reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Opieka nad noworodkiem

Ja też roluję kocyk za pleckami, wtedy jest mu trudniej ale i tak po jakiejś godzince wiercenia we śnie daje radę się przewrócić na plecki. ;)

reklama
A teraz z innej beczki i "ku informacji" ;D Wczoraj przeczytałam że naukowcy doszli do wniosku iż niemowlęta ucząc się jakiejś czynności używają prawej części ciała za którą odpowiedzialna jest lewa półkula) np. Jak powtarza ten sam ruch prawą nóżka to się uczy (Kasia dla przykładu w wodzie zaczęła "merdać" wlaśnie tylko prawą nóżką i wydaje się wówczas bardzo na tej czynności skupiona) Jeśli robią coś dla zabawy lub odruchowo- pracują dwie "części" ciała. A że dziecko na początku uśmiecha się lewą stroną?- prawa półkula odpowiada za emocje i dziecko tak usmiechające się mówi że się cieszy, kocha itd :)

Macie takie spostrzeżenia?! Bo ja mam... a myślałam że Kasia będzie "zadziorna" że tak się śmieje jedną strona ::)

Z serii Skarb matki jest taki olejek na ciemieniuszkę, nie pamiętam dobrze ale zdaje się że wciera się go w główkę a przy kąpieli dopiero zmywa i wyczesuje włoski i tak do skutku. Ja jak zauważyłam, że Adasiowi łuszczy się skórka na głowie to zrobiłam tak samo zwykłą oliwką Bambino i też podziałało.

Czyżby jakaś "epidemia"?! ;) Dziś właśnie też zauważyłam ten "łupież" na główce Kasi. POsmarowałam na noc oliwką... zobaczymy jak zadziała...

My jak Macio miał bardzo wysuszonń skóre nawet na główce zaczelismy uzywac Balneum Hermal jest to leczniczy płyn do kapieli, wtedy nie uzywa sie mydła tylko myje sie maluszka ta woda z płynem. Nie jest za tani ale rewelacyjni natłuszcza skóre. Nam sie on juz konczy i musimy kupic cos innego bo nie powinno sie go uzywac non stop

A ja mam pytanie z innej beczki:

ile sypiają wasze dzieciacki? Ja już tracę cierpliwość i siły :mad: Małgosia nie ma jeszcze 2 miesięcy, a już zalicza kilkugodzinne czuwania między posiłkami. W czasie tych czuwań dosłownie chłonie wzrokiem otoczenie, grucha sobie, czasem ziewa, ale ani myśli o spaniu... Dobrze, że chociaż w nocy presypia swoje 3, no ostatnio zdarza się, że 4,5 godziny między karmieniami.

reklama
Pycha moja Vikusia też chyba załapała lekką ciemieniuchę, po umyciu włosków szamponikiem bambino.Podobno włosy trzeba myć szamponem raz w tygodniu i płukać wodą nie z wanny,tylko z osobnego garnuszka (to tak zapobiegawczo)
a teraz porady od mojej położnej,dziś pierwszy raz wypróbowuję:

1.około godziny przed kapielą robimy okład z oliwki-wata namoczona oliwką,wpierw wcieramy w to miejsce jak najwięcej oliwki i przykrywamy folią,na to wkładamy czapeczkę

2.przed kąpielą sciągamy kompres i małym namoczonym ręczniczkiem wycieramy to miejsce,tak jakbyśmy chcieli to wytrzeć gumką do mazania,spłukać wodą nie z wanienki i posmarować normalnie,jak zawsze oliwką główkę

3.efektów możemy spodizewać się po około tygodniu ;Dpowodzenia ;D

Do góry