reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opiekunka/Zlobek/Przedszkole..???

U nas z przedszkolami na szczęście nie ma większego problemu, ale nie zawsze uda się dostać do tego najbliższego. też są te mniej i bardziej popularne. No ale w sumie jest ich 50 państwowych, do tego kilka prywatnych więc miejsce zawsze gdzieś się znajdzie. To tylko ze żłobkami jest taka masakra. Jakby z góry zakładać, że każde dziecko do przedszkola w domu będzie siedzieć. A realia są zupełnie inne.

reklama
Dzisiaj dostałam odpowiedź z wydziału edukacji że niestety Matka nie przyjęli do żłobka bo zabrakło miejsc- z przedszkolem nie byłoby problemu ale ze względu na wiek kwalifikuje się na złobek. No i jesteśmy na liście oczekujących a następna komisja w sierpniu. Na szczęscie niedawno otworzyli prywatną Akademię Malucha i muszę się dowiedzieć jak tam jest.

Ania - a czemu z wydziału edukacji - oni się u was zajmują żłobkami? a gdzie składałaś podanie - też tam czy bezpośrednio w żłobku?

Klaudia teraz chodzi na 2 h dziennie do przedszkola..ale to takie oswajanie i ja gdzies tam w tle jestem:rofl2:..choc nigdy jej niepotrzebna:-D(ale to odbre -swietne rozwiazanie dla nas obojga!)

a od tego wrzesnia juz bedzie sama zostawała na 2,5 h dziennie - wówzas, gdy ja bede w collegu na angielskim.
a od kolejnego wrzesnia 2009 niby juz obowiazkowo powinnam ją oddac do przedszkola...:dry:..(ale na te ich obowiazkowo to ja leje:-p:laugh2:bede chciała to dam nie to nie :rofl2:

Baśka składałam bezpośrednio w żłobku. U nas wszystkie przedszkola i ten jeden oddział żłobkowy podlegają pod wydział edukacji. No a takie przepisy to nasza gmina sobie wprowadziła. Teraz coraz bardziej jestem skłonna oddać Mateusza do prywatnego przedszkola:tak:

Baśka składałam bezpośrednio w żłobku. U nas wszystkie przedszkola i ten jeden oddział żłobkowy podlegają pod wydział edukacji. No a takie przepisy to nasza gmina sobie wprowadziła. Teraz coraz bardziej jestem skłonna oddać Mateusza do prywatnego przedszkola:tak:

Dziwne bo przecież ustawowo żłobki pod wydział zdrowia podlegają, bo gdyby pod edukację to by u nas otwarli kilka młodszych grup przy przedszkolach a tak nie mogą. Pozatym coś tam są ostre wymogi pod względem higieny bo dzieciaki muszą robić badania w sanepidzie a w przedszkolach nie.

Dziwne bo przecież ustawowo żłobki pod wydział zdrowia podlegają, bo gdyby pod edukację to by u nas otwarli kilka młodszych grup przy przedszkolach a tak nie mogą. Pozatym coś tam są ostre wymogi pod względem higieny bo dzieciaki muszą robić badania w sanepidzie a w przedszkolach nie.
no wlasnie z tego powodu się zdziwiłam - pierwszy raz słyszę żeby żłobek podlegał pod oświatę...ale może to jakiś oddział przedszkolny...???

Nie nie to jest oddział żłobkowy przy przedszkolu:tak:A ja się nie znam na tych przepisach więc uznałam to za normę. A Wy tu mówicie o wydziale zdrowia.:baffled:

to fakt do złobka jest potrzebne zaswiadczenie z sanepidu..ale to nie zadne badania, jedzie sie po papierek, podaje sie gdzie sie mieszka..sprawdzane jest czy nie panuja na tej ulicy choroby zakaźne i to wszystko:szok: generalnie jest zasada ze jak dziecko jest dwa tyodnie nieobecne to nalezy udac sie po ten papierek...ale to tylko zasada nie stosowana w praktyce

reklama
Hmm, piszecie o sanepidzie - mi nic takiego nie kazano przynosić jak zapisywałam Mikiego:dry:Tylko ważne (2 dni) zaświadczenie od pediatry, że dziecko zdrowe i może uczęszczać do żłobka:tak:

Do góry