Mimi2330
Fanka BB :)
W schemacie żywienia jest 90-110ml...Mimi, jeśli zjada aż 80ml to trochę dużo jak na 2tyg maluszka i może dlatego ulewa .
Pamiętam ze pisałaś że z powodu braku kupy dawałaś miarke mleka na 40ml wody- 2 miarki na 80ml więc a tą samą wartość kaloryczna co w 60ml wg przepisu. Myślę że oni jednak mają rację pisząc by nie zmniejszać ani nie zwiększać ilości proszku na ilość wody. Lepiej żeby zjadł te 50 czy 60ml i może by nie ulewał a byłby najedzony. Oczywiście między jedzeniem tak po godzinie czy 1,5h daj mu 10 czy 15ml wody i wyjdzie na jedno jeśli chodzi o problem z kupką. Nie ma co rozpychać zbytnio żołądka, stopniowo będzie wypijał więcej to mu się pojemność żołądka zwiększy.
Nie piszę tego żeby krytykować. Mój czasem też ulewa do dziś szczególnie jak ma skok wzrostu i jak mu się wydaje że łyknie 180ml i bezboleśnie się przyjmie no way. .. uleje na bank. Choć niby piszą że dziecko 5,5 miesięczne powinno już zjadać nawet 210ml.
Mieliśmy straszny problem z kupą - po szczepionce na rotawirusa przestał robić regularnie kupy , po 9-10 dni nie robił, dopiero jak dostawał czopek była kupa. Nie miał zatwardzenia tylko zaparcia bo kupa jak już wyszła to była miękka. Teraz ma rozszerzoną dietę i dzięki temu że je warzywa robi codziennie , więc kamień z serca ...
Teraz już na 30ml wody i miarke mleka daje 5ml więcej wody. Trochę zmniejszyłam....