reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Jedz i się nie stresuj jak się dobrze czujesz.
Ruchy to indywidualna sprawa. Może masz przodujace łożysko?
A skad powinnam to wiedziec - moze głupie pytanie , ale nie wiem...

I jeszcze jedno , ostatnio koleżanka nastraszyla mnie, ze ona miala składająca się szyjke i w ostatniej chwili to zauważyli, lekarz ja pod tym kontem nie badal. Znow zglupialam... w jaki sposób lekarz moze wykryć skracajaca sie szyjke ? Czytałam, ze przez usg ale ona podobno miala usg i nic nie widział dopiero w szpitalu...

reklama
A skad powinnam to wiedziec - moze głupie pytanie , ale nie wiem...

I jeszcze jedno , ostatnio koleżanka nastraszyla mnie, ze ona miala składająca się szyjke i w ostatniej chwili to zauważyli, lekarz ja pod tym kontem nie badal. Znow zglupialam... w jaki sposób lekarz moze wykryć skracajaca sie szyjke ? Czytałam, ze przez usg ale ona podobno miala usg i nic nie widział dopiero w szpitalu...
Lekarz określa położenie łożyska :) Tak samo z szyjka. Lekarz bada palcem :D

tak mimi ma rację, chociaż przy pierwszej ciąży bardziej się panikuje, wiem po sobie. Przy drugiej i kolejnej chyba już mniej. Przynajmniej ja tak mam ;) szyjkę bada lekarz palcem na wizytach średnio co miesiąc. a ja ołożysku też nie wiem gdzie mam umiejscowione, dowiem się penie na połówkowym usg.

Dziewczyny , powiedzcie jak to bylo u Was z czuciem ruchów dziecka? Nie martwiłam, bo myslalam, ze dopiero po 20tym tygodniu... Ale na innym forum , ktorym tez jestem dziewczyny piszą, ze juz czuja ruchy (17-18tc ) a jak ktoras nie czuje to wzzyscy piszą, ze u szczupłej osoby czuc pozniej... zglupialam juz.... myslalam, ze u osoby z nadwagą czuc pozniej... martwię się;(

2gie pytanie to wyjazdy... Na jeszcze innym forum padło hasło, ze np wyjazd w góry moze zaszkodzić... zdarza się dosc sporo poronien...
Co o tym myślicie? Ja dosc dobrze znoszę ciaze, chciałam wyjechać na majówkę w Bieszczady mam juz wszystko zapłacone a teraz mam stres :(
Nie ma reguły z tym czuciem ruchów. Dużo też zależy od umiejscowienia łożyska, bo jeśli jest z przodu to bardzo amortyzuje ruchy. Ty masz jeszcze dużo czasu więc się nie stresuj. Ja w obydwu ciążach niezależnie od wagi (w 1 byłam szczupła) poczułam koło 18tc, ale były tak delikatne, że równie dobrze mogłam je przeoczyć. Co do gór to właśnie chyba kolejki nie są polecane bo szybko zmienia się ciśnienie, ale pewności nie mam. Najlepiej zapytać lekarza. Ja w 1 ciazy byłam w górach w 24tc. Po górach nie chodziłam, ale Błędne Skały zaliczyłam, spałam w namiocie i było super.

reklama
Oczekująca, nie martw się ruchami, ja dwa razy lekko poczułam w 18tc, potem długo cisza, a po 20 tc już coraz więcej i coraz bardziej regularnie [emoji1] co do gór jasne, że możesz jechać. Wysiłek umiarkowany jest bardzo dobry i wskazany. Jak lekarz nie daje bana, to jedź i korzystaj :) ja w zeszłym tygodniu byłam na kwietniówce, nie w górach, ale po pagórkach polatałam, codziennie 10-12km. Jeden wypad bardziej fizycznie wymagający, chodziliśmy po skalnym mieście w Adrspach. Ale jak tylko czułam, że brzuch mnie zaczyna pobolewać to robiłam przerwę, piłam wodę i szłam dalej. Na najcięższy szlak już nie poszłam. Trzeba tylko słuchać organizmu :)

Ka, może być to ta niedomoga lutealna. To jest względnie mały problem, dostaje się tylko duphaston/luteinę w konkretnych dniach o jazda ;) ja w cyklu, w którym zaszłam, byłam 100% pewna, że się nie udało. Jedynym objawem było to, że piersi mi się takie grudkowate, jakby z cellulitem, się zrobiły.

Do góry