reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad noworodkiem

Kasia nadal ma ciemieniuszkę choć pomału schodzi (za to pojawia się na innej części głowy. Powiem więcej!_ dziś dostrzegłam ją na jej brwiach! ::)

Ciapaczek co do snu... Od wczoraj moja dziecinka nie chce w dzień spać i basta. I wszystko byłoby ok, gdyby tylko gruchała i się bawiła ale w końcu zaczyna marudzić, chce usnąć- nie może i zaczyna się płacz. Po dłuższym czasie wpychania jej smoczka usypia na... kilkanaście minut i... wszystko zaczyna się od nowa...

A co do "rozmowy"... też jej się najchętniej rozmawia na golaska :) Zreztą... z pupą na powietrzu dziecko jest radosne i skore do wszelkiej nauki, a gdy tylko pielucha ląduje między nogami- zamyka się w sobie i tyle... Tak więc biegam z ceratką pod jej tyłeczek po całym domu- gdzie tylko ją ze sobą zabieram ::) O pranie nie pytajcie ;D

reklama
Mam pytanie, czy czyścicie dzieciaczkom buźkę w środku? Moja mama mówi, że można zmoczyć kawałek pieluchy i przejechać nią w środku buźkę, zaczęłam tak robić bo po tym sztucznym mleczku jak małemu się odbija to niezbyt to przyjemnie pachnie (takie skwaszone mleczko ;)), ale może są jakieś specjalne środki, wiecie coś na ten temat?

no właśnie,ja też dziś wyczułąm taki dziwny zapach i myślałąm,że to może po antybiotyku,ale chyba to jednak od mleka 8)

Czyściłam buzię małej jak miała trochę pleśniawek zaraz po urodzeniu- i faktycznie położna powiedziała żeby moczyć wyjałowiony gazik w wodzie i pędzlować. A co do tego odbijania się- Kasia ma tak samo po moim mleku i gdy tylko strasznie głośno przełyka wtedy ślinę (to podobno ma zgagę) i wtedy podaję jej 1/3 smecty w strzykawce. Ale chyba jeśli dziecku nic nie jest to nie trzeba się tym "zapaszkiem" przejmować?! 8)

Mi położna poleciła Aphtin jest on przeciw pleśniawką, powiedziała żeby go stosowac zapobiegawczo bo po sztucznym mleku zostaje taki białawy nalot na języczku i zeby nim przemywac jezyczek

po cycowym mleczku tez jest nalot na języku.. ja Julce myję jężyk i dziąsła wieczorem i rano a czasami jak sie pozyga zeby nie śmierdziła zmoczoną pieluszką nawiniętą na palec ostatnio nawet jej sie to podoba...

reklama
Apropo... Przypomniało mi się jak położna bezboleśnie pokazała mi zmywanie języczka... Gazik w wodę i dać po prostu dziecku do possania (bo po chwili "włącza" się odruch ssania i w ten sposób bezbolesnie samo sobie czyści języczek) a potem troszkę pomóc gdyby coś zostało..

Do góry