reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Weź udział w konkursie i wygraj laktator SmartSense i wyprawkę dla mamy 💖 Kliknij Do wygrania super nagrody, które ułatwią codzienne życie rodziców.

Wygraj grę z serii Słonik Balonik dla maluszka 💖 Wchodź Zadanie jest proste. Działaj i wygrywaj

reklama

Ospa wietrzna

@Ewelina.Be Ja z moimi dziećmi byłam u lekarza (no ale jedno z nich miało 3 miesiące) - rady od lekarza, nic nie robić, niczym nie smarować, a już na pewno nie tym pudrem w kremie, czy co to tam jest, co było jeszcze parę lat temu polecane. Teraz lekarze są na stanowisku, że to nie pomaga, a jedynie może pogarszać sprawę. Psikać octaniseptem rano i wieczorem, jak swędzi to fenistil w kroplach podawać (moje dzieciaki miały jedno 3 lata a drugie 3 miesiące), w razie gorączki paracetamol. U nas na szczęście obyło się bez gorączki.
Nie widzę sensu w leceniu z dzieckiem z ospą na sor - no chyba, że dzieje się coś poważnego, mega gorączka itp. Ale po to, żeby lekarz powiedział, że to ospa, no to sorry. Jeszcze coś gorszego przywlecze.

Mam nadzieję, że przejdzie łagodnie:)

reklama
@Ewelina.Be Ja z moimi dziećmi byłam u lekarza (no ale jedno z nich miało 3 miesiące) - rady od lekarza, nic nie robić, niczym nie smarować, a już na pewno nie tym pudrem w kremie, czy co to tam jest, co było jeszcze parę lat temu polecane. Teraz lekarze są na stanowisku, że to nie pomaga, a jedynie może pogarszać sprawę. Psikać octaniseptem rano i wieczorem, jak swędzi to fenistil w kroplach podawać (moje dzieciaki miały jedno 3 lata a drugie 3 miesiące), w razie gorączki paracetamol. U nas na szczęście obyło się bez gorączki.
Nie widzę sensu w leceniu z dzieckiem z ospą na sor - no chyba, że dzieje się coś poważnego, mega gorączka itp. Ale po to, żeby lekarz powiedział, że to ospa, no to sorry. Jeszcze coś gorszego przywlecze.

Mam nadzieję, że przejdzie łagodnie:)
Właśnie czytałam o tych pudrach, że mogą wyrządzić większą krzywdę. Na razie syn gorączki nie ma i nic go nie swędzi dlatego też nie uważam że sor czy świąteczna pomoc jest mu potrzebna. Leki przeciwgorączkowe mam w domu, tak samo jak octanisept i fenistil tylko, że w żelu.

Ja dla dzieci miałam jakąś piankę. Ale teraz podobno zalecenia są, by niczym nie smarować. Ale moim zdaniem - jeśli się drapie, to jednak warto posmarować. Jeśli się nie drapie - można nie smarować.
Ja bym poszła do apteki - tam już na pewno coś doradzą, a te maści/pianki są bez recepty.
Jak masz nadmanganian potasu - to można dodać do kąpieli.

Do góry