reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opiekunka/Zlobek/Przedszkole..???

reklama
Rusalko widze, ze u was ceny takie jak i u nas - czyli malo kozystne. No ale fakt dobrze, ze masz kogos kto zna miejsce z doswiadczenia. No i wogole, ze nie ma problemu z miejscami bo u nas akurat pod ym wzgledem jest koszmarnie.

jeżeli chodzi o polskie panstwowe przedszkola, to na ceny nie mozna narzekać, koszt miesięczny z wyżywieniem 200zł:)

a i nie wiem jak dziewczyny jest w innych województwach, ale u nas można korzystać ze złobka rownież sporadycznie, na przykład oddac malca, jak mamy coś do załatwienia i wtedy płaci się nie koszt miesieczny tylko za te pare dni. Może zobaczcie jak wasze pociechy reagują na większą grupę malców:)

a taką mamy stronę w katowicach
http://www.zlobek.katowice.pl/index.html

Ell, ja jeszcze nie mam dokładnie rozpoznanej sprawy przedszkola, bo zakładam, że Wojtek pójdzie na jezsieni 2009 (czyli 3-latek), ale ceny słyszałam wyższe. Zwykle 300 zł. A jak się chce muzykę, plastykę, rytmikę, to wychodzi w sumie 400-500 zł.

Akurat moja sąsiadka jest przedszkolanką i jak tylko Wojtek się urodził, to pytała, czy będzie przychodził do "jej" przedszkola, więc mam polecone miejsce. I tam właśnie jest dość tanio, bo ok. 300 zł za miesiąc ale łącznie z zajęciami. No i synek pod uważnym okiem miłej sąsiadki. A dla Warszawianke - położenie tuż przy Parku Królikarnia, daleko od Puławskiej. :-) Ładne miejsce.

My dzisiaj zapisaliśmy Olcię do przedszkola na przyszły rok (chcemy ją posłać od stycznia) i chociaż to rok przed to jesteśmy na liście rezerwowej. Ale przedszkole nam się bardzo podoba, grupy do 12 osób, dużo atrakcji, fajnie organizują czas.
www.groszek.ig.pl
No i cenowo jeszcze nie masakra. Ale chyba i tak będziemy ją musieli posłać na jakiś czas do żłobka co nie za bardzo mi sięjednak podoba.

Basia - wyglada to wszystko fajnie, na co zwróciłam uwagę - strasznie młoda kadra!!! no a cena - cóż - to i tak wychodzi z 600 na miesiąc :( czasem to zaczynam się zastanawiać czy nas bedzie na drugie dziecko stać jak nam sie zachce w Karolka inwestować :(

Kiedyś czytałam że wychowanie dziecka kosztuje od 500 000 zł i jż wiem z czego ta suma się bierze.:-D Ale tak poważnie w przedszkolu do którego Ola początkowo miała iść to płacilibyśmy jakieś 300 zł. A przekonało nas głównie to, że są małe grupy (max 12 osób). Jakoś jak słyszę jedna opiekunka na 25 trzylatków (tak jest u Julki - kuzynki Oli) to nie za bardzo to widzę. A co do finansów to na opiekunkę i tak pewnie tyle minimum nam pójdzie więc da się przeżyć.

baska....ja też często mam takie myśli...ale mam nadzieje, że jakos to będzie, a kwestiach inwestowania...to w sumie my praktycznie na obecnym etapie zrezygnowalismy z urzadzania mieszkania. Poki co pozakladalismy jakieś tam polisy ubezpieczeniowe w połaczeniu z funduszami kapitałowymi i staramy się co miesiac coś odłożyć.Bo nie wiem kto nas zatrudni za 20 lat.....wiec trzeba już na to bezrobocie doemerytalne oszczedzać...no i mala też ma już swoj fundusz i mam nadzieje ze do 18-tki coś się uzbiera. Ale fakt wszystko kosztuje jezyki, jakieś zajęcia rozwojowe....

reklama
czesc, dawno nas nie bylo...
My bylismy ogladac przedszkole gdzie mozna dzieci zapisac do grupy juz dwulatkow - super sliczne, fajne zajecia i w ogole same dobre opnie...
Co nas przerazilo to to ze dzieci pierwszy rok bardzo choruja i Pani mowila ze nawet 3 tgonie w domu, 1 tydzine w pzredszkolu, i widzielismy jak w dwohc grupach najmlodszyhc na 22 osoby zapisane byly po 4...
i stwierdzulismy ze sie rok wsztrymamy, na razie niania nedzie,
a pozniej nie wiem jak yo w ogole zrobi bo jak juz mlody bedzie chodzil do przedskzola i zachoruje to nie wiem kto z nim bedzie w domu a placic niani za gotowosc i za przedszkole kupe kasy to ja dziekuje i taki mam klops na przszly rok
Niania jest bardzo fajna, Mati ja polubil, telewizje w koncu wylaczylismy, wiec Mati oglada tylko wieczorynke i niehc tak na razie zostanie....
buziaczki dla Was:)

Do góry