reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Otyłość w ciąży

Moj w tym przeziebieniu to wyjatkowo dobrzr spi na razie. Wczoraj poszedl spac o 22.30 a dzis ja go obudzilam o 7.15 zjadl, pobawil sie i znow spac poszedl przed 9 i teraz sie obudzil. Niech spi jak najwiecej to szybko sie zregeneruje :-)
Aisha moj tez sie gapi w tv ale ja staram sie go odwracac tak zeby nie widzial. Nie wiem czy to szkodliwr czy nie ale wydaje mi sie ze to za duzo wrazen jak na takiego malucha. Dzieki za rady co.do kataru! Na 100% skorzystam!

reklama
Madalena ja mojego tez odwracam, albo wręcz wyłączam tv. Myślę że za wiele to on tam nie widzi, bardziej ze coś mu sue rusza lub gra. Jak np w wózku zabawki rzucają cień to patrzy zafascynowany jak mu cienie skaczą :)
Co.do kataru to już teraz z doświadczenia wiem ze maluchy ciężko go przeżywaja bo nie umieją oddychać przez usta. Mi mówili że jak daje moje mleko to dziecko nie zachoruje. U nas niestety ciężko to przeżył i kilka razy byliśmy nawet na ip.
Dlatego teraz jak widzę ze coś kaszle lub mu cieknie to od razu inhalacje i woda morska.

tak was czytam i zazdroszcze ze porod i polog w większości macie juz za sobą...ja pomału zaczynam sie juz niecierpliwić pierwszy termin na 24.05 ale wg mnie to nie jest moj termin:) a czy któraś z Was jest moze z okolic Rudy Śląskiej? Mam tam rodzic i moze macie jakies opinie nt tego szpitala...niestety ja nikogo tam nie znam...a ode mnie z Bielska to prawie 100 km...
olucha z tego co pamietam to ty strasznie popekalas podczas porodu? Kurczę tyle sie o tym naczytałam ze wole zapytać Ciebie...jak sobie z tym poradziłas? Wszystko sie dobrze pogoilo? Jak z seksem? W ogole to jak u was z seksem po porodzie?
przerazamnie to wszytsko i jakies takie nierealne mi sie wydaje...póki co plus 13 kg ale jem wszystko na co mam ochote...a niech tam..mam taki charakter ze zażeram stres:( a potem bedzie płacz jak spojrze lustro...

Czesc dziewczyny, kurcze jak ciezko znalezc czas zeby do was zajrzec. Niestety nie zdazylam jeszcze przeczytac co u was chcialam tylko dac znac co u mnie...jestesmy juz w domu i Kevin w sumie do tej pory jest grzeczny, malo plakal ale niestety spedzam Cale godziny na karmieniu go. Nie moge zrobic nic a nic, o odstawieniu nie ma mowy, chyba ze na krotka chwile, ale najgorzej to ze spaniem. Maksymalnie udaje się tylko 3 godziny na dobe.. A jako ze nie spalam od czwartku przez te skurcze cholerne to jest mi strasznie ciezko go karmic I tzrymac się przy tym. Dlatego praktycznie caly czas leze, dajac piers w pozycji lezacej raz na jednym raz na drugim boku. Dobrze ze maz jest I gotuje, przynosi mi do lozka jedzenie i patzry na niego jak ja juz musze wstac I cos wokol siebie zrobic.
On nie ssie caly czas ale jest spokojniejszy jak jest kolo mojego ciala. Poza tym po odstawieniu wsadza paluszki do buzi, czyli dalej jest glodny. W szpitalu sprawdzali i mowili ze dobrze przystawiam i maly dobrze ciagnie, i mleko mam.
W dniu powrotu ze szpitalu karmilam go piec godzin, potem spal dobre kilka godzin-akurat na powrot do domu, rozakowanie torby it'd,nie zdazylam się zdrzemnac jak się znow obudzil I ok polnocy do 4 rano karmienie.potem od 7 do 12..., potem probowalismy innych method zeby zasnal, nie plakal co prawda ale ciagle szukal i szukal cyca i dopiero wtedy zasypial.
Za to dziś w nocy dosc mocno się rozryczal, jesc nie chcial od razu i boimy się ze ma kolke, o ktorej tu się mowi ze za wczesniej na nia. Nie zrobil jeszcze kupy od wyjscia ze szpitala czyli od poniedzialku, za to ciagle slychac jak baki puszcza. Maz pochodzil z nim troche ale niewiele to dajo wrzeszczal dalej I nawet moja piers go nie uspokoila od razu. Dopiero po jakims czasie udalo się te rozwrzeszczane usta przystawic I wtedy się uspokoil nagle, seal spokojnie jak aniolek na moim brzuchu przez pare minute I zasnal. Nie na dlugo , ale do rana budzil się na pare minut karmienia po ktorych zasypial wreszcie poza piersia.
Każdy daje mi tu rady w stylu za duzo kwasnego, nie jedz tego, jedz tamto I ja juz sama nie wiem czy to spowodowane jest, czy to w ogóle jest kolka czy nie.po tym ataku placzu mały jadl krotkomI zasnal na 2 godzin, potem budzil się co godzine I zasypial po 10 main karmienia, dzieki temu przespalam się choc troszke. Teraz spi I zaraz jak skoncze pisac tu ide spac as się obudzi bo nie wiem jako bedzie potem.
Mam teraz juz wlasciwe mleko, moze to cos zmieni?moze bedzie tresciwsze I bedzie się najadal szybciej?
Probuje też go odgazowywac pomkazfym karmienia ale nie zawsze się udaje, nie wiem,moze to jest porzyczyna? Moj maz chcialby pomoc zebym nie meczyla się sama w nocy, zwlaszcza ze sutki pieka jak mały tak długo ssie, wiec myślałam czy by dzis sprobowac odciagnac I zobaczyc czy to kwestia ilosci mleka, czy mojej obecnosci.
Z innych spraw to waga w sumie nie wiem jaka była przed porodem, nikt mnie nie wazyl, ale raczej malo spadlo po porodzie :-( w poniedzialek bylo jeszcze 102 kg -ale to mogla Być wina zaparcia, mialam rozcinane krocze przy porodzie ( kolejna dolegliwosc meczaca...olucha podziwiam cie ze się nie skarzylas w ogóle) plus do tego mega duzy I bolesny hemoroid ( nie mialam ich nigdy w zyciu) od soboty rano do wczoraj nie byłam w stamie zrobic nic, ciezko w ogóle odnalezc rytm jakikolwiek przy tym braku snu. Za to ulga spowodowana brakiem mdlosci I zgagi jest nie do porownania z niczym:-)
Dziś waga była 99,2 a jak mowilam ruszam się bardzo malo bo nie mam zupelnie jak.

Zdjecie sprobuje wkleic z komorki jesli sie da, bo teraz pisze z tableta i nie mam tu nic, proboiwalam od poniedzialku ale beznadziejny mam Tam internet.
Mam nadzieję ze jakie rytm niedlugo odnajde I Bede mogla przeczytac zalegle wpisy od soboty.
W kazdym razie jestesmy z mezem bardzo szczesliwi i probujemy jakos przejsc przez te niepokoje ' czy to normalne czy nie'. Maz jest glowna sekretarka I dzwoni do swojej many I siostr I put a o ready. Ja dostajesz swoje od mojej many I star takie miszmasz co jest faktycznie dobre a co nie dla mojego mleka i dla malenstwa.

jeraha oj tak ja mialam pekniecie 3 stopnia, jak ze szpitala wracalam samochodem to siedzialam na jednym poldupku myslalam ze nie dojade do domu, do 2 tygodni nie moglam swobodnie usiąść potem bylo lepiej.
sex po 3 miesiącach dopiero, 2 razy wspolzylam, i jeszcze czuje szew w srodku podczas sexu takze rewelacji nie ma :/
pogoilo się, psikałam na krocze octeniseptem tym do pępka do dzieciaczka, natomiast w srodku mam obnizona macice jakos tak, i poprostu jak Ci to wytlumaczyc... hmm sama nie wiem jak to ująć ;) ale wiesz babeczka z sali wogule nie pękła i wcale jej nie nacinali... krocze ok, chodzila, siadala az sama byla w szoku ze nic jej nie pękło także się aż tak nie stresuj, moze i Ty będziesz miała lekki poród :)

Jeraha witaj. Dawno cie nie było ;)
Ja jestem z Zabrza,to blisko rudy śląskiej ale opinii o szpitalu nie znam. Ja rodziłam w Gliwicach. Czemu chcesz tak daleko od bielska rodzic?
U mnie było cc i jak tak czytałam o porodzie Oluchy czy agnelli to się ciesze ze tak wyszło. U mnie seks był po 3tyg i rana po cc nie ma żadnego wpływu. Choć czasem jeszcze boli.
A kilogramami się nie przejmuj!

Jereha spokojnie z seksem ok :) nie martw się tak będzie dobrze. Co do wagi to ja ponad 20 przytyłam zawsze dużo tyje w ciąży a pocieszę Cię że już osiągnęłam wagę z przed ciąży :-D

Agnella która to doba po porodzie? U mnie tak było ze na początku mała się nie najadala i dokarmialam ja raz czy dwa na dobę potem po 4 dobie juz coraz więcej pokarmu nawał przyszedł i się najadala. Ale taki maluch lubi powisiec na piersi. Czy masz zapalone światło w nocy? Moja jak była lampka włączona to się aktywna robiła jak wywalilam lampkę i po ciemku ją ogarnialam to spala całą noc z pobudkami na pierś. Co do kup to normalne! Lada moment zacznie walić w każdą pieluche kupy przejściowe to tak do 3 tygodnia a później albo zadziej nawet raz na tydzień albo w każdą pieluche ... I kolki tez po 3 tyg dopiero się zaczynają wiec inny powód płaczu jest. Może czuje twoje nerwy i niepokój a może właśnie jest głodny. Ja bym zaryzykowała i po nakarmieniu z obu piersi dala ze 30 ml mieszanki zobaczysz jak zareaguje. Albo ma silny odruch ssania ja bym smoka dała ... zresztą dałam :)

Angella niestety ja ci nie pomogę bo wszystko przede mną wiem jednak ze początki są najgorsze i za niedługo zostaniesz specjalistka od niemowlaków :)
Olucha boję się tego bo prawdopodobnie będę rodzic duże dziecko ponad 4 kg...czytałam ze nawet do roku wszystko dochodzi do siebie nie wiem jak z ta obniżona macica :/ dziewczyny często piszą ze są tam szersze i satysfakcji z seksu nie mają? Dopiero po operacji wszystko wraca do normy...mam nadzieje ze to nie jest tak zawsze?
Ze względu na wade serca...mamy podejrzenie zwężenia ciesni aorty u dziecka i jak się potwierdzi to zaraz po porodzie musi być operowane a w Bielsku nie ma takiej możliwości. ..:(

reklama
Agnella to dziwne ze tak długo ssie. Wydaje mu się ze Kevin nie je tylko traktuje cycka jak uspokajacz. Możesz spróbować dać smoczek i zobaczyć czy zaśnie. A to że wsadza paluszki to wcale nie znaczy ze jest głodny! To jest właśnie sposób na uspokajanie się,w brzuchu tez ciągle to robił. Choć ekspertem nie jestem bo mój to ani 10min nie chciał ssać piersi.

Jeśli chodzi o kupkę to trochę dziwne bo takie maluchy to co karmienie robią, u nas często i w trakcie karmienia musiałam przewijać. Spróbujcie jakiegoś masażu brzuszka.
Życzę byście szybko się dotarli i żebyś się w końcu wyspała!
Pisz jak juz się trochę ogarniecie :)
A i nie zawsze warto słuchać rady,czasem warto zaufać sobie i swojej intuicji.

Do góry