reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ospa ??

Wygląda to podobnie jak początek ospy u mojego syna gdy był mały. Złap nie wiadomo skąd 🤷 Z tego co kojarzę można strażakowi podać jakiś lek chyba Heviran który złagodzić może infekcje.
Ty jesteś zaszczepiona więc możesz przejść łagodniej lub wcale.

reklama
Dzień dobry, moje dziecko miało wczoraj plamki na nogach takie płaskie czerwone myślałam że go może coś pogryzło, o 4 rano miał gorączkę 39,6 dostał syrop na razie dopiero zaczyna rosnąć od nowa, ale zauważyłam że te plamki co miał dziś zaczęły się zamieniać w takie bąble i sama nie wiem czy może pogryzł go jakiś komar czy może właśnie np ospa, lekarza mamy na południe ale martwię się.. tym bardziej że jest jeszcze starszak który ospy nie przechodził i ja też nie przechodziłam ospy jako dziecko czy później , proszę o odpowiedzi. Dołączam zdjęcia jak to wyglądało wczoraj i dziś

A według mnie to nie jest ospa. Wygląda jak ugryzienia komara.
Przy ospie krostki o ile już są (czyli nie jest to postać skąpa) to dosłownie rosną z minuty na minutę. Syn miał 3 kropki, a po godzinie miał ich już 30, a po kolejnej już 130 ;) do tego bąble są takimi pęcherzykami z płynem w środku - wyglądającym jak woda, to widać praktycznie od razu, że ospa, a nie ugryzienie czy coś innego.
Do tego pamiętaj, że przy ospie nie podaje się ibuprofenu, a by złagodzić przebieg w ciągu 24h należy podać acyklowir np. heviran

Pani stwierdziła że to raczej nie ospa tylko właśnie ugryzienia, każde to ugryzienie ma na środku taka "dziurkę " dziś też to wygląda jakby pękło troszkę na środku właśnie w tym miejscu co jest ugryzienie. Pani doktor tak stwierdziła też ze względu na to że te ugryzienia są w miejscach takich odkrytych a żadnych krostek nie ma w miejscach zakrytych (brzuszek , plecy itd.) nie wiem sama co mu jest dalej gorączkę dalej ma choć dziś już na szczęście tak szybko nie rośnie , gardło miał troszkę czerwone i poza tym nic innego uszy czyste, osłuchowo też. Ze względu na taką wysoką gorączkę doktor zaleciła antybiotyk bo może się zrobiło jakieś nadkażenie bakteryjne i poza tym naprzemiennie paracetamol i Ibuprom, dicoflor i na gardło Tantum Verde

Dziś to wygląda tak

Załączniki

• 446ef64b-f59b-4508-85ca-4383d805eb67.jpeg
    446ef64b-f59b-4508-85ca-4383d805eb67.jpeg
    75,1 KB · Wyświetleń: 34
  • d28e204b-a21f-4c84-87d9-75f03f0116c1.jpeg
    d28e204b-a21f-4c84-87d9-75f03f0116c1.jpeg
    51 KB · Wyświetleń: 35
  • 114034d4-ad00-4e08-bfe8-48db7802262e.jpeg
    114034d4-ad00-4e08-bfe8-48db7802262e.jpeg
    24,5 KB · Wyświetleń: 29
Do góry