reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Opieka nad maluszkami i wszystko co z nią związane

to parafine można na "sucho"? ja myslałam że tylko do wody dawac... czyli dac najpierw na rece i na dziecko? czy wacikiem rozprowadzac?moze to głupie pytanie ale nie wiem...

reklama
Ja kąpie niunie w płynie do kąpieli Penaten i dodatkowo dodaję do wody jeszcze trochę oliwki Penaten i jest ok

to parafine można na "sucho"? ja myslałam że tylko do wody dawac... czyli dac najpierw na rece i na dziecko? czy wacikiem rozprowadzac?moze to głupie pytanie ale nie wiem...

Ja po kapieli (uzywam na razie mydelko Nivea kremowe w kostce bo mowili ze najmniej uczula) smaruje mala parafina i jest super. Zreszta z Oliwia tak samo robilam - za porada poloznej. Ona miala straszne uczulenie na wszystkie kosmetyki, nawet Balneum ani Oilatum nie pomagaly :((
Teraz u Ninki skorka juz prawie wcale sie nie luszczy, - tylko odrobine na brzuszku i stopach, a tak ma miekka skorke i nie ma zadnego uczulenia....Smaruje reka, nie wacikiem.

Mojemu Igorowi też na początku łuszczyła sie skóra i po szpitalu był zaczerwieniony i pupa odparzona i po kilku próbach z różnymi kosmetykami zostałam przy kąpieli w samej wodzie, a potem smaruję go balsamem Emolium i jest super. Skóra gładziutka i różowa. Szampon też Emolium, ale główkę myję co 2 dni bo nie bardzo lubi, a póki nie ma upałów to nic mu nie będzie.

Nam sie nadal skóra łuszczy jak tralala, ale poprawe małą widac. tam gdzie sie złuszczyła jest poprostu bardzo sucha. Oliwka idzie 3x dziennie, włoski wyczesuje tez 2-3 razy dziennie na oliwke. Nawilzanie nic nie dalo, a na oliwce te płatki sie scierają. Jak to nie zejdzie do wizyty u lekarza to zapytam co dalej. Jeszcze wypróbuje krochmal i parafine, jak kupie.

A jak szczepicie? mnie zaproponowali szczepienie takie, zeby małego ukuc raz a nie 3, tylko trzeba to kupic w aptece. czy to jest dobre i ile kosztuje? cos mi sie obilo, ze lepsze sa podzielone szczepionki a takie cos to nagonka dla korporacji, no ale pewnosci nie mam :baffled:

Kamile85 jesli chodzi o szczepienia to ja tez tak slyszalam.. nawet cos takiego mowil nasz lekarz rodzinny do mojego taty zanim brata szczepil, ze te wszystkie szczepionki "skojarzone" to tylko wyciaganie kasy od rodzicow i branie ich na litosc:szok::baffled: z tego co wiem pierwsza szczepionka kosztuje okolo 120zl.. my jeszcze do konca nie postanowilismy, ale chyba sie na nia nie skusimy.. czytalam za to, ze mozna kupic zel na znieczulenie przed szczepieniami.. nazywa sie Emla bodajze i niewiem czy czasem nie jest na recepte.. wybieramy sie w poniedzialek do pediatry to jak sie cos dowiem na ten temat to dam znac:tak:

no właśnie dziewczyny co ze szczepieniami?
Ja dostałam receptę od lekarza pediatry na szczepionkę 6w1 w razie jak bym się zdecydowała i zastanawiam się czy wykupić tą czy 5w1 czy szczepić po staremu tak jak Marlenke?
Też trochę poczytałam i są rożne opinie na temat tych szczepionek wszystko w jednym. Słyszałam że jest powrót na szczepionki oddzielne . co o tym myślicie?
Również zastanawiam się nad szczepionka na Pneukokami i Rotawirusem? Marlenki nie szczepiłam tylko dodatkowo Hib ale teraz jest to bezpłatne.
Masakra z tymi szczepionkami. Tez słyszałam ze to wywalanie kasy bo pneumokoków jest bardzo dużo a szczepionka chroni tylko przed kilkoma a szczepionka na Rotawirusza nie chroni w 100% tylko w kilku procentach i jak dziecko ma zachorować to zachoruje tylko bedą łagodniejsze objawy?
Jak będziecie szczepić?

reklama
My szczepimy małego skojarzoną plus rotawirusy. Meningokoki i pneumo wg mnie nie są aż takie niezbędne, zachorowań jest bardzo mało, a i tak szczepionka jest faktycznie tylko na kilka odmian... Jesteśmy już po konsultacji z pediatrą któremu ufam jak nikomu innemu i tak zrobimy

Do góry