reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad naszymi maluszkami

Majka też się poci. Teraz strasznie. Przy karmieniu pot spływa jej z główki. Ale tłumaczę to anemią, którą niestety ma. Spowodowana jest trochę może tym, że bardzo nadgania tą swoją niską wagę urodzeniową i bardzo szybko teraz rośnie. Ale bierzemy już od jakiegoś miesiąca hemofer. Poproś lekarkę o zrobienie badań, to wtedy się okaże co jest przyczyną. Może poprostu tak jego organizm reaguje i nic się nie dzieje.

reklama
Jak Wasze dzieciaczki dzisiaj znoszą tę pogodę? My dwa ostatnie dni spędziliśmy w plenerze nad basenem. Było super. Ale dziś już siedzimy w domku. Majka w dzień robi sobie taki półgodzinne drzemki. A dzisiaj spała rano godzinkę i teraz śpij uż trzecią godzinę. Aż chodzę i sprawdzam czy oddycha. może to jest taki sposób na przetrwanie tych upałów.

no właśnie moja mała tez ma stwierdzoną anemie na cycku. ale też od 3 tyg bierze żelazo czy anemia może mieć wpływ na pocenie sie?. a jeżeli chodzi o krzywicę kasiad to berzemy cały czas vigantol i czy to może byc niewystarczające?
no i oczywiscie mała nadal nic nie chce wziąć do ust...:zawstydzona/y::sick:

a jeżeli chodzi o krzywicę kasiad to berzemy cały czas vigantol i czy to może byc niewystarczające?

Paulinie też podawałam Vigantol, nie pamiętam juz ile, bo to było 16 lat temu, ale dostawała nawet zwiększona dawkę i nadal się pociła. Lekarze stwierdzili, że źle wchłania vit D3 po prostu.

Ile dajesz kropelek?

Maja miała właśnie zrobione te badania po mojej sugestii, że się poci. Pediatra powiedziała, że z nich będzie wiadomo czy ma krzywicę czy nie. Nie znam się, więc nie będę się mądrzyć. Oprócz morfologii miała oznaczone jeszcze "coś". Z tego wynika, ze chyba reszta jest ok. I tak będę robiłą kontrolne po wakacjach to zobaczymy co dalej.

no właśnie moja mała tez ma stwierdzoną anemie na cycku. ale też od 3 tyg bierze żelazo czy anemia może mieć wpływ na pocenie sie?. a jeżeli chodzi o krzywicę kasiad to berzemy cały czas vigantol i czy to może byc niewystarczające?
no i oczywiscie mała nadal nic nie chce wziąć do ust...:zawstydzona/y::sick:
Piszesz, ze nabawiłą się anemii na piersi. Ja znalazłam taki artykuł, oto fragment: "W zapobieganiu niedokrwistości z niedoboru żelaza u niemowląt istotna jest profilaktyka, polegająca na karmieniu piersią co najmniej przez 6 miesięcy, a po wprowadzeniu karmienia sztucznego stosowanie mieszanek mlecznych wzbogaconych żelazem. U dzieci karmionych sztucznie od urodzenia wskazana jest stosowanie mieszanek wzbogaconych żelazem. Mleko kobiece i mleko krowie zawierają takie samo stężenie żelaza (około 0.5 mg/L) ale około 50% żelaza jest wchłaniane przy karmieniu piersią, natomiast tylko 10% z mleka krowiego. Stężenie żelaza w mieszankach wzbogaconych w żelazo wynosi 10-13 mg/L, ale tylko 5% żelaza zostaje wchłonięte." Zresztą zrobiłam morfologię i mam bardzo dobrą, więc karmienie piersią tu chyba nie jest przyczyną. Bardziej jej przygody okołoporodowe i niska waga urodzeniowa.

ale jesli twoje zapasy zelaza zgromadzone w ciazy koncza sie z upływem 4 miesiecy od porodu to skąd dziecko karmione piersia ma je miec?

reklama
Do góry