reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Otyłość w ciąży

Chameleo89 termin z om mam na 18.11 ale wg usg dziecko jest sporo większe. Starszego syna urodziłam w 38tc i szczerze mówiąc i teraz bym tak chciała [emoji4] w czwartek jadę na wizytę i mam nadzieję ze każe mi już przychodzić na szpital....
Czuję się kiepsko. Brzuch boli, twardnieje, mam skurcze przepowiadajace. Czuję już spory ucisk tam na dole

hchy43r8h8l5x99d.png

reklama
Witaj Chameleo :) Gratulacje pozytywnego testu :)
Co do macierzyńskiego to ja jestem od czerwca i mam swoją działalność.Paula a po co chcesz zawieszać ? Teraz przepisy się zmieniły i przy własnej działalności możesz brać macierzyński i normalnie pracować.Dowiedziałam się od pani w zusie.Jeszcze co do chorobowego jak masz wpisane 2 czyli że możesz chodzić to na zajeciach możesz być.Jeszcze jak chcecie mieć płacone L4 to trzeba pamiętać jak odwiesi się działalność że płacimy 3pełne zusy dokładnie 90dni,bo inaczej chorobowe będzie bezpłatne.
Mimi wypoczywaj teraz jak najwięcej już ostatnia prosta :)

Madagos fajnie, że sobie tak dobrze radzicie :) Synek jest słodziutki a jakie duże ma oczka :) Szybciutko Ci waga spada ale Ty chyba tak dużo nie przytyłaś z tego co pamiętam. Hahaha dobra jesteś już gotowa na kolejne dziecko :D jak tak to do dzieła :D

Co do macierzyńskiego to ja jestem od czerwca i mam swoją działalność.Paula a po co chcesz zawieszać ? Teraz przepisy się zmieniły i przy własnej działalności możesz brać macierzyński i normalnie pracować.Dowiedziałam się od pani w zusie.Jeszcze co do chorobowego jak masz wpisane 2 czyli że możesz chodzić to na zajeciach możesz być.Jeszcze jak chcecie mieć płacone L4 to trzeba pamiętać jak odwiesi się działalność że płacimy 3pełne zusy dokładnie 90dni,bo inaczej chorobowe będzie bezpłatne.
Nie jestem jeszcze pewna, zobaczę jak to będzie. Bo podczas macierzyńskiego będę musiała płacić chyba część ZUSu (?) a jak ja będę miała zasiłek w wysokości 1000 zł to szału nie będzie

oar8csqvlz43cwmp.png

A ZUSy już mam zapłacone 3, więc jakbym poszła na L4 to by miała płacone, ale tyle, co kot napłakał, bo jestem na obniżonym zusie

oar8csqvlz43cwmp.png

Nie będziesz musiała płacić, bo płaciło się zdrowotne a przy 1000 macierzyńskiego nie płacisz nic. Tak musisz mieć dokładnie 90dni zapłacone i będą płacić na l4.

Nie będziesz musiała płacić, bo płaciło się zdrowotne a przy 1000 macierzyńskiego nie płacisz nic. Tak musisz mieć dokładnie 90dni zapłacone i będą płacić na l4.
Ale na L4 muszę i tak płacić składkę na zdrowotne, tak? Czy mam złe informacje. Ewentualnie mogę ją pomniejszyć o wysokość wypłacanego przez ZUS świadczenia

oar8csqvlz43cwmp.png

reklama
Paula ja od maja do czerwca byłam na l4 i nie płaciłam od momentu pierwszego zwolnienia .
Ale miałaś normalny, duży ZUS? Bo to mi mówiła Pani z ZUSu, że mam mały ZUS więc świadczenie od nich jest takie malutkie, że starczy na składkę, ale ja nic nie dostanę już wtedy... Chociaż nie wiem czy to też do ciąży się ma... Muszę się dowiedzieć dokładniej

oar8csqvlz43cwmp.png

Do góry