reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Mimi, jeśli zjada aż 80ml to trochę dużo jak na 2tyg maluszka i może dlatego ulewa .
Pamiętam ze pisałaś że z powodu braku kupy dawałaś miarke mleka na 40ml wody- 2 miarki na 80ml więc a tą samą wartość kaloryczna co w 60ml wg przepisu. Myślę że oni jednak mają rację pisząc by nie zmniejszać ani nie zwiększać ilości proszku na ilość wody. Lepiej żeby zjadł te 50 czy 60ml i może by nie ulewał a byłby najedzony. Oczywiście między jedzeniem tak po godzinie czy 1,5h daj mu 10 czy 15ml wody i wyjdzie na jedno jeśli chodzi o problem z kupką. Nie ma co rozpychać zbytnio żołądka, stopniowo będzie wypijał więcej to mu się pojemność żołądka zwiększy.
Nie piszę tego żeby krytykować. Mój czasem też ulewa do dziś szczególnie jak ma skok wzrostu i jak mu się wydaje że łyknie 180ml i bezboleśnie się przyjmie ;) no way. .. uleje na bank. Choć niby piszą że dziecko 5,5 miesięczne powinno już zjadać nawet 210ml.
Mieliśmy straszny problem z kupą - po szczepionce na rotawirusa przestał robić regularnie kupy , po 9-10 dni nie robił, dopiero jak dostawał czopek była kupa. Nie miał zatwardzenia tylko zaparcia bo kupa jak już wyszła to była miękka. Teraz ma rozszerzoną dietę i dzięki temu że je warzywa robi codziennie , więc kamień z serca ...
W schemacie żywienia jest 90-110ml...
Teraz już na 30ml wody i miarke mleka daje 5ml więcej wody. Trochę zmniejszyłam....

f2wl2n0a5jm4l1ng.png

reklama
Ja zmieniała mleko kilka razy aż trafiłam na to po którym było ok. Oprócz tego dawałam dicoflor, delicol i bobotic forte. Te dwa ostatnie to raczej na bóle brzuszka.
Może poradź się pediatry. Miałaś już pierwszą wizytę w przychodni?

Eh... ze starszym synem też był problem z kupami i zmienialam mleka i po każdym tak samo aż do momentu jak zaczął jeść inne rzeczy. Wtedy było lepiej.
Niby mialam ale nie wspominałam o tym problemie. Zobaczymy w środę czy przybrał na wadze i co ona powie

f2wl2n0a5jm4l1ng.png

Mimi mój Filip też jadł mniej niż zaleca producent mleka. Teraz powinien jesc 210 ml, a zjada 150, czasami 180. Policz ile w ciągu doby zjada.
Znalazłam swoje zapiski, Filip jak miał 2 tygodnie jadł jednorazowo od 40 ml do 80 ml.
Co do ulewania to może spróbuj jeszcze podczas karmienia trzymać go wyżej niż dotychczas. Ja po jedzeniu nosiłam Filipa przez 20 minut tak żeby głowę miał wyżej i dopiero po tym czasie odkladalam. Trochę pomagało. A jaki macie smoczek do butelki? Może mleko leci mu za szybko? My bardzo długo karmilismy na smoczku dla wcześniaków.

To mój teraz zjada 70 i 2miarki mleka.
Dziś to zwazylismy to niby przybrał.... ciekawa jestem co pokaze waga na kontroli.
Smok mamy nr 1.

f2wl2n0a5jm4l1ng.png

Cieszę się że waga pokazuje więcej. W środę też będzie dobrze. My uzywalismy smoczka "0". Butelki mamy z aventu. Na smoczek "1" przeszliśmy jak Filip miał niecałe dwa miesiące.

reklama
Zmierzylam wczoraj i dziś cukier rano i jakas porażka.... wczoraj 108 dziś 116.... nawet w ciąży miałam max 95.... Eh... obawiam się ze nie rozstane się z tym paskudztwem [emoji22]

A czy któraś z Was zna normy nieciazowe? Wiem że naczczo max 99. Ale ile jest po posiłkach? I czy też mierzy się godzinę po?

f2wl2n0a5jm4l1ng.png

Do góry