reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

moja ma to samo raz dziennie i tez nie wiem o co biega
U mnie tak samo... Z moich obserwacji wynika, ze płacz spowodowany jest dużym zmęczeniem i poprostu lenistwem, że mleko samo nie leci (a mała wpada w książkową histerię), drugim powodem może być rozszerzająca się szczęka (to stwierdzenie lekarza, w podobnym przypadku u mojej koleżanki). Więc nie muszą to być ani ząbki ani brzuszek, a "jedynie" szczęka, która też boli.

reklama
Ja używam i płynu do kąpieli z oliwką i oliwki po kąpieli a skóra i tak sucha ...ale moja panna to alergiczka wyspkowa i pediatra powiedział że tak będzie miała...
Przy starszych dzieciach dobrze się sprawdzało dodawanie kilku kropel oliwki do kąpieli i później już nie trzeba było niczym smarować...

mój synek przy dużych kłopotach ze skórą potrzebuje solidnego nawilżania. Ja używam emolium - emulsji do kąpieli i rzeczywiście skóra jest dużo gładsza i wygląda dobrze. Ciekawa jestem czy któraś z Was mamy używała aptecznych kosmetyków do skóry przesuszonej u dzieciaków alergicznych i z jakim efektem?

martaikuba1 my tez uzywamy Emolium emulsji do kąpieli,a po mleczko i krem z serii Nivea Nutri Sensitive-bardzo sobie chwale:tak: dziala tez u nas Oilatum do kąpieli i jest tańsze

gosha24 i jak Gaja-toleruje Nan Activ dobrze?mieszałas na poczatku czy odrazu dałas sam Nan?:confused:

A ja przetestowałam oliverka odnosnie butelek-a wiec na pcozątku pił z lovi i było ok,potem młody zaczal sie wkurzac bo za miekkie smoczki, to dałam Nuby -nieco twardsze i ładnie wciąga nam nim mleczko,Nuk i TT u nas sie nie sprzwdzily:no: TT super ale synek za długo pił z niego mimo ze juz smoczek miał zmieniony na nr.2.
Jednak Nuby preferuje najlepiej:-)

dziuneczka mój też jest na bebilonie pepti i ja daję tylko wit.D 1 kropelkę dziennie jak nie zapomnę (a czasem mi się zdarza, ale to lato to nic się chyba nie stanie jak nie zawsze weźmie). Na razie żadnych innych witamin nie daję, a niedługo przecież będziemy rozszerzać dietę maluszkom to witaminki w pokarmie dostaną

Czy jest ktoś, kto nie podaje wit.D? Mój lekarz powiedział, że dziecko czerpie ją ze słońca o tej porze roku i nie trzeba suplementować. No ale widzę, że tutaj chyba wszyscy dają...
adusia - u Kajtusia to samo ze skórką, też ma alergię i też dolewam oliwki do kąpieli. Raz w tygodniu kąpel w lnie (niemielony gotować i taki kisiel dolać do wanienki, skóra jest po tym super), krochmal odradzam bo wysusza, płatki owsiane czekają, bo dermatolog doradziła, tylko nie miałam ostatnio czasu. Emolienty są niestety dla nas za drogie na codzienne kąpiele.

Jakie są proporcje lnu i tej wody w której go gotujesz?? Łyżka?dwie?

Do kąpieli stosuję nivea sensitive płyn z oliwką i czasami jest lepiej a czasami gorzej,mam tez krem robiony w aptece z vit A i D i on też pomaga jak stosuję i emolienty też używałam i jeszcze nie było poprawy dłuższej niż 3 dni po tym czasie sucha skóra powracała i teraz spróbuję tego lnu bo to naturalne i może się uda:tak::tak:

gosha24 i jak Gaja-toleruje Nan Activ dobrze?mieszałas na poczatku czy odrazu dałas sam Nan?:confused:
Gaja wcina Nan od urodzenia, bo już w szpitalu musieli ją mocno dokarmiać, potem trochę karmiłam piersią, ale i tak dostawała Nan, bo nie nadążałam z produkcją... Powiem tak, Nan Active jest BAAARDZO podobny w smaku do mojego mleka. Naprawdę sama miałabym problem z odróżnieniem. Więc Gai bardzo smakuje, nie ma kolek, wzdęć itp. Jedyny nasz mankament to ulewanie, ale na to działa nutriton.

Dziewczyny moja Tolka zrobiła dzisiaj kupe z pasmami krwi:-(Wczoraj właściwie już chyba tak było ale takie małe niteczki więc myślałam że to moze coś innego ale dzisiaj już więcej tej krwi. Jestem przerażona. Wysłałam już smsa do lekarza i czekam na odzew. Czy któraś się już z tym zetknęła?

margaret bierz pieluszke zkupa i natychmiast lec do lekarza! nie czekaj na smsa! jak krew jest w kupie to oznaka ze cos sie dzieje w organizmie (chyba że jadłas cos "czerwonego" jak buraczki)

Szczesliwa ma racje - koniecznie lekarz niech zobaczy, a kupa jaka? Luźna zapewne??

A czy jakiś maluch ma na buzi krostki? Jula dostała dziwnych krostek-nie krostek. Skóra jest bardzo sucha i łączy sie jak wysuszona ziemia w takie płaty. Coś z tym robić? Czymś smarować, nawilżac?

Myjemy buzię wyłącznie przegotowana wodą i do tej pory krostki czy potówki ładnie schodziły, a od 3 dni to ...

reklama
No właśnie kupa luźna bardzo, z tym ze ona od zawsze robi takie luźne kupy i ze śluzem. Dałam już wczoraj kupke do badania, jutro zrobimy USG brzuszka.
A wogóle to wczoraj byłam w przychodni u pediatry po skierowanie, co prawda nie swojej ale powiedziałam że to chyba była krew w kupce a ona na to że tak moze być:dry: Czekam cały czas na info od mojego lekarza.

Do góry