Jeśli jesteś na L4 w ciąży to płacisz składkę zdrowotną a emerytalną tylko za te dni gdy już nie jesteś na zwolnieniu. Jesli i tak musisz opłacać składkę zdrowotną to warto L4 brać. Ja miałam działalność zawieszoną na ponad 30 dni żeby nie wejść na VAT i zaszłam kilka dni później w ciążę ale miałam zatrudnienie na umowę zlecenie w tym czasie i to mnie uratowało że miałam ciągłość składek. Tylko ja nigdy przez lata nie brałam L4 nawet jak byłam na antybiotyku. W 12tyg miałam zapalenie oskrzeli pierwszy raz w ciąży i bez antybiotyku ale powiedziała lekarka żebym szła na zwolnienie i jak tylko Mąż dostarczył do ZUS to 2 dni później już była u mnie kontrol. Przyjęłam Panie z ZUS w szlafroku . Pomyślałam że to wielkie świństwo że po tylu latach płacenia pierwszy raz ZUS miał mi zapłacić i takie zachowanie- zresztą wypłacili mi dopiero po 2,5miesiąca bo musieli "sprawdzić " czy mi się należy i z jakiego tytułu. Później miałam jeszcze raz zapalenie oskrzeli już z antybiotykiem i wzięłam zwolnienie. Zwolnienia od ginekologa z wpisaną 2- można chodzić i sorry ale żadna kontrola nie może się przyczepić. Tylko zatrudniłam dziewczynę na umowę zlecenie by trochę ogarnęła w firmie bo to konieczne jak chcesz jednak działalność firmy kontynuować. Na macierzyńskim płacisz składkę zdrowotną i działalność prowadzisz normalnie.
reklama
agunia50002
Fanka BB :)
Jo na macierzyńskim przy 1000 nie płacisz zdrowotnego .Wiem bo sama tyle dostaje .Ja chorowałam od maja do porodu i od dnia pierwszego L4 nie płacę zusu z racji tego miałam nadplacony zus w maju i mi przeksiegowali wpłaty na społeczny i teraz jak mam pracownika to te pieniądze idą na jego zus .Trzeba mieć dobrą księgową ,która jest na bierząco z przepisami .
Szafirek90
A dziękuję bardzo czas leci jak szalony w ciąży.. Nawet nie wiem kiedy a już następny tydzień jest. Pewnie po porodzie już w ogóle będzie uciekał...Szafirek właśnie zobaczyłam że półmetek ciąży za Tobą. Brawo, brawo, brawo Ty
Bardzo poważne argumenty rozumiem jeJa czekam tak pół roku z dwóch powodów. ... 1. Ze może coś spadnie kg po ciąży 2. Dziecko już większe, siedzące to na zdjęciach ładniej wychodzi
Agunia gratuluję dwóch pięknych ząbków uroczy ten Twój maluch
Madagos ładnie waga poleciała jeszcze chwila i będzie taka jak przed ciążą . No i chyba nic nie stoi na przeszkodzie jeśli chodzi o kolejnego malucha ?
Witak Chameleo Twoja waga nie jest taka straszna ciesz się ciążą i nie przejmuj kilogramami
Ja słyszałam, że na L4 leżącym nie wolno wcale wychodzić, a na chodzącym tylko apteka, lekarz i najbliższy sklep. Nawet ostatnio w tv o tym mówili.. Wiadomo, że ktoś może nie mieć nigdy kontroli, a ktoś mieć 5.. Ale ja jakoś boję się w tygodniu wychodzić gdzieś poza wymienionymi.
Miałam okropny weekend. Byłam w sobotę na cmentarzu i tak mnie wywiało że jestem nie do życia.. U nas (wielkopolska) okropnie wieje od soboty właściwie do teraz.. W nocy z soboty na niedzielę prawie nie spałam bo myślałam, że dach zaraz wyrwie..
Wciąż mnie boli głowa. Każdego dnia.. Już nie wiem jak sobie pomóc. Okłady, imbir, ciche ciemne miejsce, dużo wody nic to nie daje..
Mimi2330
Zawsze można powiedzieć że właśnie się wyrusza lub wraca od lekarza [emoji3]A dziękuję bardzo czas leci jak szalony w ciąży.. Nawet nie wiem kiedy a już następny tydzień jest. Pewnie po porodzie już w ogóle będzie uciekał...
Bardzo poważne argumenty [emoji14] rozumiem je
Agunia gratuluję dwóch pięknych ząbków uroczy ten Twój maluch
Madagos ładnie waga poleciała jeszcze chwila i będzie taka jak przed ciążą . No i chyba nic nie stoi na przeszkodzie jeśli chodzi o kolejnego malucha ?
Witak Chameleo Twoja waga nie jest taka straszna ciesz się ciążą i nie przejmuj kilogramami
Ja słyszałam, że na L4 leżącym nie wolno wcale wychodzić, a na chodzącym tylko apteka, lekarz i najbliższy sklep. Nawet ostatnio w tv o tym mówili.. Wiadomo, że ktoś może nie mieć nigdy kontroli, a ktoś mieć 5.. Ale ja jakoś boję się w tygodniu wychodzić gdzieś poza wymienionymi.
Miałam okropny weekend. Byłam w sobotę na cmentarzu i tak mnie wywiało że jestem nie do życia.. U nas (wielkopolska) okropnie wieje od soboty właściwie do teraz.. W nocy z soboty na niedzielę prawie nie spałam bo myślałam, że dach zaraz wyrwie..
Wciąż mnie boli głowa. Każdego dnia.. Już nie wiem jak sobie pomóc. Okłady, imbir, ciche ciemne miejsce, dużo wody nic to nie daje..
U nas też taka pogoda :/ podobno w Krakowie spadł śnieg!
A co do bólu głowy to kontrolowalas ciśnienie?
Szafirek90
Widziałam właśnie śnieg na web kamerach, Zakopane też pod śniegiem. A ja kocham śnieg <3
Mam często niskie ciśnienie. Przed ciążą też walczyłam z migrenami. Tylko wtedy brałam silny lek na migrenę i było ok, a teraz się męczę..
Mimi to co, w tym tygodniu rodzisz ?
Mam często niskie ciśnienie. Przed ciążą też walczyłam z migrenami. Tylko wtedy brałam silny lek na migrenę i było ok, a teraz się męczę..
Szafirek90
Paula nie denerwuj się zobaczysz swojego maluszka i pewnie wszystko będzie dobrze
Ja za tydzień II prenatalne i nie mogę się ich doczekać
Ja za tydzień II prenatalne i nie mogę się ich doczekać
Mimi2330
Ja też mam zawsze mniejsze niż 120/80 ale powiem Ci że to lepiej niż wysokie. W 1 ciąży miałam nadciśnienie i to była.Masakra .... bóle straszne, krwotoki z nosa :/Widziałam właśnie śnieg na web kamerach, Zakopane też pod śniegiem. A ja kocham śnieg <3
Ja mam nadzieję ze po wizycie czwartkowej weźmie mnie na oddział.... A może w pt lub sob cc.... oj marzę o tym już [emoji2]
reklama
Mimi2330
Wszystko będzie dobrze [emoji11][emoji110]Hej, ja dzisiaj badanie prenatalne mam. Już siedzę pod gabinetem i umieram że stresu...
Czekamy na info po [emoji5]
Podziel się: