reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami

kasiula matula pisze:
dziewczyny jak czyscicie uszka dzieci ???
ja staram sie tylko wyciagac ten brudek ktory da sie bez wpychania waciczków do ucha głeboko

a uzywacie plynow do plukania bo ja do tej pory tylko dwa razy nastawialam plukanie w pralce ale tak pomysllam o jakims plynie

ja uzywam lenora sensitiv od pierwszego tygodnia i wszystko jest ok a ubranka sa mieciutkie i mile w dotyku :)
co do uszek to cale uszko czyszcze mokrym patyczkiem , ale w srodku staram sie nie dotykc poniewaz lekarz powiedzial mi ze w uszku jest specjalna wydzielina ktora zabezpiecza uszko i jak narazie nie powinno sie jej czyscic, w przyszlym tygodniu ide do lekarza wiec sie zapytam czy czyscic czy jeszcze poczekac

reklama
Ja dziś maltretowałam Karoline gruszką do nosa. Rano tak kichnęła,że chyba z 10 minut musiałam jej to wszystko wyciągać...

Powiedzcie mi, jak działa sól fizjologiczna? Ona rozpuszcza wydzielinę i spływa dalej?

ja swojej wiki codziennie 2 razy psikam do noska sterimar a potem odciagam gruszka wydzieliny choc siedza skubane gleboko i musze sie nameczyc zeby je wyciahnac,na szczescie jak mala jest spokojna to nawet sie smieje jak jej dlube w nosie:)

KingaP pisze:
Ja dziś maltretowałam Karoline gruszką do nosa. Rano tak kichnęła,że chyba z 10 minut musiałam jej to wszystko wyciągać...

Powiedzcie mi, jak działa sól fizjologiczna? Ona rozpuszcza wydzielinę i spływa dalej?

Ja kilka razy dziennie kropię Jasiowi nosek Tetrisalem, tak poleciła nam pediatra. Po jakiś 10 min. od zakropienia wyciągam "odswawaczką" (a nie gruszką) zawartość. Tetrisal pomaga rozpuszczać to, co zalega głęboko w nosku. Jaś czasem strasznie wierci przy tym głową, ale nie płacze ;)

KingaP pisze:

Nie rozpuszcza, ale wydzielina przestaje byc taka sucha i ltwiej mozna ja odciagnac,albo wytrzec.Ja kropie wlasnie soli fizj. a potem z chusteczki robie taka"rureczke",wkladam do noska ,a ze chusteczka jest sucha to wydzielinki sie do niej "przyklejaja" i wylaza.

pytia pisze:
Wpadło mi jeszcze do głowy, czy to może juz dziąsełka go nie swędzą przed ząbkowaniem??? Bo ślini się dosyć dużo i uparcie ssie albo smoczek albo rączkę.
Majka tez sie okropniscie slini i caly czas raczke do buzi,ale ktoz to moze wiedziec.Wlasnie byli u nas znajomi-ich synek majac 4 miesiecy mial juz dwa zabki z gory i dwa z dolu ::) ::) ::)
Jezeli chodzi o uszka,to moze spytaj sie w poniedzialek swojej pani doktor.A jezeli to zabkowanie ,to moze sprobuj jakims zelem smarowac i zobaczysz czy Jas sie uspokoi.

Osinka, Iga od początku jest przyzwyczajana do muzyki. Do miesiąca rmf clasic włączone było nawet w nocy. Ja też się czułam wtedy raźniej :):) teraz jest po prostu jakaś nerwowa i o ile muzyka jej nie przeszkadza, wręcz bez niej nie usypia- to na inne odgłosy jest bardzo wyczulona :( mam nadzieję że to chwilowe...

Dziewczyny, a nosek powinno się tak czyścić codziennie lub kilk razy dziennie? Bo ja to robię tylko wtedy gdy słysze lub widzę, że coś w nocsku jest...

catherinka pisze:
Dziewczyny, a nosek powinno się tak czyścić codziennie lub kilk razy dziennie? Bo ja to robię tylko wtedy gdy słysze lub widzę, że coś w nocsku jest...

Jak czegoś nie wiem w zachowaniu dzicka to myślę jak ja bym to zrobiła w stosunku do siebie ::) ...i tak na czuja czyszczę Patrycji nosek jak coś słyszę lub widzę :)

reklama
Ja też zabieram się za czyszczenie noska ja widzę, że coś tam siedzi albo słyszę, że Maksiowi trudniej oddychać

kasiula, ja nie stosuje płynu do płukania bo akurat nie mam ale stosowałam wcześniej do OLi ubranek lenor sensitive- polecam

benita Maksiu też się okropnie ślini od kilku dni, ciagle go muszę przebierać bo mokry pod brodą mimo, że pieluszke podkładam, z doświadczenia wiem, że to niekoniecznie z powodu ząbów ;)

Do góry