emoji4]

Colorado, 4. trymestr? [emoji50]

reklama
Ka, teoria mówi, że maluchy w brzuchu siedzą o 3 mce za krótko, że ciąża powinna trwać 12 mcy, i stąd problemy u nich takie około kolkowe. Przez 3 mce dobrze byłoby imitować im warunki z brzucha, wtedy sobie "dojrzewają" w sposób ponoć mniej problematyczny :) no i ponoć w kulturach innych, nie "zachodnich", dzieci nie wiedzą co to kolka, bo matki u nich instynktownie wprowadzają ten 4 trymestr, nie bojąc się "rozpuszczenia" takiego malucha. Tyle "ponoć" w tej mojej wypowiedzi, bo nie jestem w stanie się sensownie ustosunkować do tego [emoji16] więc tylko przytaczam. Ale wydaje mi się być sensowne, dużo też jest na necie opinii rodziców, którzy wdrożyli "metody" z książki Karpa i sobie chwalą [emoji4]

O nie!!! Jeszcze dodatkowe 3 miesiące w ciąży??? Nigdy w życiu ;) A tak serio może coś w tym jest...? Moj syn był aniołkiem, tylko jadł i spał. Ja się nigdy nie bałam rozpuszczania malucha. Sorry, ale nikt mi nie wmówi, że 3-miesieczne dziecko szantażuje rodziców płaczem. Nie wiem na czym polega ten 4 trymestr, nie słyszałam o tym, ale mój syn był wciąż blisko mnie. Spał ze mną, bo w łóżeczku nie chciał, w dzień dużo leżał obok mnie albo na moich rękach. Mi było smutno jak nie był obok bo przyzwyczailam się go mieć w brzuszku, więc wyobrażałam sobie jak on się musi czuć bez mojej bliskości.

Ka, teoria mówi, że maluchy w brzuchu siedzą o 3 mce za krótko, że ciąża powinna trwać 12 mcy, i stąd problemy u nich takie około kolkowe. Przez 3 mce dobrze byłoby imitować im warunki z brzucha, wtedy sobie "dojrzewają" w sposób ponoć mniej problematyczny :) no i ponoć w kulturach innych, nie "zachodnich", dzieci nie wiedzą co to kolka, bo matki u nich instynktownie wprowadzają ten 4 trymestr, nie bojąc się "rozpuszczenia" takiego malucha. Tyle "ponoć" w tej mojej wypowiedzi, bo nie jestem w stanie się sensownie ustosunkować do tego [emoji16] więc tylko przytaczam. Ale wydaje mi się być sensowne, dużo też jest na necie opinii rodziców, którzy wdrożyli "metody" z książki Karpa i sobie chwalą [emoji4]
MI fizjoterapeutka powiedziała ze dzieci nowonarodzone powinno się tak jak kiedyś wkładać w takie beciki ze wtedy sie lepiej rozwijaja. Podobno naukowo jest to udowodnione

Nagini, ja się tam cudownie póki co czuję, że mogłabym dodatkowe 3 mce ciąży przygarnąć [emoji16]

Mimi, w kwestii tego chustowania i wszystkiego będę dopytywać w szkole rodzenia ;) jest tyle opinii, że nie wiadomo w co wierzyć [emoji33]

Gratuluję jedynki! [emoji1]

Dziewczyny na DG - mam pytanko, co (o ile cokolwiek) przysługuje po urodzeniu dziecka? [emoji23] Chodzi o kwestie finansowe. Na becikowe się nie łapiemy, na 500+ też zbyt bogaci jesteśmy. Jest jakiś odpowiednik zasiłku macierzyńskiego?

Muszę jeszcze obgadać tę kwestię z księgową, do tej pory nie orientowałam się w tym temacie [emoji33]

Dziewczyny na DG - mam pytanko, co (o ile cokolwiek) przysługuje po urodzeniu dziecka? [emoji23] Chodzi o kwestie finansowe. Na becikowe się nie łapiemy, na 500+ też zbyt bogaci jesteśmy. Jest jakiś odpowiednik zasiłku macierzyńskiego?

Muszę jeszcze obgadać tę kwestię z księgową, do tej pory nie orientowałam się w tym temacie [emoji33]
Tak, możesz iść normalnie na urlop macierzyński i rodzicielski i masz zasiłek. Jeżeli płacisz duży ZUS to zasiłek w wysokości średniej ostatnich 12 składek (w zależności jak długo będziesz na urlopie to albo 100% albo 80% z tego), a jeśli mały ZUS, to tak jak ja - dopłacają ci do 1000 zł miesięcznie przez rok czy ile tam będziesz na urlopie.

Tak, możesz iść normalnie na urlop macierzyński i rodzicielski i masz zasiłek. Jeżeli płacisz duży ZUS to zasiłek w wysokości średniej ostatnich 12 składek (w zależności jak długo będziesz na urlopie to albo 100% albo 80% z tego), a jeśli mały ZUS, to tak jak ja - dopłacają ci do 1000 zł miesięcznie przez rok czy ile tam będziesz na urlopie.
Dzięki! [emoji1] To jednak mąż nie zaharuje się na śmierć [emoji23] jestem już na dużym zusie, tyle dobrze :)

Muszę się pochwalić, że zapisałam się do szkoły rodzenia, pierwsze zajęcia w piątek [emoji87]

reklama
Do góry