reklama
Hej!
Pozapisywałyście dzieci do zerówki czy zostawiłyście w przedszkolach. Pytam się bo my zapisaliśmy Olę do szkoły do zerówki i wyniki mamy 13 kwietnia. Generalnie po tak długiej chorobie chyba ją wycofam z przedszkola. Trochę się boję ją tam ponownie póścić, żeby znowu się nie rozłożyła. Nawet nie wiem ile ją przetrzymać w domu, żeby było wszystko ok. Generalnie brała antybiotyki miesiąc. Dawkę kończy w piątek. Sama nie wiem co robić. A płacić trzeba. Od stycznia w przedszkolu była może 3 tygodnie.
Pozapisywałyście dzieci do zerówki czy zostawiłyście w przedszkolach. Pytam się bo my zapisaliśmy Olę do szkoły do zerówki i wyniki mamy 13 kwietnia. Generalnie po tak długiej chorobie chyba ją wycofam z przedszkola. Trochę się boję ją tam ponownie póścić, żeby znowu się nie rozłożyła. Nawet nie wiem ile ją przetrzymać w domu, żeby było wszystko ok. Generalnie brała antybiotyki miesiąc. Dawkę kończy w piątek. Sama nie wiem co robić. A płacić trzeba. Od stycznia w przedszkolu była może 3 tygodnie.
Fredka ja już nic nie kumam
z tego co ja wiem to nie mam wyboru i moje dziecko do "zerówki" idzie do szkoły ale dopiero na rok 2012/2013
teraz jest jeszcze przyszły rok w przedszkolu jako pięciolatek ( 2011/2012)
jako sześciolatek pójdzie do zerówki ( i tu wybrou brak - musi być to szkoła) (2012/2013)
jako siedmiolatek będzie już w pierwszej klasie ( drugi rok w szkole) (2013/2014)
z tego co ja wiem to nie mam wyboru i moje dziecko do "zerówki" idzie do szkoły ale dopiero na rok 2012/2013
teraz jest jeszcze przyszły rok w przedszkolu jako pięciolatek ( 2011/2012)
jako sześciolatek pójdzie do zerówki ( i tu wybrou brak - musi być to szkoła) (2012/2013)
jako siedmiolatek będzie już w pierwszej klasie ( drugi rok w szkole) (2013/2014)
Fusik rocznik 2006 jako pierwszy wyrusza w wieku 6 lat do 1 klasy. Teraz od września 2011 idzie do ostatniej grupy przedszkolaków (która będzie miała program zerówki) a w roku 2012 ruszy do 1 klasy. istnieje tylko teraz wybór (bynajmniej u mnie) dziecko może zostać w przedszkolu w ostatniej grupie bądź przejść do szkoły do zerówki. Męczyłyśmy to zagadnienie wcześniej.
A i przedszkola mają święty obowiązek przyjąć wszystkie dzieci z rocznika 2006 do przedszkola - narzuciła to reforma edukacji.
A i przedszkola mają święty obowiązek przyjąć wszystkie dzieci z rocznika 2006 do przedszkola - narzuciła to reforma edukacji.
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
U nas zostaje w przedszkolu, które in tak jest w tym samym budynku co szkoła.
Potem bedzie tylko wchodził innymi drzwiami
Wydarzenia
tak to u nas wyglada na górze jest przełacznik szkoła przedszkole.
Potem bedzie tylko wchodził innymi drzwiami
Wydarzenia
tak to u nas wyglada na górze jest przełacznik szkoła przedszkole.
Fusik, Fredka dobrze pisze. Od września nasze dzieciaki idą do ostatniej OBOWIĄZKOWEJ grupy przedszkolnej, ale albo w przedszkolu - tak jak my robimy, albo w szkole, tak jak robi Fredka. A od rocznika 2012 będą chodzic do pierszej klasy w szkole i generalnie może być rzeźnia, bo wtedy idą na raz 2 roczniki - naszych 6-latków i 7-latki ze starego systemu...
sylwia i wojtuś
Mama czerwcowa'06
reasumując pieciolatek chce czy nie do zerówki a bez znaczenia w szkole czy przedszkolu:-)
Czyli szsciolatki choc beda w szkole beda jeszcze realizowac program zerowki przez pierwszy rok a w drugim niejako zaczna pierwsza klase (czyli za dwa lata)? Lekko pogmatwane te zmiany.
Sylka fajna szkola. U nas problem z glowy bo szkol wybierac nie mozna. Panstwo wyznacza przydzialy ale zasadniczo chodzi sie do tej do ktorej ma sie najblizej (a wlasciwei do ktorej droga jest najbezpieczniejsza bo zasada jest taka, ze 5 latki powinny juz same chodzic do szkoly ( i musze przyznac, ze tutaj rzeczywiscie dzieci chodza same)). Tak wiec istotne jest gdzie sie mieszka.
Sylka fajna szkola. U nas problem z glowy bo szkol wybierac nie mozna. Panstwo wyznacza przydzialy ale zasadniczo chodzi sie do tej do ktorej ma sie najblizej (a wlasciwei do ktorej droga jest najbezpieczniejsza bo zasada jest taka, ze 5 latki powinny juz same chodzic do szkoly ( i musze przyznac, ze tutaj rzeczywiscie dzieci chodza same)). Tak wiec istotne jest gdzie sie mieszka.
reklama
patrycja24berlin
Mama czerwcowa'06 Fan(ka)
Cicha troche przerazajace tak puszczac 5-cio latki same do szkoly ...
Podziel się: