reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opiekunka/Zlobek/Przedszkole..???

Aniu, co do chorób muszę się zgodzić. Ola od grudnia chodziła do przedszkola. I... 3 dni chora 2 zdrowa. I tak naokrągło. Więc teraz siedzi w domu. Od czerwca idzie znowu do nowego. Koszt 550 - 600 miesięcznie. 300 wpisowe. Grupa dzieci do 12. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

reklama
Byliśmy dziś zapisać Olcię do żłobka od września. Normalnie porażka. Spała u nas teściowa więc położyliśmy się koło 12, a o 4 już pobudka. W żłobku ( a właściwie w dwóch) byliśmy przed 5 i tam gdzie stał Krzysiek mielibyśmy małe szanse się dostać, ludzie od wczoraj wieczora stali. Koszmar. Ja na szczęście byłam 9 więc się udało. Ale fakt, że na prawie 200 000 miasto dla dzieci od 2 late jest 20 miejsc to normalnie jakiś skandal. Zapisy były od 7 a ci którzy przyszli przed 6 mogli co najwyżej na listę rezerwową się wpisać. Ale nam się udało, tylko badania mamy zrobić i podpisać umowę.
A z kolei w Olki przedszkolu skończyli już zapisy dzieci rocznika 2007 czyli tych co do przedszkola za 2 lata dopiero pójdą. Ola jest 1 na liście rezerwowej a jak ją zapisywałam była 6 więc są duże szanse że jednak się dostanie. Oby. Tak trochę żartem to powoli się zastanawiam czy jej już przypadkiem do podstawówki nie zapisać, no bo to niby za 4 lata.:-):-)

Jak to juz do przedszkola zapisy?????? hm muszę się zorientować jak to u nas wygląda Basiu a nie mowili wam ze mała powinna juz do przedszkola smigac...bo mi ostatnio kazali się zastanowić nad zapisaniem do przedszkola od września. Uwazaja ze mała da rade, ja nie jestem przekonana i na razie myslimy.

Ell u nas do przedszkoli zapisują dopiero od 2,5 roku, czyli teoretycznie moglibysmy od stycznia w miarę wolnych miejsc, o które w Bielsku trudno. Ale my chcemy małą posłać do prywatnego i dlatego tak wcześnie trzeba zapisać bo w grupie jest tylko 12 miejsc razy 2 oddziały czyli razem 24. A chętnych jednak dużo więcej.

Ja jestem w szoku:szok::szok::szok: Zapisy z tak dużym wyprzedzeniem i stanie w kolejach? A co to normalnie chyba komuna:no::szok:

No cóż niestety nasi urzędnicy mają to w nosie. Jak dzwoniłam ostatnio do ratusza spytać co miasto w tej sprawie zamierza zrobić (a takie zapotrzebowanie jest już od tamtego roku) to dowiedziałam się cytuję: " wie pani jak to jest rodzice zapisują potem nie posylają poczekamy może za rok coś otworzymy". Normalnie krew człowieka zalewa.

No i ja jestem w szoku:szok:Zapisałam Mikusia do żłobka jakiś czas temu, bo akurat miałam wolne, ale pytałam pani, czy są jakieś problemy i powiedziała, że żadnych. Może jak ktoś przed samym wrześniem się "obudzi" to będzie gorzej ale generalnie dostaje sie każdy kto chce... Może taka walka jest w jakichś prestiżowych żłobkach, przedszkolach? (Basia pisała o prywatnym przedszkolu...)
Ell, do przedszkola? Hmmm Miki na 100% nie nadawałby się;-):-D

No mi Pani powiedzialy, że Otylka nudzi się na zabawach dla niemowlaków. Je samodzielnie..a jesli chodzi o pieluche to maksymalnie raz jej na dzien wymieniaja..bo z reguły sama biegnie pod nocnik, albo robi wtedy kiedy jest sadzana. U nas o tyle sprawa jest prosta, ze przedszkole obok złobka i jesli chcemy to panie porozmawiaja z przedszkolankami o przesunieciu Otylki. A poza tym ja sama widze ze rozwojowo u niej do przodu. Ale mimo szystko mam obawy ze zabraknie jej przytulanska do ciotek ze złobka i nie wiem...zobaczymy jak przez wakacje sprawa sie rozwinie.

reklama
Fredka u was tyle kosztuje panstwowe przeczkole czy prywatne???
Basia niezłe wyprzedzenie u was Szok ,ale dobrze ze zapisałas Olcie

Do góry