Aniu, co do chorób muszę się zgodzić. Ola od grudnia chodziła do przedszkola. I... 3 dni chora 2 zdrowa. I tak naokrągło. Więc teraz siedzi w domu. Od czerwca idzie znowu do nowego. Koszt 550 - 600 miesięcznie. 300 wpisowe. Grupa dzieci do 12. Mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
reklama
Basia26
Mama czerwcowa'06 Zadomowiona(y)
Byliśmy dziś zapisać Olcię do żłobka od września. Normalnie porażka. Spała u nas teściowa więc położyliśmy się koło 12, a o 4 już pobudka. W żłobku ( a właściwie w dwóch) byliśmy przed 5 i tam gdzie stał Krzysiek mielibyśmy małe szanse się dostać, ludzie od wczoraj wieczora stali. Koszmar. Ja na szczęście byłam 9 więc się udało. Ale fakt, że na prawie 200 000 miasto dla dzieci od 2 late jest 20 miejsc to normalnie jakiś skandal. Zapisy były od 7 a ci którzy przyszli przed 6 mogli co najwyżej na listę rezerwową się wpisać. Ale nam się udało, tylko badania mamy zrobić i podpisać umowę.
A z kolei w Olki przedszkolu skończyli już zapisy dzieci rocznika 2007 czyli tych co do przedszkola za 2 lata dopiero pójdą. Ola jest 1 na liście rezerwowej a jak ją zapisywałam była 6 więc są duże szanse że jednak się dostanie. Oby. Tak trochę żartem to powoli się zastanawiam czy jej już przypadkiem do podstawówki nie zapisać, no bo to niby za 4 lata.:-):-)
A z kolei w Olki przedszkolu skończyli już zapisy dzieci rocznika 2007 czyli tych co do przedszkola za 2 lata dopiero pójdą. Ola jest 1 na liście rezerwowej a jak ją zapisywałam była 6 więc są duże szanse że jednak się dostanie. Oby. Tak trochę żartem to powoli się zastanawiam czy jej już przypadkiem do podstawówki nie zapisać, no bo to niby za 4 lata.:-):-)
ell
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Jak to juz do przedszkola zapisy?????? hm muszę się zorientować jak to u nas wygląda Basiu a nie mowili wam ze mała powinna juz do przedszkola smigac...bo mi ostatnio kazali się zastanowić nad zapisaniem do przedszkola od września. Uwazaja ze mała da rade, ja nie jestem przekonana i na razie myslimy.
Basia26
Ell u nas do przedszkoli zapisują dopiero od 2,5 roku, czyli teoretycznie moglibysmy od stycznia w miarę wolnych miejsc, o które w Bielsku trudno. Ale my chcemy małą posłać do prywatnego i dlatego tak wcześnie trzeba zapisać bo w grupie jest tylko 12 miejsc razy 2 oddziały czyli razem 24. A chętnych jednak dużo więcej.
Basia26
No cóż niestety nasi urzędnicy mają to w nosie. Jak dzwoniłam ostatnio do ratusza spytać co miasto w tej sprawie zamierza zrobić (a takie zapotrzebowanie jest już od tamtego roku) to dowiedziałam się cytuję: " wie pani jak to jest rodzice zapisują potem nie posylają poczekamy może za rok coś otworzymy". Normalnie krew człowieka zalewa.
No i ja jestem w szokuZapisałam Mikusia do żłobka jakiś czas temu, bo akurat miałam wolne, ale pytałam pani, czy są jakieś problemy i powiedziała, że żadnych. Może jak ktoś przed samym wrześniem się "obudzi" to będzie gorzej ale generalnie dostaje sie każdy kto chce... Może taka walka jest w jakichś prestiżowych żłobkach, przedszkolach? (Basia pisała o prywatnym przedszkolu...)
Ell, do przedszkola? Hmmm Miki na 100% nie nadawałby się;-)
Ell, do przedszkola? Hmmm Miki na 100% nie nadawałby się;-)
Basia26
Żłobek normalny państwowy. Miasto jest duże a miejsc 20. I dlatego takie kolejki.
ell
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
No mi Pani powiedzialy, że Otylka nudzi się na zabawach dla niemowlaków. Je samodzielnie..a jesli chodzi o pieluche to maksymalnie raz jej na dzien wymieniaja..bo z reguły sama biegnie pod nocnik, albo robi wtedy kiedy jest sadzana. U nas o tyle sprawa jest prosta, ze przedszkole obok złobka i jesli chcemy to panie porozmawiaja z przedszkolankami o przesunieciu Otylki. A poza tym ja sama widze ze rozwojowo u niej do przodu. Ale mimo szystko mam obawy ze zabraknie jej przytulanska do ciotek ze złobka i nie wiem...zobaczymy jak przez wakacje sprawa sie rozwinie.
reklama
basienka33
Początkująca(y)
Fredka u was tyle kosztuje panstwowe przeczkole czy prywatne???
Basia niezłe wyprzedzenie u was Szok ,ale dobrze ze zapisałas Olcie
Basia niezłe wyprzedzenie u was Szok ,ale dobrze ze zapisałas Olcie
Podziel się: