Witam. Dziś wieczorem zauważyłam na dolnej wardze mały pęcherzyk.. Strasznie się przestraszyłam ponieważ cały dzien go nie zauważyłam i calowalam podczas zabawy moją córeczkę.. Boję się że mogłam ją zarazić.. Córka ma 4 miesiące i jest trochę przeziębiona...
reklama
Sverige2017
Zaciekawiona BB
Rozumiem doskonale twoje zdenerwowanie. Sama przezylam podobny stres z tym ze moj synek mial wtedy 4 tygodnie i tez dopadla mnie opryszczka. Zarazamy glownie kiedy juz pecherzyki pekaja co dzieje sie nie odrazu a po pewnym czasie. Najwazniejsze to odizolowac zmiany plastrami nie calowac wiecej dziecka ja bym polecila jeszcze maść herpex a co najwazniejsze mycie rąk i niedotykanie zmian na ustach. Bylam w potwornej panice kiedy rozwinela sie u mnie opryszczka a dziecko dopiero swiezo wyklute bezbronne. Dla takich maluchow to bardzo niebezpieczny wirus niestety...
To twoja pierwsza opryszczka, czy miałaś już wcześniej? No i drugie pytanie, karmisz piersią czy mm?
Generalnie tak jak pisała Sverige, najbardziej się zaraza jak już zacznie pękać, więc koniecznie plasterek.
Z maściami musisz bardzo uważać - większości nie można stosować w ciąży i podczas kp, plastry compeed można...
No i zakaz całowania nie pamiętam ile, ale ileś dni po zagojeniu....
Generalnie tak jak pisała Sverige, najbardziej się zaraza jak już zacznie pękać, więc koniecznie plasterek.
Z maściami musisz bardzo uważać - większości nie można stosować w ciąży i podczas kp, plastry compeed można...
No i zakaz całowania nie pamiętam ile, ale ileś dni po zagojeniu....
Dokładnie.. Herpex zawsze działał na mnie dobrze. Tylko czy podczas karmienia piersią mogę go stosować ?Rozumiem doskonale twoje zdenerwowanie. Sama przezylam podobny stres z tym ze moj synek mial wtedy 4 tygodnie i tez dopadla mnie opryszczka. Zarazamy glownie kiedy juz pecherzyki pekaja co dzieje sie nie odrazu a po pewnym czasie. Najwazniejsze to odizolowac zmiany plastrami nie calowac wiecej dziecka ja bym polecila jeszcze maść herpex a co najwazniejsze mycie rąk i niedotykanie zmian na ustach. Bylam w potwornej panice kiedy rozwinela sie u mnie opryszczka a dziecko dopiero swiezo wyklute bezbronne. Dla takich maluchow to bardzo niebezpieczny wirus niestety...
Sverige2017
Zaciekawiona BB
Co do herpexu ja stosowalam i tez karmilam piersia. Konsultowalam to z pediatra i ginekologiem wtedy i nie widzieli przeciwskazan.
To, że występowały wcześniej to akurat dobrze - podobnie jak w ciąży - jak ktoś mial opryszczkę przed ciążą, to nie ma problemu nawet jak się zrobi w czasie ciąży, ale jak ktoś ma pierwszy raz, to już jest problem...Tak, karmię piersią. Oczywiście zastosuje się do Waszych rad i będę bardzo uważać. Opryszczki niestety juz u mnie wystepowaly..
reklama
reklama